Murat Çelik Vural Avar vakası
HABERİ PAYLAŞ

Vural Avar vakası

Merhum Emekli Hava Pilot Korgeneral Vural Avar ve eşi Emekli Hava Pilot Albay Tuna Avar’ı, 90’lı yıllardan, muhabirlik dönemimden tanırdım. Kaliteli, nazik, hoş, iyi yetişmiş ve saygın insanlardı Avar çifti. Muhtemelen tanıyan herkes aynı fikirdedir. Emekli Korgeneral Vural Avar, 85 yaşında yaşamını kaybetti.

Sıradan bir ölüm değildi Avar’ınki. Hürriyet Gazetesi’nden Sedat Ergin, Avar’ın ardından harika bir yazı yazdı. Ergin “Korgeneral Vural Avar sessizce ölümüyle bize hangi mesajı veriyor?” başlıklı yazısında yazılacak her şeyi yazmış. Sonradan FETÖ mensubu oldukları kesinleşen yargı mensuplarınca hazırlanan ve yürütülen 28 Şubat Davası’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen Avar, Sincan F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde vefat etti.

Haberin Devamı

HEYET RAPORU

Son dönemde kendisiyle temas eden herkes Vural Avar’ın sağlık durumunun cezaevinde kalmaya uygun olmadığında hemfikirdi. Sedat Ergin üç gün önceki yazısında durumu ve süreci şöyle aktarıyor: “Avar ile temas eden bütün yakınları ciddi hafıza kaybı yaşadığı, konuşmalarının insicamlı olmadığı hususunda hemfikir olmakla birlikte, Ankara Şehir Hastanesi’nde yapılan tetkikler sonucunda kendisinin sağlıklı bulunduğu yolunda rapor çıktı.

Toplam beş profesör, beş doçent ve bir uzman doktorun imzasını taşıyan 22 Kasım 2022 tarihli bu raporun son cümlesinde ‘T.C. Anayasası’nın 104/2-b maddesinde yazılı kocamışlık hâli olduğu tıbbi kanaatine varılmıştır” deniliyor. Kurul, kocamış olması, yani artık ihtiyarlamış olması dışında bir sorun görmemiştir.

Doktorların atıf yaptıkları ilgili anayasa maddesi ‘Cumhurbaşkanı’nın Görev ve Yetkileri’ başlığının altındadır. Bu maddede, Cumhurbaşkanı’nın yetkileri sıralanırken ‘Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır’ deniliyor. Yani Ankara Şehir Hastanesi Kurulu, ‘Sorun Avar’ın kocamış olmasıdır. Bu durumda ceza tehirine biz yetkili değiliz. Konu Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir’ mesajını verip, topu Cumhurbaşkanlığı’na atıyor.

Haberin Devamı

BOZDAĞ’IN AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuyla ilgili açıklaması duruma farklı bir boyut kazandırıyor. Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, üç ay önce Avar ile ilgili özel af yetkisini kullanmak istediğini açıkladı ve şu detayları verdi:

“Biz merhum Avar’a bu dileği ilettik. Çünkü müracaat etmesi gerekiyor sürecin başlaması için. Fakat başlangıçta müracaat etmedi. Rahmetli oluşundan çok az bir süre önce müracaatı oldu. Biz hemen işlemleri başlattık. Bu arada rahmete kavuştu. Sayın Cumhurbaşkanımız bundan üç ay önce talimat verdi. Yani süreç işlemiş olsaydı bu sürede işlem tekamül ederdi. Ama maalesef süreç başlamadı. Tabii neden başlamadı, kendi neden böyle bir yol izledi onu bilemiyorum.

Fakat sonunda müracaat etti. Biz ilettiğimizde müracaat etmedi. Daha sonra müracaat etti ama bir hafta olmadan kendisi rahmete kavuştu.” Bakan Bozdağ benzer durumlar için Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) raporlarını hatırlatıp kurumla ilgili iç genelgelerinde bir düzenlemeye gideceklerini açıkladı. Sonuç olarak… Mevzuat ve uygulama Vural Avar’ı hayatta tutmaya yetmedi.

Haberin Devamı

Umalım ki aynı durumdaki diğer mahkumların akıbeti Avar’dan farklı olsun. Avar Paşa nurlar içinde yatsın. Tuna Hanım ve bütün ailenin başı sağ olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder