Mehmet Yalçınkaya Vegan ve vejetaryen karışıyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Vegan ve vejetaryen karışıyor mu?

Son dönem sürdürülebilirlik ve yeşil hareket gibi farklı etkenlere bağlı olarak vejetaryen, vegan, fleksitaryen gibi pek çok yeni beslenme çeşitleri önem kazandı ve terimler çok insanın kafasını karıştırıyor. Bu konuda sizinle bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Vejetaryen Türk Dil Kurumu’na göre ‘etyemez’ demek yani vejetaryenler et ve et türevi hiçbir şey yemezler. Buna karşın peynir yoğurt gibi diğer hayvansal ürünleri tüketirler. Dünyada bilinen ilk vejetaryenin ise M.Ö 6. yüzyılda yaşamış ünlü matematikçi Pisagor olduğunu öğrenmek beni de şaşırttı. Pesketaryenler ise beslenmesinde balık ve su ürünleri dışında başka et türüne yer vermeyen kişilere nedir.

Haberin Devamı

DÜNYADA YENİ AKIM: ETSİZ PAZARTESİ

Fleksitaryenler ise esnek anlamına gelen ‘fleksi’ kelimesinden de anlayacağınız gibi hayvansal gıda tüketimini azaltmak isteyen ama bunda zorlanan kişilerin beslenme şeklidir. Et ürünlerini tamamen bırakmaz ama haftanın belirli günleri vejetaryen beslenirler. Şu an dünyada trend olan ‘Etsiz Pazartesi’yle iklim değişikliğine dikkat çekmeye çalışıyorlar. Gelelim Veganlara… Veganlar; et, balık, kümes hayvanı, bal, yumurta, tereyağı, süt ve türevleri ürünleri tüketmezler. Deri eşya, kürk, yün veya ipek kullanmazlar.

***

Yalnızca yere düşen meyveleri tüketen frutaryenler ve hatta hatta yalnızca ışık ve nefesle beslenmeye çalışan breatharyenler bu işin uç noktaları. Vejetaryenlere ve veganlara uygun bir tarif vermek isterim.

Vegan ve vejetaryen karışıyor mu

 

Kabak Bayıldı

Malzemeler (8 Porsiyon)

  • 8 adet taze yeşil kabak
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet havuç (rendelenmiş)
  • 1 adet limon suyu
  • 4 adet soğan (orta boy, yarım ay şeklinde ince doğranmış)
  • 2 adet domates (orta boy, küçük doğranmış)
  • 4 diş sarımsak (ince doğranmış)
  • 2 su bardağı su
  • Tuz k Karabiber
  • ½ demet dereotu (İnce doğranmış)
  • 2 adet domates (Orta boy, dörde bölünmüş)
  • 2 bardak yoğurt

YAPILIŞI

Kabakların baş taraflarını kesip orta kısımlarını karnıyarık şeklinde açın. Kapaklı bir tepsiye dizin, üzerine zeytinyağını, rendelediğiniz havucu, limon suyunu, soğanları, domatesleri, sarımsakları ve 2 bardak suyu ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. Tepsinin kapağını kapatın ve 10 dakika pişirin. Pişen kabakları başka tepsiye alın, içlerindeki çekirdekleri temizleyin.

Tepside kalan malzemeleri süzdürüp suyunu bir kaseye alın, süzdürdüğünüz malzemeleri başka bir kapta soğumaya bırakın. Soğuyan malzemelere dereotunu ilave edip iyice karıştırın ve kabakların içine doldurun. Üzerlerine dilim domatesleri yerleştirin, kaseye aldığınız suyu kabakların üzerinde gezdirip 200 derecede ısıtılmış fırına sürün. Domatesler kızarınca fırından alın ve isteğe göre dereotu ve yoğurtla servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder