Murat Çelik Latin Amerika
HABERİ PAYLAŞ

Latin Amerika

24 saat içinde 3 kıta, 4 ülke… Böyle başlayan bir seyahatteyiz. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 9 günde 6 ülkeyi ziyaret edeceği Latin Amerika turunu takip ediyoruz. 22 Nisan Cuma günü Ankara’dan kalkan özel uçak TC-IST ile önce Batı Afrika ülkesi Moritanya’ya uğradık.

Başkent Nuakşot’tan sonra ikinci yakıt ikmali için Brezilya’nın Sao Paulo kentine indik ve toplamda yaklaşık 20 saatin sonunda gezinin ilk durağı, Uruguay’ın başkenti Montevideo’ya ulaştık. Yani 24 saat içinde; Asya, Afrika, Amerika… 3 kıta. Türkiye, Moritanya, Brezilya ve Uruguay... 4 ülke.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu ve mesai arkadaşları muhtemelen bir rekor kırdı. Habertürk’ten Sibel Erdem, Haber Global’den Işınsu Tezkan, NTV’den Baran Sevişoğlu, TRT Haber’den Fuat Kozluklu, A Haber’den Metin Algül, Kanal 7 ve Yeni Şafak adına Mehmet Acet ve ben de Çavuşoğlu’nun bu rekoruna ortak olduk.

DURAKLAR VE SAAT FARKLARI

Siz; gezinin henüz 2’nci gününde, üçüncü durağımız Brezilya’nın başkenti Brazilya’dan yazdığım bu yazıyı okurken, biz bir sonraki ülke olan Ekvador’un başkenti Kito’ya geçmiş olacağız. Sonra da her gün, sırasıyla Kolombiya, Panama ve Venezuela’ya gideceğiz.

30 Nisan Cumartesi ise Kuzey Amerika’ya çıkıp Kanada’nın St. John’s kentinde yakıt ikmali yapıp yurda döneceğiz. Bu arada, Uruguay ve Brezilya’da Türkiye’den 6 saat gerideyiz. Saat farkı Ekvador ve Panama’da 8’e çıkıp Venezuela’da 7’ye inecek.

BREZİLYA

Federal bir cumhuriyet olan Brezilya’nın Sao Paulo kentinin nüfusu 12 buçuk milyon civarında. Aynı ismi taşıyan eyaletin tümündeyse 22 milyon kişi yaşıyor. Futbol burada ‘afyondan bile fazlası’. Sao Paulo, efsane futbolcu Pele’nin şehri. Nüfusuna bakınca Sao Paulo’daki araç trafiğini tahmin edebilirsiniz.

Ancak bu kentte hava trafiği de çok yoğun. Dünyanın en çok helikopter uçan birkaç kentinden biri burası. Belki de birincisi. Ülke, ekim ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin havasına girmiş bile. Devlet Başkanı Jair Bolsanaro (ki dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul etti) yeniden aday.

Ancak bu kez karşısında 2018’deki seçime girmesini engellediği ve 553 gün cezaevinde yat(ırıl)an eski Başkan Lula Da Silva var. Daha 6 ay var ama sokaktaki havaya bakıldığında seçimi Lula’nın kazanması kuvvetli ihtimâl. Ancak seçim ve oy verme sistemini tartışmaya açan Bolsonaro’nun, kaybetmesi hâlinde seçimleri hileli ilan edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Daha da ötesi, seçimi kaybetmesi durumunda, bir askeri darbenin meşru olacağına dair mesajlar veriyor Balsonaro. “Ancak ölürsem ya da hapse girersem başkanlığı bırakırım” cümlesini kuran da yine o. Sokak karnavallarında, gençlerin Lula lehine slogan attığı 215 milyonluk Brezilya’da seçmen sayısı 100 milyonun üzerinde. 18-65 yaş arası oy kullanma hakkına sahip. 16-18 yaş arasındakiler ve 65 yaş üstündekiler ise istemeleri hâlinde oy veriyor.

Şu anda sonbaharı yaşayan Güney Amerika; iklimi, yemekleri, mimarisi, kültürü, günlük yaşam ritüelleri, siyasi gelenekleri ve daha fazlasıyla bizimkinden çok farklı bir coğrafya. Buralardan yazacak daha çok şey var...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder