Murat Çelik Hastaneler, kısıtlamalar, aşı ve sağlık çalışanları
HABERİ PAYLAŞ

Hastaneler, kısıtlamalar, aşı ve sağlık çalışanları

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a dört soru sordum. İşte o sorular ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Kayıpmaz’ın yanıtları…

Hastaneler, kısıtlamalar, aşı ve sağlık çalışanları

Kısıtlamalar işe yaradı mı?

Son haftalardaki sokağa çıkma kısıtlamaları genel tabloya nasıl yansıdı? Sizin şahsi acil servis gözlemlerinizin de ışığında durum nasıl?

Son haftalarda uygulanan kısıtlamalar, vaka sayılarında, hasta sayılarında ve ağır hasta sayılarında düşüş şeklinde karşımıza çıktı. Tabii bu noktada filyasyon ekiplerinin yoğun çabasından bahsetmemek olmaz. Onların gece yarılarına dek süren çabası sayesinde temaslı takibi yapılmakta; erken tanı ve erken tedavi imkanı insanlarımıza sağlanmaktadır. Bu da acil servisler başta olmak üzere COVID-19 servislerindeki ve yoğun bakımlarındaki doluluk oranlarına yansımaktadır. Kısıtlamalar ve filyasyon ekiplerinin çabasıyla şu anda Ankara Şehir Hastanesi acil servisimize COVID-19 ön tanısıyla yapılan başvuruların önemli ölçüde azaldığını söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Hastaneler, kısıtlamalar, aşı ve sağlık çalışanları

Tedbirler nasıl devam etmeli?

Sokağa çıkma kısıtlamaları aynı şekilde devam mı etmeli yoksa tedbirlerin gevşetilebileceği bir noktada mıyız? Ya da aksine, önlemler daha da mı sıkılaştırılmalı?

Elde ettiğimiz bu kazanımları, kış mevsiminde kaybetmemek son derece büyük önem taşıyor. Çünkü hastalık kışın, kapalı ortamlarda kendine yayılmak için fırsat buluyor. Önümüzde kurallara harfiyen uyarak geçirmemiz gereken bir kış var. Kurallara ne kadar sıkıca bağlı kalırsak, bu kışı o kadar rahat atlatırız. Normale dönüş sürecimiz de o denli sancısız olur.

Hastaneler, kısıtlamalar, aşı ve sağlık çalışanları

Aşı meselesi...

Aşılama işlemi tahminen ne zaman başlayacak? Aşı konusunda vatandaşın tereddüt etmesini gerektiren bir durum var mı?

Bu kış aşıların devreye girmesi de toplum bağışıklığının sağlanması açısından elimizi güçlendirmektedir. Aşılar ülkemize ulaştıktan takriben iki hafta sonra uygulanmaya başlayacak. Ocak ayı içerisinde başlamasını ümit ediyoruz. Aşıyla ilgili tereddütleri giderme noktasında siz basın mensuplarına ve bize büyük görev düşüyor. İnsanlar, bilmedikleri konularda tereddüt ederler. Bizim de amacımız bu tereddütleri bilimin ışığında gidermek olmalıdır. Aşı bu hastalıktan kurtuluşumuz için elimizdeki en güçlü araçtır. Unutmayalım ki hastalık nedeniyle yaşamını kaybedenlerin sayısı, aşı sonrası istenmeyen etki görülenlerin sayısından binlerce kat daha fazladır.

Haberin Devamı

Hastaneler, kısıtlamalar, aşı ve sağlık çalışanları

Ve sağlık çalışanları...

Sağlık çalışanları yeni yıla nasıl girecek? Meslektaşlarınız adına 2021’e dair beklentileriniz neler?

Sağlık çalışanı meslektaşlarımızın önemli bir bölümü yeni yıla sağlık kuruluşlarında, 112 ambulanslarında ve komuta kontrol merkezlerinde sevdiklerinden uzak girecek. Onların bu çabasına bizler de bu yeni yıla, evlerimizde hane halkımızla girerek destek olalım. Akraba, komşu, dost ziyaretinden ve evlerde bir araya gelmekten mutlaka kaçınalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder