Mehmet Yalçınkaya Ramazan ve sağlıklı beslenmek
HABERİ PAYLAŞ

Ramazan ve sağlıklı beslenmek

On bir ayın sultanı ramazan; paylaşmanın, anlamanın, hissetmenin ayıdır. İbadet ederken sadece kendimizi düşünmekten çıkar, ailemizi, çevremizi, dünyayı ve hayvanları daha çok düşünür; varlığımızın diğer varlıklara katkılarının önemini daha çok hissederiz. Komşumuz açken tok yatamayız mesela. Aslında yaşamda yapmamız gerekenlerin tamamını bir aya sıkıştırmak mümkün değil ancak; en azından yokluğu anlamaya, yediğimiz yemeği olmayanla paylaşmaya daha çok niyet etmek, sofralarda sevdiklerimizle birleşmeyi bilmek çok değerli.

Haberin Devamı

SEVEN SEVDİĞİNE SOFRA KURSUN

Yemeğin birleştirici özelliği ramazan ayının belirleyicisidir. Sofralar kurulur, iftar vakti beklenir… Akşam ezanıyla gelen oruç bozma zamanında aileler, sevenler birleşir. Yemeğin, suyun önemi, sofraya konulan tabaklardaki yemeği paylaşmanın değeri gibisi yoktur. Biz şefler de kendi restoranlarımızda sizler için güzel sofralar kurarız. Bizim için en önemli ritüel doyurmaktır. Doymuş, memnun gülümsemeler bizim için en önemli motivasyon kaynağıdır.

RAMAZANDA SAVURGANLIK YAPMAYIN

Elbette büyük açlıkla oturduğumuz sofraların göze hitap etmesi çok önemlidir ancak; bir konunun altını çizmek istiyorum. Bu büyük açlık, büyük savurganlık, büyük bir yemek çöplüğü demektir. Daha önce serpme değil, seçme kahvaltının önemini belirttiğim gibi, ramazan ayında dinimizce de günah sayılan gereksiz tüketime son vermeliyiz. Yemeyeceğimiz yemeklerle dolu bir sofra, aç insanların bulamadığı yemeklerin çöpe gitmesi demektir ve çok günahtır. Hayırla, sağlıkla, mutlulukla geçen bir ramazan olsun.

Ramazan ve sağlıklı beslenmek

TURŞULU, KAŞARLI, SALÇALI KÖFTE

MALZEMELER (15 PORSİYON)

* 1 kg kıyma
* 2 adet soğan (orta boy)
* 3 diş sarımsak
* 1 adet bayat ekmek içi
* 2 adet yumurta
* 1 çay kaşığı kimyon
* Tuz
* ½ çay kaşığı karabiber
* 250 gr kornişon turşu (ince uzun doğranmış)
* 250 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

SOS İÇİN:
* 4 yemek kaşığı tereyağı
* 3 çorba kaşığı salça
* 4 adet domates (orta boy, küçük doğranmış)
* 4 su bardağı su
* Tuz
* ½ demet maydanoz (ince kıyılmış)

YAPILIŞI

Bir tepsiye kıymayı alın. Parçalayıcıda soğan ve sarımsağı püre haline getirip kıymaya ekleyin. Bayat ekmeği ıslatın, suyunu sıkıp 2 adet yumurta, kimyon, tuz ve karabiberle birlikte kıymaya ilave edin. Karışımı iyice yoğurun ve buzdolabında yarım saat dinlendirin. Dinlenen köfte harcını 150 gramlık parçalara bölün ve tezgah üzerinde merdane yardımıyla yuvarlak olacak şekilde açın. Tam ortasına kornişon turşu ve kaşar peynirini ekleyin, yarım ay şeklinde çiğ börek gibi katlayın ve tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika pişirin. Sos için tencerede tereyağını eritin ve salçayı ekleyip 2 dakika kavurun. Daha sonra doğranmış domatesleri, 4 bardak suyu ve tuzu ilave edip sosu kaynatın. Pişen köftelerin tabağa alıp, hazırladığınız sosu üzerine dökün, maydanoz serpip servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder