Murat Çelik Gilad Şalit'i hatırlar mısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Gilad Şalit'i hatırlar mısınız?

Hamas İsrail’e saldırıp bölgeyi kan gölüne çevirdi. Şimdi İsrail misilleme yapıyor. Askeri hedeflerin yanında siviller de öldürülüyor yine. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar… Savaşın o bildiğimiz acımasız, kirli yüzünü izliyoruz bir kez daha. 

Geçmiş tecrübeler ışığında, sürecin aşamalarını öngörmek mümkün. Önümüzdeki günler yoğun İsrail saldırılarıyla geçecek. Birkaç gün sonra ateşkes çağrıları gelecek art arda. ABD, bölge ülkeleri, uluslararası örgütler tarafları ateşi kesip görüşme yapmaya çağıracak. Arabuluculuk konuşulacak sonra. Bu noktada şüphesiz ki Türkiye öne çıkacak. ABD ve Müslüman dünya da devrede olmaya, arabuluculuk sürecinde aktif rol almak için adımlar atmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Ve esir takası mevzuu… Dün itibarıyla başladı aslında esir takasıyla ilgili pazarlıkların alt yapısı oluşturulmaya. İsrail ile Filistin arasında geçmişte yaşanmış örnekler var. İsrail’in tek bir askerini geri almak uğruna neler verdiğinin örnekleri… En çarpıcı örnek Gilad Şalit. 25 Haziran 2006’da, o gün 20 yaşında olan İsrail askeri Şalit, Hamas tarafından kaçırılıp esir alındı. Gilat Şalit, 1994’ten sonra Filistinli militanlar tarafından esir alınan ilk İsrailli askerdi. Hamas, başlarda Şalit’i serbest bırakmak için birçok şart öne sürdü ama İsrail bunlara olumlu cevap vermedi. Gilad Şalit, Gazze’de Hamas’ın elinde beş buçuk yıldan uzun süre esir kaldı. Bu süre içinde sadece ülkesinde değil, dünyada herkesin tanıdığı ve takip ettiği bir isme dönüştü. Beş buçuk yıllık esaret boyunca Şalit’ten sadece üç mektup ve bir ses kaydı geldi. Bir de Hamas’ın İsrail’e, 20 Filistinli kadın mahkûmun serbest bırakılması karşılığında verdiği, Gilad Şalit’in görüntüsünün yer aldığı bir DVD.

Gilad Şaliti hatırlar mısınız

Farklı diplomatik kanallardan yapılan girişimler, hatta doğrudan Mahmud Abbas ile yapılan görüşmeler de sonuç vermedi ve İsrail askeri Şalit’in esareti Ekim 2011’e kadar sürdü. Nihayet, 18 Ekim 2011’de anlaşma sağlandı. İsrail, Şalit’e karşılık bin 27 Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını kabul etti. Bir kişiye karşılık tam bin 27 kişi… İsrail’in esir takasında Hamas’a verdiği bu bin 27 mahkûmun arasında çok sayıda İsraillinin ölümüne sebep olan örgüt üyeleri de vardı. O dönem İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Gilad Şalit karşılığında Filistin’e iade edilenler, toplamda 569 İsrail vatandaşının ölümünden sorumluydu.

Haberin Devamı

Tarihi esir takasını gerçekleştiren ve ülkesine dönüşünde Gilad Şalit’i uçağın kapısında bizzat karşılayan -o dönemin de- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ydu.

2011’deki bu olayın 12 yıl sonrasında bugün; bir tarafta yine Hamas, diğer yanda yine Netanyahu yönetimindeki İsrail var. Ve dünya, o topraklarda bit(iril)meyen kanlı senaryonun yeni bölümlerini izlemeye hazır. Maalesef…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder