Murat Çelik Borsa
HABERİ PAYLAŞ

Bir dönem herkes kripto para konuşuyordu, şimdiki moda ise Borsa. Oysa yabancı yatırımcının Borsa’dan çıktığını biliyoruz. Peki bu ortamda neden herkes Borsa’ya koşuyor?

Türkiye’nin saygın ekonomistlerinden, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova tabloyu farklı boyutlarıyla anlattı.

Borsa

İşte Prof. Arzova’nın, özellikle de küçük yatırımcının kulak vermesinde fayda olan açıklamaları.

- Resmi verilere göre yabancıların Borsa İstanbul’dan çıktıklarını ve halen çıkmakta olduklarını görüyoruz.

Haberin Devamı

- İçeride Borsa’ya yönelim olmasının en büyük sebebi ise gidecek alanın kalmaması. Elinde parası olan herkesin hedefi, doğal olarak o paranın erimemesi. Bunu sağlayacak yatırım aracı kalmadı.

KONUT, FAİZ, DÖVİZ

- İnsanlar konuta, gayrimenkule gidemiyor çünkü fiyatlar çok yükseldi. Bir kısmını birikimimle karşılayayım geri kalanını banka kredisi alayım deseniz, o peşinatı bulmak çok kişi için çok zorlaştı. Konut kredi faizleri çok yükseldi ve şu anda pek fazla kredi verilmiyor. Dolayısıyla konutu şu anda daha çok yabancılar alıyor. Çoğu da vatandaşlık için.

- Mevduatta faiz yüzde 23–25 bandında ama enflasyon yüzde 85. Şimdi yarın (bugün) açıklanacak enflasyon oranı baz etkisinden belki yüzde 65’e düşecek ama arada 40 puanlık bir negatif durum var. Dolayısıyla faize koyduğunuzda, ana paranızdan yitirmiş oluyorsunuz.

- Döviz ve altın sabit… Kur korumalı mevduatta faiz almaktan ziyade paranızı Dolar’a karşı koruyabiliyorsunuz. Sistem de onu şu ana kadar koruyor.

- Bütün yatırım araçları ya enflasyonun altında ya da varlık olarak ulaşmak mümkün değil. Otomobil fiyatları ortada, gayrimenkul fiyatları ortada.

RİSKLERE DİKKAT

- Durum böyle olunca tek bir alan kalıyor, o da Borsa. Yatırımcı sayısında çok ciddi bir artış var. Gençler de giriyor. 29 milyon 810 bin’e ulaştı yatırımcı sayısı.

- Şu anda müzik çalıyor. Müzik çalarken herkes dansta. Ama sonuçta profesyoneller de işin içinde, hayatında borsanın ‘b’sini bilmeyen amatörler de burada.

- Bu süreç sonsuza kadar hep böyle devam etmeyecek. Müzik bitip herkes yerine oturduğu zaman bazıları ayakta kalacak. O ayakta kalanlar zarar görenler olacak.

Haberin Devamı

- Borsayı, şirketleri, piyasayı hiç bilmeden gelenler var. Belirli şirket tüyoları ya da kulaktan dolma bilgilerle gelenler mutlaka ki açıkta kalacaklar.

- Ama bana göre bu trend, bu senaryo seçime kadar böyle devam edecek. Yani Borsa’nın ciddi getiri sağlaması, buranın bir kazanç alanı gibi görülmesi bir süre daha devam edecek.

- Küçük yatırımcı sosyal medya, telegram vb yerlerde bazı kişilerin peşine takılıp hisse senedi alırsa, sonunda yaşayacağı hüsranı baştan kabul etmiş demektir. Yatırım tavsiyesi verebilecek olanlar, lisans sahibi yetkin kişi ve kurumlardır. Bunu unutmamak gerek.

- Şöyle düşünün: Bir yere ortak oluyorsunuz. Ortak olduğunuz kişiyi, şirketi tanımak, bilmek gerekir. İşini, planlamalarını, her şeyini. Aksi halde, bunları bilmezseniz, mevcut şişkinlik sona erdiğinde ortada kalabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder