Mehmet Yalçınkaya Sakinleştirici bir sebze: Pırasa
HABERİ PAYLAŞ

Sakinleştirici bir sebze: Pırasa

Tarihçilere göre, Akdeniz kıyısındaki çorak alanlarda ortaya çıkan ilk yabani pırasanın yapısında sakinleştirici bir madde olan ‘lactucarium’ olduğunu biliyor muydunuz? Eski Romalılar uykuyu kolaylaştırması için pırasayı yemeklerin sonunda yiyerek, kolay ve düzenli bir uykuya ulaşacaklarına inanırmış. Mısırlılar ise bu sebzeyi hipnotize edici özelliğinin yanı sıra, erkeklik gücüyle bağdaştırırmış.

Pergamonlu fizikçi Galen’in bir sonraki güne dingin bir kafayla başlayabilmek için yemeklerden sonra pırasa yediği kayıtlara geçmiştir. Ondan bir asır önce yaşamış olan Efesli Rufus ise pırasayı, zihni bulandıran ve açık fikirli olmayı engelleyen bir sebze olarak tanımlamış.

Haberin Devamı

Mutfağımızda çeşitli yemeklerde kullandığımız sebzelerin farklı medeniyetlerdeki algıları, felsefecilerin bu sebzeler üzerine yaptığı çıkarımlar bence çok ilginç. Günümüzde evlerde çok da tezahürat ile karşılanmayan bu sebze, hem vitamin bakımından zengin hem de gastronomide pek çok farklı alternatif kullanıma uygun.

BESİN DEĞERİ YÜKSEK

Ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde, İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara'da; farklı türlerle Orta Anadolu ve Denizli tarafında yetiştirilen pırasa, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, lif, B6 vitamini, A vitamini, C vitamini, K Vitamini barındırır. Tüm bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için hayli önemlidir.

ZENGİNLİK VE BEREKET GÖSTERGESİ

Aydın’ın Efeler İlçesine bağlı Dalama Mahallesi’nde süren ve uzun yıllara dayanan bir gelenek var. Her cuma akşamı sofralarda pırasa bulundurulması onlar için bir zenginlik göstergesi. Bu geleneğin yeni nesil tarafından sürdürülmesi üreticiyi de sevindiren haberlerden olmuş. Cuma günleri kurulan semt pazarında en çok satan sebzenin pırasa olması sizi şaşırtmamıştır umarım.

Sakinleştirici bir sebze: Pırasa

PIRASA KÜLÜ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Pek çok yemeği lezzetle yapabileceğiniz pırasanın gastronomide farklı kullanımları da var. Bunlardan biri pırasa külü.. Et ve balık yemeklerinde garnitür olarak kullanılabilecek Pırasa külü ürünün hafifçe yakılarak ufalanması ile elde ediliyor.

Haberin Devamı
  • Pırasaların beyaz kısımlarını keserek yeşil parçalarını ayırın.
  • Beyaz parçaların en dış katmanlarını kesip açarak uygun bir tepsiye yerleştirin.
  • Üzerine zeytinyağı, arzuya göre nar ekşisi ve tuz ilave ettiğiniz pırasaları kızarıp kuruyana kadar fırında bekletin.
  • .Fırından çıkarıp ufalayarak servis edebilirsiniz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder