Murat Çelik S-400'ler nereye kurulacak?
HABERİ PAYLAŞ

S-400'ler nereye kurulacak?

S-400’lerin ilk bataryası bu hafta bekleniyor. Cevabı merak edilen soru malum… Rus yapımı hava savunma sistemi nereye kurulacak? Askeri yetkililer alternatifli çalışmalarını tamamladı. Nihai kararı; kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başakanı’yla istişare ettikten sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar verecek. Tabii Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da görüşünü alarak… Hatta kulağıma gelen, son kararın verildiği ancak henüz kamuoyuna açıklanmadığı…

S-400ler nereye kurulacak

Rivayet muhtelif ama askeri kulislerde iki yer öne çıkıyor. Birinci seçenek Ankara’nın Polatlı ilçesi. Polatlı deyince akla, ilçedeki Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı geliyor ancak S-400 bataryasının kurulması için gündemde olan yer burası değil. Polatlı’nın Acıkır Mevkii’nde, Sakarya Kışlası ve yakınında, 58’inci Topçu Tugay Komutanlığı var. S-400’lerin işte bu tugay bünyesinde konuşlandırılabileceğinden söz ediliyor. Yani Polatlı Acıkır’daki Topçu Tugayı ilk seçenek.

Haberin Devamı

Konuşulan ikinci ihtimalse Konya… Konuştuğum bazı askeri yetkililer, Ankara’ya yakınlığı ve arazi yapısı itibarıyla Konya’nın elverişli olduğunun altını çizdiler. Ayrıca Hava Savunma Okulu Konya’da. Meram’daki Şükrü Olcay Kışlası, Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın, S-400 hava savunma sisteminin kurulması ve işletilmesi için uygun adres olacağı yorumları yapılıyor.

S-400 BİLGİ TAZELEME

Alımı, uzun ve krizli bir gündem yarattı. Türkiye-ABD ilişkilerine S-400 damga vurdu, biliyorsunuz. Ve şimdi o hava savunma sisteminin Türkiye’ye kurulup devreye girmesi aşamasına geldik. Bu noktada, TSK envanterine girecek olan bu sistemin teknik özelliklerini hatırla(t)makta fayda var.

Rusya’da, 2007’den bu yana aktif S-400’ler. Türkiye’ye yaklaşık 2 milyar 500 milyon ABD Doları’na mal olacak olan S-400’ler;

- Uçak ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem balistik hem de seyir füzelerini imha edebiliyor.

- Azami 30 kilometre irtifada, maksimum 400 kilometre menzile sahip.

- Her hedefe 2 füze kilitlemek suretiyle, aynı anda 80 hedefi vurma kapasitesine sahip.

Haberin Devamı

- 3 bin 500 kilometreye kadar mesafeden fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri havada vurup etkisiz hâle getirebiliyor.

- Sistemin fırlattığı her füzenin çapı 50 santimetre, uzunluğu 8 metre, ağırlığıysa bin 800 kilogram. Füzeler, hedeflerine saniyede 4.8 kilometre hızla gidiyor.

Rus Almaz – Altey şirketinin ürettiği S-400’ler, dünyadaki en güçlü ve gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak gösteriliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder