Murat Çelik Her şey çocuklarımız için
HABERİ PAYLAŞ

Her şey çocuklarımız için

Normal zamanlarda pek de hatırlamadığımız; değerini, ihtiyacımız olduğunda fark ettiğimiz bir grup insan var bu hayatta: Hekimler… Ancak sağlık sorunları yaşadığımızda biliyoruz tıp doktorlarının kıymetini. Misal cerrahların ‘hayati’ olduğunu ameliyata girerken idrak ediyoruz. Laf aramızda, ameliyat sonrası, sağlığımıza kavuşunca da yine unutuyoruz. Cerrahlar arasında bir grup var ki; onların yeri daha da ayrı. Çocuk cerrahlarından bahsediyorum. İnsan, kendinden önce çocuğunu düşünür. Hele evladının sağlığı söz konusu olduğunda, gözü dünyayı görmez.

Haberin Devamı

HER ŞEY ÇOCUKLARA ÖZEL

Bu pazar özel bir gün. Anlatacağım… Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Tutku Soyer, mesleğinin bilinmeyen ama kritik noktalarına dair şunları anlattı:

Çocuklar yetişkinlerin küçültülmüşü değildir. Genellikle sorunlarını ifade edemezler. Özellikle belli bir yaşa kadar durumları hakkındaki sorulara yanıt veremezler. Çoğu zaman sakince muayene etmemiz bile kolay olmaz.

Çocuğun muayeneden itibaren kendini rahat hissetmesi önemlidir. Çocuk cerrahları, çocukların gereksinimlerini anlamaya yönelik yoğun bir eğitimden geçmiş, bu konuda deneyim kazanmıştır. 6 yıllık tıp fakültesinin ardından en az 5 yıl da uzmanlık eğitimi alırız biz.

Fiziksel ortam ve kullandığımız donanım da çocuklara özel. Biz, hastalıkları, çocukları en az yıpratacak şekilde anlayıp tedavi etmeye odaklıyız. Bu hastalıkların çoğu da çocuklara özel durumlar ve bazıları nadir görülen hastalıklar.

TÇCD

Prof. Soyer’in genel sekreteri olduğu Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği’nin başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa’nın da önemli mesajları var:

7 Nisan, Dünya Çocuk Cerrahisi Günü olarak belirlendi. Bütün dünyada ilk kez bu sene kutlayacağız.

Çocuk cerrahları olarak biz, doğumdan ergenlik sonuna kadar, çocukların ameliyatlarını yapıyoruz. Çocukların tıbbi ve cerrahi gereksinimleri yetişkinlerden çok farklıdır.

Bizim işimiz, gebelikte tanı konmuş doğumsal hastalıklar için ailelere danışma hizmeti verilmesiyle başlar. Yenidoğan bebek döneminde yemek borusu, akciğerler, sindirim sistemi, karın duvar arazları, diyafragma sorunları, idrar yolları, üreme organları vb. çeşitli organ sistemlerinin doğumsal hastalıkların ameliyatlarıyla sürer.

Haberin Devamı

Bebek, çocuk ve ergenlerde kasık bölgesinin ameliyatları. (Kasık fıtıkları, inmemiş testis ve su fıtığı gibi.)

Apandisit, yumurtalığın dönmesi, bağırsak düğümlenmesi veya akciğerlerin sönmesi gibi acil ameliyatlar.

Yanık ve her türlü travmanın tıbbi takibi ve gerekiyorsa ameliyatı. Örneğin, delici alet yaralanması, trafik kazası veya yüksekten düşme gibi nedenlerden kaynaklanan karaciğer, böbrek veya dalak gibi organ yaralanmaları.

Çocukluk kanserlerinin tanı ve tedavisi. Akciğerlerden, göğüs duvarından, böbrek ve böbreküstü bezi gibi karın içi organlarından, testis veya yumurtalıklardan kaynaklanan tümörler gibi.

Bronkoskopi, özofagogastroskopi ve kolonoskopi gibi endoskopik girişimler.

Böbrek ve idrar yolları hastalıkları. Örneğin, idrar yolunun her seviyedeki tıkanıklıkları, idrarın mesaneden yukarı kaçışı, taş hastalıkları vb.

Haberin Devamı

Dış genital organların ameliyatları. Örneğin, yarım sünnet olarak da bilinen hipsopadias. İşte bütün bu alanlarda, çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam sürmeleri için hep beraber çalışıyoruz.

NOT: Haftaya izinliyim. 16 Nisan Salı kaldığımız yerden devam. Kendinize iyi bakın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder