Memet Özer Kim demiş yardımcı yemek diye?
HABERİ PAYLAŞ

Kim demiş yardımcı yemek diye?

Biliyorum ki artık doyurucu salata çeşitleri birçoğunuzun vazgeçilmezi. Özellikle baharın iyice kendini hissettirdiği, sıcak yaz günlerinin yaklaştığı şu günlerde hepimiz kilomuza daha fazla dikkat ediyoruz. Veee yemeklerde seçimlerimiz çoğu zaman salata oluyor. Biliyorum ki salata daha çok, kafelerde ya da dışarıda yediğiniz zaman tercih ettiğiniz bir yiyecek.

Ama ben bugün size evde mükemmel salata hazırlamanın püf noktalarını vermek istiyorum, hem de en gerçek ve eski usul tariflerle birlikte. Fakat şunu da unutmayın ki; bugün vereceğim tarifler gerçek anlamda diyet yapanlar için değil. Yani doyurucu, besleyici ve en önemlisi gerçekten çok lezzetli. Tek bir öğün olarak yerseniz belki kilo vermenize de yardımcı olabilir. Peki nedir iyi bir salatanın püf noktaları? Öncelikle tabiiki taze malzeme, iyice yıkanmış, kurutulmuş ve soğutulmuş salata yaprakları, ve en önemlisi özenle hazırlanmış bir salata sosu.

Haberin Devamı

Bu arada hepinize tüm marketlerde satılan ve fiyatları çok makul olan bir salata kurutucusu almanızı tavsiye ederim. Bugün sizle paylaşacağım tarifler, dünyanın bütün ülkelerinde servis edilen, meşhur olmuş ve çok lezzetli salata tarifleri. Izgara tavuklu sezar salatası, nisuaz salatası ve Uzakdoğu usulü biftek salatası. Aslında orijinaline yakın tarifler vereceğim ancak yine de bizim damak tadımıza uygun ufak tefek değişiklikler yapmadan edemedim. Umarım bu sağlıklı ve lezzetli tarifleri dener ve beğenirsiniz...

IZGARA TAVUKLU SEZAR SALATASI

MALZEMELER

1/2 adet körpe marul
(el ile irice kopartılmış,
kurutulmuş ve mümkünse soğuk)
1 adet tavuk göğsü
6 dilim baget ekmek (üzerlerine
zeytinyağı ve kekik serpildikten sonra
fırında düşük ısıda kızartılmış)
6 dilim bıçakla kazınmış parmesan
peyniri (üzerine koymak için)
4 adet ançuez konservesi
(isteğe bağlı üstü için)

SOS

1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı hardal (mümkünse dijon tipi, Türkiye’de
üretiliyor ve tüm marketlerde bulmak mümkün)
1/2 adet limon suyu
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı worcestershire sos (isteğe bağlı, büyük
marketlerde bulunuyor ve küçük bir şişe ile yaklaşık
bir yıl idare edebilirsiniz, tüm et soslarına da çok yakışır)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 avuç rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz, karabiber

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI

Öncelikle tavuk etinizi pişireceğiniz ızgarayı önceden ısıtın. Tavuk etinizin her iki tarafını da zeytinyağı, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Izgarada sadece 1 kez çevirerek her iki tarafını yaklaşık 4’er dakika pişirin, eğer içi pişmezse ısıyı düşürüp 2 dakika daha pişirin. Kenara alın ve dinlenmeye bırakın. Salatayı hazırlamak için tavsiyem ahşap bir salata kasesi kullanmanız. Ahşap kasenin içine ezdiğiniz sarımsakları iyice bastırarak sürün ve sarımsakları kenara alın. Kasenin içine yumurta sarısını koyun ve hardalı ekleyin.

Bir çırpıcı ile çırpın. Daha sonra worcestershire sos ve limon suyunu ekleyin, çırpın. Zeytinyağını yavaş yavaş ilave ederek bir sos kıvamına gelmesini sağlayın. Düşük yoğunluklu bir mayonez kıvamında olması gerekmektedir. Gerekirse biraz daha zeytinyağı ilave edebilirsiniz. En son parmesan rendesini de ilave edip, tuzunu biberini kontrol edin. Karışıma marulları da ilave edip iyice sosa yedirin. Dilimlediğiniz tavuk etleri, kızarmış ekmekler ve parmesan dilimleri ile servis edin.

Haberin Devamı

NiSUAZ SALATA

MALZEMELER

2 avuç karışık yeşillik (kıvırcık marul, roka)
elle parçalanmış, kurutulmuş ve soğuk
1 avuç taze fasulye
(temizlenmiş ve boyuna ikiye kesilmiş )
12 adet siyah zeytin
(tuzu alınmış ve çekirdekleri çıkarılmış)
2 adet orta boy patates
(kabukları soyulmuş ve 4’e bölünmüş)
2 adet küçük boy ton balığı konservesi
(yağı iyice süzdürülmüş)
1 avuç yıkanmış kapari çiceği
1 adet haşlanmış yumurta (4’e bölünmüş)
2 adet domates
(kabuğu soyulmuş toplam sekiz parça)
1/4 kırmızı soğan (piyazlık doğranmış)

SOS

2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber

UZAK DOĞU USULÜ BİFTEK SALATASI

MALZEMELER

8 avuç ıspanak yaprağı
(ya da kıvırcık veya marul,
kurutulmuş ve soğuk)
1/2 adet kırmızı soğan (piyazlık)
2 adet biftek (ya da dövülmüş
bonfile, terbiye etmek için
çok fazla vaktiniz yoksa bonfile
kullanmanızı tavsiye ederim)
1 avuç taze soğan (ince kıyılmış)
1 avuç çeri domates
(ikiye bölünmüş)

ET MARİNASYONU

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı soya sos
1/2 limon suyu
1 diş ince rendelenmiş
sarımsak
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Tuz, karabiber

SALATA SOSU

2 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı
soya sos
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı
rendelenmiş zencefil
(ya da toz halinde)
1 tatlı kaşığı sirke
Karabiber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle et marinasyonu için olan malzemeyi iyice karıştırın ve etlerinizi içine yatırın. 30 dakika bu sos içinde bekletin. Izgaranızı yüksek ısıya ayarlayın. Etlerinizi içini çok fazla kurutmadan, dışı kıtır içi sulu olacak şekilde pişirin ve dinlenmeye alın. Kırmızı soğanlarınızı bir tava içinde çok az şeker ve tuzla karamelize edin ve soğumaya alın. Tüm sos malzemesini iyice çırpın ve yoğun bir kıvama getirin. Salata yapraklarınıza sosu iyice yedirin. Üzerine dilimlediğiniz etler, karamelize kırmızı soğanlar ve en son taze soğan ve domatesler ile servis edin.

(17.03.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder