Murat Çelik Can yakıcı iki uygulamaya son
HABERİ PAYLAŞ

Can yakıcı iki uygulamaya son

Önceki akşam CNN Türk’te, Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge Programı’nın konuğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ydu. Bakan Soylu’ya Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi ve Sözcü Yazarı Özlem Gürses ile birlikte gündemdeki konuları sorduk yaklaşık üç saat boyunca. Gündemdeki sıcak başlıkların arasında gözden kaçabilir, fazla yer bulamayabilir endişesiyle altını çizmek istediğim iki önemli haber verdi İçişleri Bakanı.

SABAHA KARŞI EVDEN ALMA...

Sordum… Odatv.com Haber Müdür Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınması konusunda… Kişisel olarak yapılan haberi doğru bulmuyorum. Ama bu ayrı konu. Bir gazeteci, eğer suç unsuru varsa, bir haber sebebiyle gözaltına alınabilir, tutuklanabilir, hatta mahkum bile olabilir ama şu ‘sabaha karşı evinden alma’ uygulaması doğru bir yöntem mi?

Haberin Devamı

Hafızalarımızda kötü bir yeri olan bu uygulama şart mıdır? Yeri belli, göz önünde olan bir gazeteci davet edilse gider ifadesini verir. Soylu’nun cevabı şu oldu:

- Bunu dönüştürmek için Adalet Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Buradaki sistem de şöyle işliyor… Cumhuriyet Başsavcılığı talimat yazar. Polise der ki, “Siz şu kişiyi alın.” Bu talimat genellikle mesai saatinden sonra gelir. Ve polis çalışmaya başlar. Polis bunu sisteminde bulduğu an, bu gece olur, sabah olur, akşam olur fark etmez; almak zorundadır.

Neden? Çünkü eğer o kişi kaçarsa, o anda yapmış olduğu adli kolluk hizmetini yerine getirmediğinden polis sıkıntı yaşar. Bunları söyleyen Süleyman Soylu şunu da ilave etti: - Şimdi Adalet Bakanlığı yeni bir düzenleme yapıyor. Bunu yaptığı zaman bu sorun aşılacak. Mesela adam gece 4’te otelde yatıyor.

Ya kardeşim, o saatte değil mesela 7’de al. Peki ‘almak’ yerine çağrılamaz mı hakkında soruşturma olan kişi? Bakan bu soruya, “Bazıları da gitmiyor” yanıtını verdi ve dedi ki “Türkiye’de 250-300 bin kişi sırf bu yüzden adresini değiştirmiş.”

TOPLUMSAL OLAYLARDA ‘TERS KELEPÇE’ OLMAYACAK

İkinci önemli haber de şuydu… Polis, toplumsal olaylarda gözaltına aldığı kişilere artık ‘ters kelepçe’ takmayacak. Şöyle dedi Süleyman Soylu bu konuda:

Haberin Devamı

- Arkadaşlarımıza söyledik… Emniyet Genel Müdürümüz tamim yayınladı. Ben de tüm asayiş müdürlerine, tüm toplum müdürlerimize söyledim. Toplumsal olaylarda artık ters kelepçe yok kardeşim. Takmayacağız. Takmayın. Bu doğru değil. Sen uyuşturucu satıcısına tak, tecavüzcüye tak, kadına, çocuğa cinsel taciz uygulayana tak. Eğer teröristse tak. Takman gerekiyorsa bunlara tak.

Onu aşağılamak istiyorsan aşağıla yani. Ama diğerlerine takma. Konuştuk, bunları söyledik. Bu noktada, Bakan Soylu önemli bir noktaya da dikkat çekti ve kamuoyundan anlayış istedi. Dedi ki; - Bazen arkadaşlarımızdan bazıları da öfke kontrolünü yapamıyorlar.

Şunu da anlamanızı istiyorum. Bu da bir derdimiz… 15 Temmuz’dan sonra biz kendi içimizden epey ayıklama yaptık ve çok genç arkadaşlarımızı aldık. Çok kısa sürede, 4 aylık, 6 aylık eğitimlerle beraber aldık. Onların bir takım eğitimlerini de tamamlıyoruz. Ama almak zorundaydık.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder