Murat Çelik Aşı, İngiltere ve kış
HABERİ PAYLAŞ

Aşı, İngiltere ve kış

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli ile konuştum dün.

- Hocam, ağır hastaların ve ölenlerin çok büyük kısmının aşısızlar olduğu açıklanıyor ama bir kesim bu verilerin gerçek olmadığını iddia ediyor. Bu insanlara ne söylemek gerek?

- Aşı karşıtları çok büyük bir grup değil ama onlardan etkilenenler var. Kendi içlerinden ölenler olsa da inatla bilimsel verileri reddediyorlar. Radikal aşı karşıtlarını ikna etmek zor ama bilimsel verileri sunmaya devam etmeliyiz.

Haberin Devamı

- Mesela?

- Size İngiltere’deki son verilerden bir örnek vereyim. Daha bir-iki gün önce açıklandı. İngiltere’de 2 Ocak-2 Temmuz arası, tüm ölümlerin yüzde 19,3’ü COVID-19 ile ilişkili. Aşılanmamış kişilerdeyse bu oran yüzde 37,4. Buna karşın tam aşılı (iki doz aşısını olup üzerinden 21 gün geçmiş) olanlardaki ölüm oranı sadece yüzde 0,8. Yani aşısızlarla tam aşılı olanların COVID’den ölüm oranları arasında tam 46 kat fark var. Bu çok çarpıcı tabloyu İngiltere açıkladı.

KIŞA DİKKAT

- Havalar soğumaya başladı. Kış geliyor. Pandemide kışa özel neler yapılması gerekiyor?

- Maske, mesafe ve hijyenden oluşan koruma önlemlerine daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Mevsimsel etkiyle birlikte bulaşma hızları biraz yükselecek. Hava koşulları gereği, kapalı ortamlarda daha fazla kalacağımız için. Ayrıca, kış aylarında doğal olarak diğer solunum yolu virüslerine bağlı enfeksiyonların da daha sık görüleceği bir döneme giriyoruz. COVID artık çok hafif belirtilerle de seyredebiliyor.

Dolayısıyla COVID mi yoksa basit bir nezle veya grip mi geçirdiğinizi ayırt etmek güçleşecek. Bu nedenle, viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız, başkalarına bulaştırmamak adına mümkün olduğunca kendinizi izole etmeniz doğru olacaktır. İşe ya da okula gitmemek gibi. Bütün bunların dışında, COVID’de tabii en etkili yöntem, bir an önce istenilen aşılama düzeyine ulaşmamız. İnsanlar aşı konusundaki tereddütlerini bir tarafa bırakıp en kısa sürede aşı olmalı.

GRİP AŞISI OLALIM MI?

Haberin Devamı

- Peki ya grip ve grip aşısı?

- Pandemi döneminde alınan önlemler gribin yayılmasını da önledi ve influenza son derece düştü. Bir buçuk sezondur grip neredeyse görülmüyor. Bu da toplum içindeki kuvvetli bağışıklığının zayıflaması anlamına geliyor. Onun için bu kış daha ağır bir grip dönemiyle karşılaşabiliriz. Ayrıca iki enfeksiyonun, yani COVID-19 ile influenzanın bir arada olduğunda neler yapacağı konusunda çok deneyimimiz yok ama geçmiş tecrübeler aynı anda iki farklı virüsle enfeksiyonun pek hoş seyirli olmadığı yönünde.

Dolayısıyla bağışıklık sorunu, kronik hastalığı olan risk gruplarındakiler başta olmak üzere grip aşısını öneriyoruz. Pandemi öncesinde olduğu gibi, ilk vakalar görülmeden, genellikle ekim ayı içinde yaptırılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder