Murat Çelik Yeni dönem
HABERİ PAYLAŞ

Yeni dönem

Türkiye’de yerel seçimler hiçbir zaman sadece ‘yerel’ seçim olarak kalmamıştır. Yerel, genele hep yansımıştır. Mahalli seçim sandığından çıkan sonuçlar siyasetin ve dolayısıyla ülkenin genelini şekillendirmiştir. Yazıya başlık tercihimin nedeni budur. Bugün itibarıyla de ülkede yeni bir dönem başlıyor.

1994

Somut örnek tam 30 sene önceki yerel seçim. 28 Mart 1994 mahalli idareler seçimi…

O seçimde 76 ilin 28’ini merhum Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Refah Partisi’nin adayları kazanmıştı. En önemlisi de Ankara ve İstanbul’u. İstanbul’da Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Melih Gökçek büyükşehir belediye başkanı oldular. Sonrasını da hepimiz biliyoruz. 1994’te yerelde yazılmaya başlayan hikâye, genelde bugün de devam ediyor. İşte bu sebeple diyorum, dün akşam itibarıyla yeni bir dönem başladı diye. Sözünü ettiğim doğrudan iktidar değişikliğini beraberinde getirecek bir dönem değil. Siyasette dengelerin ve gündemin yeniden şekilleneceğini söylüyorum.

Haberin Devamı

NELER BEKLENEBİLİR?

An itibarıyla soru şu: Dün sandıktan çıkan sonuçların ardından bugünden başlayarak Türkiye siyasetinde nasıl gelişmeler yaşanabilir? Üzerinde daha çok konuşuruz ama ilk akşamdan altı çizilmesi gereken birkaç noktayı sıralayayım.

1-Sandıktan çıkan sonuçlar üzerine ilk akla gelen ve dün akşam itibarıyla hemen herkesin bahsettiği ‘erken genel seçim’ ihtimâli zannedildiği kadar kolay ve çabuk olmaz. Lâkin gündemden de hiç düşmez.

2-Başta emekliler olmak üzere, ekonomik durumdan muzdarip kesimlerin tepkisi sandığa yansıdı.

3-Bir kez daha gördük ki Türkiye, koşullar ne olursa olsun demokrasiye bağlı bir ülke. Bu toplum, sorunlarının çözümünü sandıkta aramak gibi bir haslete, takdire şayan bir geleneğe sahip.

4-Sandıktan çıkan sonuçlar Cumhur İttifakı’nın düne kadarki hâliyle devamını zora sokabilir.

5-Anayasa değişikliği ya da yeni Anayasa konusu, yeni dönemin gündeminde arka sıralara itilecektir.

6-Dün akşam itibarıyla Özgür Özel, CHP’de genel başkanlıktan liderliğe terfi etti.

7-Dün akşam itibarıyla Türkiye siyasetinde ‘ikinci Erbakan’ diye bir kavramdan söz edebiliriz.

Haberin Devamı

8-Yine dün akşam itibarıyla Türkiye gibi İYİ Parti’de de yeni bir dönem başlamıştır. Parti muhtemelen olağanüstü kurultaya gidecek ve bir genel başkan değişimi kaçınılmaz olacaktır.

9-Son ve belki de en önemli madde… Birkaç hafta önce bir canlı yayında söylediğimde herkesin garipsediği şu öngörü artık birçok kişi tarafından seslendiriliyor: Tarihini şimdiden tahmin etmek güç ama yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde (Tayyip Erdoğan bir kez daha aday olsa da, olmasa da) Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın birbirlerine rakip olacaklarına kesin gözüyle bakabiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder