Murat Çelik Liste başı 9'uncu madde
HABERİ PAYLAŞ

Liste başı 9'uncu madde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda 11 ilke yer aldı. Hepsi çok önemli başlıklar. Şöyle bir baktım, bu 11 ilkeden en çok konuşulan, üzerinde en çok yorum yapılan 9’uncu madde oldu. O madde şöyle: “Hiç kimse, başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle yaptığı eleştirileri veya düşünce açıklamaları nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.” Maddenin nirengi noktası “Başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle” ifadesi.

Yani kriter, kişilik haklarına saygı. Bu sınırı aşan sözler ‘eleştiri’ olmaktan çıkıp hakarete giriyor. Hakaret de suç. Asıl mesele de tam bu noktada ortaya çıkıyor işte. Bir söz; A kişisi söyleyince ‘eleştiri’, B kişisi söylediğinde ‘hakaret’ olarak kabul edildiğinde işler karışıyor, tatsızlaşıyor.

Haberin Devamı

Mesele yargının, ‘eleştiri’ ve ‘hakaret’ değerlendirmeleri. Savcılıkların bu konudaki tercihlerinde çifte standart olursa, mahkemelerin kararları arasında tutarsızlık bulunursa, o zaman tartışma bitmiyor. Madde 9 da tam bu yüzden listenin başında zaten.

DÜNYA KADINLARI İSTANBUL’DA

Dünya Kadınlar Günü, bu sene kuru, sıradan bir etkinlikle geçiştirilmeyecek. 8 Mart’tan önceki üç gün boyunca kapsamlı bir festival var bu yıl. WOW-Dünya Kadınlar Festivali İstanbul bugün başlıyor. Türkçesi ‘Dünya Kadınları’ olan WOW (Women of the World) Vakfı ortaklığında, Sabancı Vakfı ve British Council işbirliği ile 5-6-7 Mart tarihlerindeki festival bu sene -mecburen- çevrim içi düzenleniyor.

WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul paneller, söyleşiler, atölyeler, müzik ve dans performanslarından oluşuyor. Festivalin bu yılki teması “Şehirde Kadın Olmak”. 2010 yılında İngiltere’de başlayan WOW-Dünya Kadınlar Festivali’nin İstanbul ayağında, toplumsal cinsiyetin hayatımıza etkileri, kadınların toplumsal hayata katılmasının önündeki kültürel ve yapısal bariyerler, şehrin görünmeyen yüzü olan ev içi yaşam, şehir hayatına katılım ve şehirde dayanışma konuları tartışılacak.

Dijital ortamda gerçekleşecek festivalde, sanat ve sivil toplum alanlarında kadınların imza attığı çalışmalara yer verilecek. Festival; kadınların sesini duyurmak için imkân yaratıp yeni fikirlerin doğmasına zemin hazırlamayı, kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları güçlükleri ve daha eşit bir dünya için oluşturdukları çözümleri görünür kılmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Festivalin organizasyonunu yapan Pozitif Ajans’tan Murat Önhon’un verdiği bilgiler arasında bir başlık dikkatimi çekti. “Engelleri ve sınırları aşan kadınların cesaretlendiren hikayeleri” kısmı çok önemli. Önemli çünkü birçok kadının, o hikayeleri dinleyip “Demek ki ben de yapabilirim, ben de başarabilirim” diyebilmesi gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder