Mehmet Yalçınkaya Ürün lezzetsizse hiçbir şef mucize yaratamaz
HABERİ PAYLAŞ

Ürün lezzetsizse hiçbir şef mucize yaratamaz

Bu yazımda sizlere mevsimsiz sofralarımızda yer eden beyaz karpuzlardan, tatsız kavunlardan ve zamansız yenilen her türlü sebze ve meyvenin yarattığı, iklim değişikliğiyle gelen lezzetsiz ürünlerden bahsetmek istiyorum. Çocukluğumuzu hatırlayalım, küçükken annelerimizin yaptığı lezzetli ürünlerle donatılmış masaların, tadı ve kokusuyla burnumuza buram buram gelen o şahane domates ve biberleri... Şimdilerdeyse zamansız masalara gelen sebze ve meyvelerde eski tat yok. Hâlâ zamanında tüketilen ürünün değerini bilen, lezzetine sahip çıkan annemin yolundayım ben. Doğru zamanda doğru ürün, en lezzetli yemekleri oluşturur. Ürün lezzetsizse hiçbir şef ve hiçbir dokunuş mucize yaratamaz.

Haberin Devamı

Ürün lezzetsizse hiçbir şef mucize yaratamaz

Zamanında tüketim

Sebzeler ve meyvelerin zamanında tüketimi; ekonomik, lezzet ve yemeğin performansını etkileyen temel öğelerdir. Buradan önce biz şeflere, sonra tüm restoran camiasına seslenmek isterim: Öncü olalım, zamanında tüketimi destekleyelim.

Bill Gates Kripto değil, arazi alıyor!

Sevgili dostlar, dijital paranın çokça konuşulduğu günümüzde Bill Gates’in bile arazi aldığı söyleniyorsa gelecek arsa ve tarımdadır. Dünyada gittikçe azalan üretim, kaynakların yetersizliği, geleceğin üretimi artırma ve topraktan geçtiğinin göstergesidir. Ünlü iş insanlarının ada satın aldığı, gelişmiş ülkelerin Afrika kıtasından toprak kiraladığı gibi bilgiler, geleceğe yönelik en önemli yatırımın toprak, ürün ve üretim olduğunun göstergesi.

Hangi gazeteci ne sipariş verir?

35 yıllık kariyerim ve hizmet ettiğim her kesimden insan, bir parça sosyolog algısına yaklaştığımı düşünmeme sebep oluyor. Biz şefler, hizmet ettiğimiz insanların bir parça ruhuna dokunuyoruz ve onları tanıyoruz. Bu hafta sizi yakından tanıdığınız ünlü gazeteci ve yazarlarla ilgili tahminlerimle buluşturmak isterim. Sahi, o çok sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz gazetecilerimiz restoranımıza gelse ne ısmarlardı acaba?

Bugünden itibaren her hafta, bu köşede tahminlerde bulunacağım. Bakalım tahminleri tutturabilecek miyim? Hep birlikte göreceğiz…

Emre İskeçeli: Dağ mantarlı risotto

Ertuğrul Özkök: Ördek göğsü, incir püresi ve polenta

Ahmet Hakan: Akdeniz mutfağından tadımlıkların ardından ilk tercihi osobuko

Haberin Devamı

Ürün lezzetsizse hiçbir şef mucize yaratamaz

TATLI BİR YAZ ESİNTİSİ

EV YAPIMI DONDURMA

  • Hazırladığınız süt çeşitlerini bir tencereye koyarak kaynatmaya başlayın.
  • Kaynayan süte hazırladığınız şekeri koyarak kaynatmaya devam edin.
  • Ayrı bir kasede salebi su ile eritin.
  • Kaynayan şekerli sütün içerisine erittiğiniz salebi yavaş yavaş dökün ve bir yandan da sütü karıştırmaya devam edin.
  • Salebin sütün içerisinde tam olarak eriyebilmesi önemlidir. Bu yüzden süte karıştırılan salebin tam olarak eridiğinden emin olana dek karıştırmaya devam edin.
  • Kaynamış sütü ateşin üzerinden alarak karıştırarak soğutun.
  • Yeterli sıcaklığa düşen sütü, dondurucuya koyabileceğiniz bir kaba dökün ve dondurucuya yerleştirin.
  • 15-20 dakika sonra donmaya başlayan karışımı demir bir kaşık yardımıyla karıştırın. Bu işlemi her 20 dakikada bir, dondurma sakız kıvamına gelene kadar tekrarlayın.
  • Dondurma katı kıvama geldiğinde dondurucudan çıkararak servis edebilirsiniz.

TATLI KIRINTI HAZIRLANIŞI

MALZEMELER

  • 125 gr. tereyağı (Küp doğranmış)
  • 90 gr. un
  • 75 gr. toz şeker
  • 75 gr. esmer şeker
  • Bir tutam tuz

Hamur için; tereyağı, un, şeker, tuzu mutfak robotunda kısa aralıklarla çalıştırarak kırıntı kıvamına gelinceye kadar karıştırın. 0.5 mm. kalınlığında oklava yardımıyla inceltin pişirme tepsisine alın. 190 derecede önceden ısıtılmış fırına atıp pişirin. Soğuduktan sonra tekrar blender’dan geçirip toz kıvamında servise hazırlayın.

SUNUM: Sunuma hazırlarken dondurmanın altına iki çorba kaşığı tatlı kırıntı, üzerine dolu bir top dondurma ve yaz çiçekleriyle servis etmeyi tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder