Murat Çelik Yunus Emre Uyar davasının seyri
HABERİ PAYLAŞ

Yunus Emre Uyar davasının seyri

“Dava Yunus Emre öldükten sonra mı bitecek?”

Cumartesi günü bu soruyla bahsetmiştim Yunus Emre Uyar’ın dramatik öyküsünden.

Ocak 2010’da Bolu’daki milli takım kampında paralel bardan düşüp boyundan aşağısı felç olan jimnastikçi Yunus Emre ve ailesi Mart 2011’de tazminat davası açıyor.

İşte bugün hâlâ devam eden o davanın tarih, tarih seyri...

● Dava, o dönem, Bolu’nun idari olarak bağlı olduğu Sakarya’da açılıyor. 21 Mart 2011’de…

● Sakarya İkinci İdare Mahkemesi; 977 bin TL maddi tazminata ek olarak, Yunus Emre için 250 bin, annesi ve üç kardeşi için de 30’ar bin TL manevi tazminat talebiyle açılan davayı 26 Aralık 2012’de reddediyor.

Haberin Devamı

● Aradan üç sene geçiyor... 19 Kasım 2015’de, Danıştay 10’uncu Dairesi yerel mahkemenin kararını bozuyor. Yani Danıştay, devletin Uyar Ailesi’ne, talep edilen maddi ve manevi tazminatı ödemesine hükmediyor.

● Dosya tekrar Sakarya’ya gidiyor ancak idare mahkemesi, 5 Eylül 2016’da ‘yetki ret’ kararı veriyor. Çünkü geçen süre içinde idari yargıda yetki çevreleri değişmiş ve Bolu artık Sakarya’ya değil Ankara’ya bağlı hâle gelmiş.

● Dosyanın yeni adresi Ankara 12’nci İdare Mahkemesi oluyor ancak Ankara, “Bolu’da idare mahkemesi kurulacak” diyerek dosyayı bir yıl bekletiyor. 15 Eylül 2017’de de ‘yetki ret’ kararı verip dosyayı Bolu İdare Mahkemesi’ne gönderiyor.

● Bolu İdare Mahkemesi, Uyar Ailesi’ni haklı buluyor ve tazminat taleplerinin bir kısmını kabul ediyor. Tarih 31 Temmuz 2018. Yani davanın açılmasının üzerinden yedi yıl sonra.

● Bununla da bitmiyor. Tazminat taleplerinin bir bölümü reddedildiğinden, ailenin aleyhine yaklaşık 50 bin TL’lik bir vekalet ücreti doğuyor.

● Spor Bakanlığı tazminat kabul kararını temyize götürüp yürütmeyi durdurma talep ediyor. Ailenin avukatı Seren Yıldız Öztürk de, reddedilen kısım ve vekalet ücreti için aynı yola başvuruyor.

● Danıştay 10’uncu Dairesi, kısa bir süre önce verdiği ‘ara karar’la, bakanlığın yürütmeyi durdurma kararını kabul ediyor, aileninkiniyse reddediyor. Yani tazminat ödemesinin yürürlüğünü durduruyor.

Haberin Devamı

● Avukat Öztürk’ün öncelikli inceleme talebinde bulunduğu dosya üzerinde ‘temyiz incelemesi’ halen sürüyor.

Tarihlere bir daha bakın lütfen…

Türkiye’de maalesef sıradan sayılıyor böylesi uzun yargı süreçleri.

Ama bir düşünsenize…

Yunus Emre sizin evladınız olsa?.. Veya ailenizden biri... Ya da siz olsanız bunca yıldır davanın sonuçlanmasını bekleyen...

Milli sporcu, yüzde 94 maluliyetle sonuçlanan kazayı dokuz yıl 7 ay önce geçirdi. Tazminat davası, sekiz yıl beş ay önce açıldı. Yunus Emre, çektiği acıyı hafifletmeyecek olsa da, yatağa mahkum hayatını en azından maddi olarak bir nebze olsun rahatlatacak tazminatın ödenmesini beklemeye devam ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder