Murat Çelik Trump'ın otelinde Türk-Amerikan konferansı
HABERİ PAYLAŞ

Trump'ın otelinde Türk-Amerikan konferansı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde yer alan TAİK (Türkiye- ABD İş Konseyi) nisan ayı ortasında önemli bir organizasyona imza atacak. American-Turkish Council (ATC) yani Amerikan-Türk Konseyi’nin 37’nci toplantısı 14-16 Nisan 2019 tarihlerinde “ATC-TAİK Konferansı” adıyla Washington DC Trump İnternational Hotel’de düzenlenecek.

Trumpın otelinde Türk-Amerikan konferansı

Konferans, iki ülke dışişleri bakanları Mike Pompeo ile Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşmalarıyla açılacak. Şu anki planlamaya göre, konferansa Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar katılacak. ABD tarafının katılımcı listesi ise şöyle: Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Enerji Bakan Yardımcısı Dan Brouillette. ATC-TAİK Konferansı’na Beyaz Saray Kıdemli Başdanışmanı Jared Kushner’ın katılması ihtimalinden de söz ediliyor. Kushner, aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı.

Haberin Devamı

YALÇINDAĞ: EN GÜÇLÜ KONFERANS OLACAK

Nisan ortasındaki programın detaylarını görünce, Trump ile yakın ilişkileri bulunan TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ı aradım. Yıllar sonra ilk kez ekonomi ve ticaret konuşulacak ağırlıklı olarak. Bankacılık, finans, enerji...

Sorunları aşıp fırsatları değerlendirip yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz. - Türk Hava Yolları (THY) ana sponsor oldu. Amerikan tarafından da Boeing ana sponsorumuz. Bu çok önemli. Buradaki en önemli etki, iki ülke başkanının, ticaret hacmini 20 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkarma hedefi elbette. - Berat Albayrak’ın ana konuşmacı olmasının ardında, Türkiye’ye ilgi gösteren Amerikalı yatırımcıların yoğun isteği var. Amerikan tarafında geçen eylül ayında Berat Bey’in New York’ta yaptığı konuşmadan bugüne kadar yapılanları takip etti ve bir güven ortamı var. Seçimlerden sonraki yeni yol haritasını bizzat kendisinden dinlemek istiyorlar.

Haberin Devamı

SEÇİM SONRASI GÜNDEM EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 8 Nisan haftasında, ekonomide atılacak yeni adımları açıklayacaklarını duyurdu, malum. Albayrak, ülke ekonomisinin yeni dönemdeki yol haritasını açıkladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gidecek. Programında Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yanı sıra Amerikalı yatırımcılarla toplantılar da var.

Bakan Albayrak, ABD’deki bu ‘road show’u, 15 Nisan akşamı katılacağı bir gala yemeğiyle tamamlayacak. Türkiye ekonomisinin yeni dönemine ilişkin detayları Türk-Amerikan iş dünyasının temsilcilerine anlatacak. Berat Albayrak’ın 15 Nisan akşamı katılacağı o program, bu sene 37’ncisi düzenlenecek olan ATC-TAİK Konferansı’nın gala yemeği.

EMİNE ERDOĞAN DA KATILABİLİR

TAİK Başkanı Yalçındağ, konferansa Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ı da bizzat davet ettiğini söyledi ve şöyle devam etti: - 50 Amerikalı iş insanıyla Ankara’ya yaptığımız seyahatte, Külliye’de Emine Hanım da heyeti kabul etti ve “Sıfır atık ve çevre hassasiyeti” konusunda etkileyici bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Bunun üzerine, heyetin Amerikalı üyeleri Türkiye’nin First Lady’sini özellikle Washington’a davet etmemizi istediler. Ben de bunu ilettim. Emine Hanım da katılmaktan memnuniyet duyacağını söyledi ama henüz program tam olarak netleşmiş değil. O yüzden kesin olarak katılacak diyemiyorum ama böyle bir davet var, kendisinin de katılma ihtimali gündemde.

İŞE DÖNÜŞ

Konferansın bu yılki teması “Back to Business: Maintaining Partnership in Difficult Times.” Türkçesi, “İşe dönüş: Zor Zamanlarda Ortaklığın Korunması.” Tema, durumu ve tabii hedefi özetliyor aslında... Türk-Amerikan ilişkileri ‘zor zamanlar’dan geçiyor. “Patriot-S-400 problemi” zamanı zorlaştıran kritik başlıklardan sadece biri. İki ülke arasındaki ‘ortaklığın korunması’na ihtiyaç olduğu da bir gerçek. Ve ‘işe dönüş’ vurgusu...

ATC toplantılarının ağırlıklı konuları, askeri ilişkiler ve savunma sanayi olmuştur hep. Ancak bu yıl öncelik, ekonomi ve ticaret olacak. “İşe dönüş”ün anlamı bu. Her sektöre ilişkin fırsatlar, sorunlar ve çözümlerinin tartışılacağı 9 panel var programda. Ayrıca iki ülke iş insanlarının bir araya geleceği ikili görüşmeler...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder