Mehmet Yalçınkaya Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Çorba
HABERİ PAYLAŞ

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Çorba

Çorbanın tarihçesi neredeyse on bin yıl öncesine dayanıyor. Tüm dünya sofralarının vazgeçilmezi çorba Türklerde, İslamiyet öncesine kadar dayanan köklü bir mutfak kültürünün önemli bir parçası. Kolay tüketilen, hazmı zahmetsiz olan çorba, iftar sofraları için de şahane bir başlangıç öğünü. Osmanlı döneminde özellikle sabah tüketiminin vazgeçilmezi olan çorbalar, günümüzde de pek çok farklı türüyle sofraların baş tacı. Özellikle sıvı beslenme trendlerinin yükseldiği dönemlerde, sağlıklı öğünler planlandığında ilk akla gelen çorba için yaratıcılığı kullanarak pek çok farklı sebzeyi deneyebilir, içine katacağınız çeşnilerle zenginleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇORBADA TUZUMUZ OLSUN

Üzerine yazılmış pek çok deyimleri de Türkçemize kazandıran çorbalar için kısa püf noktaları vermek isterim. Kısık ateşte pişirilen çorbalar hem daha lezzetli hem de besin değeri daha yüksek olan çorbalardır. Sebzeleri küçük doğramamak mutfaktaki rondo gibi aletlerin kullanılmaması da besin değerinin korunması açısından önemli. Hazır et suyu yerine etin veya tavuğun kaynatılmasıyla elde edilecek öz, çok daha değerli. Ramazan ayının ilk çorbasını ‘Esnaf’ kitabımdan bir tarifle paylaşmak isterim. Keyifle, sağlıkla, afiyetle, hayırlı ramazanlar…

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Çorba

A-LA ZAHMAN ÇORBASI

* 1 su bardağı kırmızı mercimek
* 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 1 adet soğan (büyük boy, küçük doğranmış)
* 4 su bardağı et suyu
* 4 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı un
* Tuz
* 1 su bardağı su
* 1 adet havuç (orta boy, tavla zarı doğranmış)
* 1 adet patates (orta boy, tavla zarı doğranmış)
* 1 adet taze yeşil kabak (tavla zarı doğranmış
* Karabiber
* ¼ demet nane (ince kıyılmış)

YAPILIŞI

Kırmızı mercimeği iyice yıkayıp süzdürün. Tencereye ayçiçek yağını ekleyip kızdırın ve yıkanmış mercimekleri ilave edin. Küçük doğranmış soğanları ekleyerek mercimekler sarı renk alıncaya kadar kavurun. 4 bardak et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Başka bir tencerede 4 kaşık tereyağını eritin ve 2 kaşık un ekleyerek altın sarısı oluncaya dek kavurun, pişen mercimeği ve tuzu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın. Küçük bir tencereye bir bardak su ekleyin. Önce tavla zarı şeklinde doğranmış havucu atıp yarım haşlayın. Daha sonra patatesi ekleyip yarım haşlanınca, taze kabakları ilave edin ve hepsini birlikte pişirin. Pişen sebzeleri suyuyla birlikte mercimek çorbasına ekleyin ve bir taşım kaynatıp ocağı kapatın ve karabiber ilave edin. Son olarak ince doğranmış taze naneleri çorbaya ekledikten sonra karıştırıp servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder