Mehmet Yalçınkaya Mor havuç mucizesi
HABERİ PAYLAŞ

Mor havuç mucizesi

Geçtiğimiz günlerde Konya Ereğli’de mor havuç hasadındaydım. Bölgedeki çiftçiden ve Doğanay yetkililerinden, şalgam suyunun ana maddesi olan mor havucun, üretim süreçleriyle ilgili bilgi aldım. Mor havuç, çok özel bir sebze. Sadece Ereğli bölgesinde yetişiyor. Tüm havuç türleri hayli besleyici ancak mor havuç, iltihapla savaştığı ve güçlü antioksidanlar içerdiği için daha da ön plana çıkıyor. Mor havuçları beslenme açısından benzersiz kılan, antioksidan antosiyaninlerinin içeriği. Mor havuçlar turuncu havuçlardan yaklaşık 30 kat daha fazla antioksidan içerir. Bu özellik, böğürtlen, üzüm, mor patates, mor lahana gibi mor meyve ve sebzelerde bulunur.

Haberin Devamı

HAVUCUN KITALAR ARASI YOLCULUĞU

Tarihçilere göre havuç, 10’uncu yüzyılda Anadolu’dan yayıldı. 12’nci yüzyılda tarif edilen havuç, kırmızı, lezzetli ve suludur. Diğer bir tarif ise yeşilimsi-sarı renktedir. Persler, 10’uncu yüzyılda havucu tanıdılar ve 14’üncü yüzyılda Çin’e götürdüler. Böylece yayılım başlamış oldu. Kültür havucunun 13’üncü yüzyılda İtalya’da, 14’üncü yüzyılda Fransa, Almanya ve Hollanda’da, 15’inci yüzyılda İngiltere’de yetiştirildiği tahmin ediliyor. 16’ncı yüzyılın sonlarında ise Avrupa ve Arap ülkelerinde sarı ve mor tipteki havuçlar keşfediliyor.

Mor havuç mucizesi

TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA HEDİYE: ŞALGAM SUYU

Doğanay vesilesiyle gittiğimiz hasat sayesinde, şalgam suyunun ana maddesi olan mor havucun topraktan sofraya olan sürecini yakından tanıma fırsatı buldum. Şalgam suyu, mor havuç ve şalgam turpunun, su, kaya tuzu ve bulgur ilavesiyle mayalanmasından oluşuyor. 35 gün süren bu mayalanma ile tamamen doğal şalgam suyu elde ediliyor. Renklendirici madde içermediğini, havucu elinize aldığınızda ve doğradığınızda anlayabiliyorsunuz. Fermente içecekler, sağlıklı yaşam trend’lerinin öne çıkmasıyla gündeme geldi. Turşu, kefir gibi kültürümüzün önemli parçası bir olan fermente ürünler, vitamin ve mineral zengini olduğundan gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer tutacak gibi görünüyor.

Sosyal medyada trend olan ‘Don’t Look Up’ filmindeki bir sahnede şalgam suyunu görünce çok gururlandım. Türkiye’den bir markayı reyonda görmenin nasıl bir his olduğunu gurbetçi kardeşlerim çok iyi anlar. Markalarımızın bilinirliğinin artması çok önemli. Ülke ekonomisinin yükselmesi için yurt dışında bizi temsil eden tüm markalara buradan bir selam yolluyorum. Başarılarınız daim olsun.

Haberin Devamı

Mor havuç mucizesi

AKYA HALUÇKA (ALTI PORSİYON)

MALZEMELER:

  • 320 gr. Akya fileto
  • 200 gr. Durum buğday unu
  • 100 gr. Semolina unu
  • Beş adet Yumurta sarısı
  • Bir adet Yumurta
  • 30 ml. Su k 10 ml. Zeytinyağı
  • Taze fesleğen yağı
  • Hamur
  • Tuz
  • Taze çekilmiş tane karabiber

DOLGU İÇİN:

  • 50 gr. Gorgonzola peyniri
  • 50 gr. Krema
  • Bir dal Taze limon kekiği
  • 10 gr. Greyfurt kabuğu
  • Bir diş Sarımsak
  • 80. gr Tereyağı

SOS İÇİN:

  • İki adet Pembe domates
  • Yarım Kırmızı soğan
  • Bir sap Kereviz sapı
  • Bir diş Sarımsak
  • Bir adet Havuç
  • Bir dal Taze kekik
  • 25 ml. Zeytinyağı
  • Toz şeker
  • Tuz
  • Taze çekilmiş tane karabiber

SARIMSAKLI YOĞURT:

  • 200 gr. Yoğurt
  • İki diş Sarımsak
  • Tuz

YAPIMI:

  • Semolina ve durum buğday ununu tezgaha alın, ortasını açın ve diğer hamur malzemelerini ekleyip sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Streç filmle sarıp buzdolabına kaldırın.
  • Tavada tereyağını eritip akya balığını ve sarımsağı kavurun. Balıklar yumuşamaya başladığında bir spatula yardımıyla balıkları ezin.
  • Krema, taze limon kekiği ve greyfurt kabuğunu ilave edip kavurun. Gorgonzola peynirini ekleyin ve karıştırın. Soğumaya bırakın.
  • Hazırlanan hamuru orta incelikte açın. Yuvarlaklar halinde kesin. Kesilen hamur yuvarlaklarının yarısının ortasına, hazırlanan dolguyu ekleyip kenarlarını fırçayla ıslatın, diğer hamurlarla üzerini kapatın. Haluçkalarınız haşlanmaya hazır. Kaynayan suyun içine hazırlanan haluçkaları atın ve üç dakika haşlayın.
  • Tavaya zeytinyağını gezdirin. Kereviz sapı, kırmızı soğan, havuç ve sarımsağı rengi dönene kadar kavurun. Domatesleri ekledikten sonra bir-iki dakika pişirin. Tuz, karabiber, taze kekik ve toz şekeri ilave edin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin. Isısı düştüğünde blenderden geçirin.
  • Sarımsakları tuzla birlikte havanda dövüp yoğurtla karıştırın. Tabağa sosu ve sarımsaklı yoğurdu koyun, üzerine hazırlanan haluçkaları ekleyin. Taze fesleğen yağıyla servis edin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder