Mehmet Yalçınkaya Yapay zeka
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili okuyucularım, robotların evlerde ilk girdiği yer belki de mutfaklarımızdı. Şimdilerdeyse yapay zeka mutfaklara giriyor. Son yılların en önemli gelişmesi olan yapay zeka; modern bilgisayarlara yüklenen bilgilere dayanarak bağımsız bir şekilde öğrenen, bilgi arttıkça kendini geliştiren, analiz eden ve en önemlisi karar alabilen bir dizi algoritma.

GASTRONOMİDE YAPAY ZEKA

Gözlemlediğim kadarıyla gastronomi dünyasında yapay zeka; envanter yönetimi, rezervasyon, menü planlama gibi pek çok alanda kullanılmaya başlandı bile. Yapay zekanın restoranlarda bir başka kullanımı da tedarik zinciri yönetimi ve gıda izlenebilirliğidir. Yani yapay zeka, gıdayı kaynağından müşterinin tabağına kadar takip etmek, gıda kalitesini ve güvenliğini sağlamak için kullanılabilir.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKA BİR TEHDİT Mİ?

Yapay zekanın beraberinde getirdiği fırsatların yanı sıra ortaya çıkardığı zorluklar da var. Bunlardan en önemlisi sektördeki iş kaybı. İnsanların ufak ufak yerini alan teknolojiye bu kadar güvenmek elbette akıllara bazı etik ve sosyal soruları da gündeme getiriyor. Gelişmeleri izleyip birlikte göreceğiz.

BEYİNLİ BEYKOZ KEBABI
Malzemeler (10 Porsiyon)

* 10 adet patlıcan
* 10 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 3 yemek kaşığı sade yağ
* 1 kg kuzu but (yumurta büyüklüğünde doğranmış)
* 2 adet soğan (orta boy, ince doğranmış)
* Tuz
* 5 adet domates

Yapay zeka

SUNUM İÇİN

* 5 adet koyun beyni (suda haşlanmış)
* 3 adet domates (küçük boy, halka şeklinde kesilmiş)

* Aynı boy seçilmiş 10 adet patlıcanın her birini boydan uzunlamasına dört dilim olarak kesin. Aynı boyda olmasına dikkat edin. Kesilen patlıcanları tepsiye dizin ve yarım saat tuzlayın.
* Tuzlanan patlıcanları bol suda yıkadıktan sonra temiz bezle kurulayıp suyunu alın. Tavaya ayçiçek yağını koyup kızdırın, kurulanmış patlıcanların her iki yüzeyini kızartın, sonra süzgece alıp yağından arınmasını sağlayın.
* Üç yemek kaşığı sade yağı tencerede eritin. Kuzu but etlerini yumurta büyüklüğünde yaklaşık 100 gr parça olarak kesin, tencereye atıp kızarıncaya kadar kavurun. İnce doğranmış soğanları ve tuzu ilave edip etle birlikte pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri soyup iri kuşbaşı olarak doğrayın ve tencereye ilave edip ik-üç dakika et ve soğanla birlikte iyice kavurun. Dört bardak suyu ekleyip yaklaşık bir saat kısık ateşte pişirin.
* Pişen etleri kevgir yardımıyla sosu tencerede kalacak şekilde başka bir kap içine alın. Etler ılıyıncaya kadar bekleyin. Etin üzerini bir dilim patlıcanla sarın. Başka bir patlıcan dilimini de diğer yönde ete sardıktan sonra ikişer patlıcan dilimlerine sarılmış bu etleri açılmayacak şekilde kapaklı bir tepsiye dizin.
* Koyun beyinlerinin zarını temizleyin ve iyice yıkayın. Temizlenen beyinleri yaklaşık beş dakika iki çay kaşığı tuzlu suda haşladıktan sonra ikiye bölün. Domatesleri halka şeklinde keserek patlıcanla sarmış olduğunuz etlerin üzerine koyun ve kesmiş olduğunuz beyinleri üzerine yerleştirin.
* Tencerede kalan sosu, sarmış olduğunuz etlerin üzerine dökün. Tepsinin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirip servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder