Mehmet Yalçınkaya Yaz-kış ayırmayan lezzetli çorbalar
HABERİ PAYLAŞ

Yaz-kış ayırmayan lezzetli çorbalar

Her mevsimin ayrı yemekleri vardır. Zeytinyağlılar, buğulamalar, ızgaralar… Mevsimden mevsime değişir de değişir. Ama sofralarda yaz-kış olmazsa olmazımız çorbalarımızdır. Hasta olduğumuzda ilk aklımıza gelen sıcacık bir anne çorbasıdır.

Deyimlerimizde bile yerini almıştır. “Çorbada tuzu olmak”, “Çorbası kaynamak”, “Çorbaya dönmek” gibi pek çok örnek vardır. Hatta ilk çorba tarifini Sümerliler, toprak tabletlerle 4 bin sene evvel yazılı tarihe geçirmiştir.

Bir güvercin çorbası tarifi olan bu tabletler, tarihteki ilk tarif olarak bilinir. İlk çağlarda ise çorbanın iyi beslenme ve iyileştirici gücü fark edilmiş, dönemin şifacıları, hastaları iyileştirmek için farklı otlardan çorbalar yapmaya başlamışlardır.

Haberin Devamı

HER MUTFAĞIN BAŞ TACI

Batı kültüründe yalnızca aperatif gibi tüketilen çorba, bizde çok daha köklü ve geniş bir yer bulmuştur. Osmanlı döneminin ilk basılı yemek kitabı olan 1844’te Mehmet Kamil Efendi tarafından yazılan Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı) kitabında da balık çorbasından tarhanaya pek çok tarif bulunur. Köylerde ise kilerde ne malzeme varsa onunla çok güzel çorbalar yapılır.

Yaz-kış ayırmayan lezzetli çorbalar

A-LÂ ZAHMAN ÇORBASI

MALZEMELER (8 PORSİYON)

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 adet soğan (büyük boy, küçük doğranmış)
  • 4 su bardağı et suyu
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz k 1 su bardağı su
  • 1 adet havuç (orta boy, tavla zarı doğranmış)
  • 1 adet patates (orta boy, tavla zarı doğranmış)
  • 1 adet taze yeşil kabak (tavla zarı doğranmış)
  • Karabiber k
  • ¼ demet taze nane (ince kıyılmış)

Kırmızı mercimeği iyice yıkayıp süzdürün. Tencereye ayçiçek yağını ekleyip kızdırın ve yıkanmış mercimekleri ilave edin.

Küçük doğranmış soğanları ekleyerek mercimekler sarı renk alıncaya kadar kavurun. 4 bardak et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.

Başka bir tencerede 4 kaşık tereyağını eritin ve 2 kaşık un ekleyerek altın sarısı oluncaya dek kavurun, pişen mercimeği ve tuzu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın.

Küçük bir tencereye bir bardak su ekleyin. Önce tavla zarı şeklinde doğranmış havucu atıp yarım haşlayın.

Daha sonra patatesi ekleyip yarım haşlanınca, taze kabakları ilave edin ve hepsini birlikte pişirin.

Pişen sebzeleri suyuyla birlikte mercimek çorbasına ekleyin ve bir taşım kaynatıp ocağı kapatın, karabiber ilave edin. Son olarak ince doğranmış taze naneleri çorbaya ekleyin, karıştırıp servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder