Murat Çelik Alevilik, helalleşme ve daha fazlası
HABERİ PAYLAŞ

Alevilik, helalleşme ve daha fazlası

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın Medyascope’ta Ruşen Çakır’a yaptığı açıklama sonrası, yaklaşık 6 ay önce duyduklarımı bugün yazmam gerekiyor. Sonradan uzun açıklamalarla hem özür dileyip hem de sözlerine açıklık getirmiş olsa da, Ahmet Şık’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı ihtimaliyle ilgili şu sözleri gündemi sarsmaya yetti: “Kemal Bey’in Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için, bizler için değil elbette, bir mesele olduğunu kavrayarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Yani hiç kimse ‘İktidar oradan söz kurmaz’ diye düşünmesin.” Şık’ın sözleri sonrası ‘herkesin bildiği sır’ bir kez daha yüksek sesle konuşulur ve şu soru sorulur oldu: Türkiye’de, bir Alevi cumhurbaşkanı olabilir mi?

KASIM 2021

Tarih 13 Kasım 2021’di. Yaklaşık 6 ay önce... Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu o gün sosyal medya hesabından bir video yayınlamış ve şunları söylemişti; hatırlayacaksınız: “Ben ömrümde, ülkemizde nefreti ve sevgiyi gördüm.

Artık sevgi kazansın istiyorum. Ülkemizin iyileşmeye, helalleşmeye ihtiyacı var. Helalleşmek geçmişi değiştirmez ama geleceğimizi kurtarır. Geçmişte partimizin de hataları oldu; helalleşme yolculuğuna çıkma kararı aldım.”

‘Helalleşme’ çıkışı siyasette çok tartışılan Kılıçdaroğlu üç gün sonra bu ifadeyle neyi kastettiğini de şöyle özetlemişti: “Helalleşme yüzleşmek, barışabilmek, devam edebilmek demektir. Bunu yarası olan topluluklarla yapacağız.”

HELALLEŞME

O günlerde Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ söylemini, yakın çalışma arkadaşlarından biriyle konuşmuştuk. O sohbet -mealen- şöyleydi:

- Kemal Bey ‘İktidara geldiğimizde bütün bu kesimlerle helalleşeceğiz’ anlamında mı söylüyor bütün bunları, yoksa ‘Çıkma kararı aldığım helalleşme yolculuğu bizi iktidara taşıyacak’ mı diyor?

- Aslında her ikisi de. Yani hem seçime kadarki bu yolu helalleşerek yürümek hem de iktidara gelince bütün toplum kesimlerinin helalleşmesi.

- Şu anda oluşan algı daha çok, ‘CHP geçmişindeki hatalarla yüzleşecek, geçmişte bir şekilde kırdığı kesimlerle helalleşecek’ şeklinde.

Haberin Devamı

- Dediğim gibi, o da var tabii ama daha fazlası da var. - Yani iktidara gelirseniz, o zaman sadece CHP değil, ‘devletin de geçmişiyle yüzleşip helalleşmesi’ mi o daha fazlası?

- Bu anlayış iktidar aşamasına da elbette yansır ama benim bahsettiğim daha başka bir şey. Bakın, ‘helalleşme’ kavramı tek taraflı değil, karşılıklı bir durum. Genel Başkanımızın verdiği bu mesajın içinde, Türkiye’de devletin de, toplumun da bir bütün olarak helalleşmesi var.

- Yani?.. - Yani demeye çalıştığım; Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu ülkede cumhurbaşkanı olması, Alevi – Sünni herkesin helalleşmesi anlamına da gelmez mi? Bu benim düşüncem, kişisel yorumum ama Kemal Bey’in cumhurbaşkanlığı Türkiye’de devletin, toplumun topyekûn helalleşmesi sonucunu doğurur diye düşünüyorum. ‘Helalleşme’ kavramına ben böyle, çok daha geniş açıdan bakılmasından yanayım. Etnik, mezhepsel ya da diğer farklılıkların ayrışması değil, bütünleşmesi, helalleşmesi.

Haberin Devamı

- Bütün bunlardan çıkan sonuç, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olacak ve hedefi bu bahsettiğiniz şekilde bir helalleşme. Öyle mi?

- Bence öyle.

Not: Tekrar ediyorum, bunlar yaklaşık 6 ay önce konuştuklarımız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder