Mehmet Yalçınkaya Sarımsağın faydaları...
HABERİ PAYLAŞ

Sarımsağın faydaları...

Biliyorum, hemen hepiniz sarımsak konusuna biraz temkinli yaklaşıyorsunuz. Elbette çiğ olarak ve zamansız tüketilen sarımsak, yaydığı o keskin kokuyla pek de öveceğimiz bir şey gibi gelmiyor. Ama doğru tüketildiğinde ve gerekli önlemler alındığında her yemeği en leziz hale getiren üründür ve doğal şifadır. Sarımsak, dünyanın en eski kültür bitkilerinden biri olarak bu özgün tadıyla yıllarca yemeklerin vazgeçilmezi olmanın ötesinde halk arasında doğal antibiyotik olarak da bilinir. Aynı zamanda keskin aromasını doğallaştıracak ek malzemelerle müthiş bir sos ürünüdür. Bağırsaklar için de bir antioksidandır

Haberin Devamı

KOLESTEROL SAVAR

Sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi gibi görünen sarımsak bir yandan günümüzün en büyük kabusu olan kolesterolü dengeler. Çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Doğranacaksa bir 10 dakika bekletmek, içindeki değerli bileşenlerin ortaya çıkmasını sağlar.

BESİNLERİ DOĞRU SAKLAMAK ÖNEMLİ

Sarımsak doğru koşullarda saklanmalıdır. Buzdolabında uzun süreli saklamalar filizlenmeye yol açacağı için önerilmez. Doğradığınız sarımsakları hava geçirmez bir kapta en fazla bir hafta saklayabilirsiniz.

COĞRAFİ İŞARETLİ SARIMSAKLARIMIZ

Kastamonu Taşköprü sarımsağı, Türkiye ve Avrupa Birliği’nden tescillidir. Gaziantep Araban sarımsağı ise bir diğer tescilli ürünümüzdür. Afşin Koçovası sarımsağı, Isparta Gelendost Çaltı sarımsağı ve Tunceli sarımsağı ülkemizin 5 değerli, tescilli sarımsakları arasında literatürde yerini almıştır.

İŞKEMBE ÇORBASI

Malzemeler (20 Porsiyon)

* 1.600 gr işkembe (temizlenmiş, haşlanmış, küçük doğranmış)
* 2 litre pişirme suyu
* ½ adet limon
* 4 litre et suyu

TERBİYE İÇİN:
* 1.5 su bardağı un
* 4 adet yumurta sarısı
* 6 yemek kaşığı yoğurt
* 3 diş sarımsak (havanda ezilmiş)
* ½ su bardağı üzüm sirkesi
* 1 adet limon suyu
* Tuz

TEREYAĞI SOSU İÇİN:
6 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tatlı toz biber

YAPILIŞI: İşkembeleri iyice temizleyin. Bir tencereye alın, üstü kapanıncaya kadar su ve yarım limonu ekleyip haşlayın. Daha sonra tencereden süzgeçle başka bir kaba alıp soğumaya bırakın. Soğuyan işkembeleri küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Tencerede et suyunu kaynatın ve doğranmış işkembeleri ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın. Terbiye için un, yumurta sarısı ve yoğurdu bir kaba alıp iyice çırpın. Daha sonra süzgeçten geçirin. Süzülen terbiyeyi bir kepçe yardımıyla kaynayan çorbaya karıştırıp bağlayın. Sarımsak, sirke, limon suyu ve tuzu ilave edip bir taşım daha kaynatın. Tavada tereyağını eritip kızdırın, tatlı toz biberi ilave edip 30 saniye bekleyin. İsteğe bağlı olarak çorbanın üzerine bu yağdan döküp servis edin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder