Murat Çelik 5 merkezli Suriye denklemi ve 4N1K
HABERİ PAYLAŞ

5 merkezli Suriye denklemi ve 4N1K

ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından 5 başkentte eş zamanlı bir mesai başladı.

Ön planda Washington DC, Moskova, Ankara... Ardından da Tahran ve Şam… ABD, Rusya, Türkiye üçlüsü önce ayrı ayrı planlarını yapmaya başladı. Ardından ikili masalar kuruluyor.

Türkiye – Rusya ve Türkiye – ABD…

Önce ortaya bir denklem çıkacak. Denklemde İran ve Suriye rejiminin pozisyonları da gözetilecek elbette. Bizim meslekteki 5N1K prensibi gibi... Amerika’nın Suriye’yi terk etme sürecinde de 4N1K var.

Haberin Devamı

Ne, nerede, ne zaman, nasıl, kimlerle? Denklemin ardından süreç gelecek… Hem ABD hem de Rusya’yla masada olacak olan Türkiye planlama aşamasında da ‘anahtar’ ülke, uygulama döneminde de… Türkiye’nin konuyla ilgili 3 temel önceliği var.

1. ABD’nin yetiştirip büyüttüğü ve bölgede konuşlandırdığı, giderken de ardında bırakacağı taşeronu... Yani YPG / PKK.

2. Bölgedeki ABD üsleri. O üslerin çoğu, Suriye’nin yeraltı zenginliklerinin bulunduğu noktalar civarında. Kaynakların kontrolü, hatta zaptı maksatlı.

3. Hava sahası…

ABD’nin sahadan çekilmesiyle birlikte Suriye hava sahasının tümü Rusya’nın kontrolüne geçecek. Üsler ve hava sahası mevzuu Ankara için kritik önemde. Hem yeni dönemde Fırat’ın doğusuna yönelik harekât için hem de iç kesimlerdeki DAEŞ unsurlarını hedef alan planlamalar aşamasında.

KULAĞIMA GELEN

İmar barışında son başvuru tarihi 31 Aralık 2018’di. “-di” diyorum çünkü duyduğum kadarıyla bu süre bir kez daha uzatılacakmış. İlk başta 31 Ekim’e kadardı başvurular. 3 ay uzatılıp yılın son gününe kadar olmuştu. Şimdi bir kez daha uzatılacağı geldi kulağıma.

GEÇEN SENE BUGÜN

29 Aralık 2017 tarihli gazetelerin manşetlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP’den gelen ittifak teklifine yanıtı yer alıyordu. Erdoğan şöyle demişti: “Çok aceleci olmamakta ve bu işi liderler bazında götürmekte fayda var. Her önüne gelenin bu konuda konuşmaması lâzım. Benim partim de buna dahildir. Bu sürece limon sıkma gibi bir yanlışı hiç kimse yapmamalı.”

Haberin Devamı

KUĞULU CİVARINDA KİRALAR NEDEN ARTTI?

Başkent Ankara’da, Tunalı Hilmi Caddesi’nin Kuğulu Park tarafında gözle görülür bir göçmen yoğunluğu dikkat çekiyor son haftalarda. Kavaklıdere’nin o kısmındaki iki – üç sokakta daire kiraları da neredeyse iki katına çıkmış son dönemde. Özellikle de ofis olarak kiralanan daireler… Neden mi?.. Sordum, öğrendim. Ankara Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü Ankara Kavaklıdere Binnaz Sokak’a taşındı. Kuğulu Park’ın hemen karşısındaki küçük sokağa…

Göç İdaresi oraya gelince, göçmenlik işlemlerini yapan sigortacılar da bina yakınlarına yönelmiş hemen. Vatandaşlık, ikamet vb konulardaki iş takipçilerinin yoğun talebiyle birlikte, Göç Dairesi’ne yakınlığına göre sıradan bir dairenin kirası aylık 4-5 bin liraya çıkmış

PES!

112 Acil Çağrı Merkezi… Ambulans, itfaiye, polis… Acil durumlarda tek bir numara aranabiliyor, malum. O numara 112.

Sorun şu ki; 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen aramaların yüzde 95’i maksadı dışında.

Resmi bilgi bu. Yüzde 95 ! Her 100 aramadan sadece 5’i amacına uygun.

Haberin Devamı

Gerisi, o hayatî merkezi gereksiz meşgul etmek. Pes ! Yapmayın yahu. Yapmayın bunu.

Olduk olmadık şeyler için arayıp durmayın 112’yi. Bu arada… 112’yi lüzumsuz yere meşgul etmek bir ‘suç’.

Cezası var yani. Yapmayın…

YENİ YIL DİLEĞİM

Klasiktir malum…

Dilekler, temenniler, yeni seneden beklentiler… Yeni yıl sağlık, huzur, mutluluk getirsin vs...

Savaşlar bitsin, barış olsun…

Hayat bayram olsun vs, vs… Yok…

Hiç o kadar uzun bir listem yok. Tek kalem benimki. Empati. 2019’da daha fazla empati yapabileyim yeter.

Tabii siz de yapın. Empati…

NE GÜZEL LAF

Asılan hırsız değil yakalanandır. (Çek atasözü)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder