Murat Gülderen 24 saat açık kütüphaneler
HABERİ PAYLAŞ

24 saat açık kütüphaneler

İçinde bulunduğumuz Kütüphaneler Haftası’nın bu yılki ana gündemi dijitalleşme oldu. Çünkü artık dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle birlikte Türkiye’de de birçok kütüphane dijital ortama aktarılıyor. Bunların başında ise 1946’dan bu yana hizmet veren Milli Kütüphane, Atatürk Kitaplığı, Meclis Kütüphanesi, İslam Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi geliyor. Bununla birlikte Marmara Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere pek çok üniversite de arşivlerini dijitale taşıyor.

Haberin Devamı

24 saat açık kütüphaneler

YOK BÖYLE KOLEKSİYON

1884’te kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin zengin kaynaklarının dijital ortama aktarılma çalışmalarına da kısa süre önce başlandı. Burada tam 1 milyon 200 bin kitap yer alıyor. Kütüphanelerin hızla dijitalleşmesindeki ana neden ise pandemi. Virüs nedeniyle kimse kapalı yerlere girmek istemiyor. Bu da araştırmaları ciddi derecede sekteye uğratıyordu. Ancak arşivler dijitalleşince herkes cep telefonundan ya da bilgisayarından milyonlarca belgeye anında ulaşmaya başladı. İşte okuma iştahını kabartan bazı kütüphaneler ve uygulamalar...

ATATÜRK KİTAPLIĞI

İlköğretim öğrencisinden akademisyenlere kadar geniş kitlelere hizmet veren kütüphanede binlerce yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal ve gazete yer alıyor. Burada ayrıca Atatürk, İstanbul gibi özel koleksiyonlar da bulunuyor. 1 milyon sayfanın dijital ortama aktarıldığı kaynağın adresi; ataturkkitapligi.ibb.gov.tr.

İSAM

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) ‘ktp.isam.org.tr’ adresinden hizmet verdiği dijital kütüphanesi de sosyal bilimler alanında en iyi kaynaklardan biri. Osmanlıca makaleler, salnameler ve ulema sicil dosyaları gibi çok eski arşivlerin bulunduğu kütüphanede ayrıca Türk tarihi, edebiyat, kültür ve sanat makaleleri de bulunuyor.

MİLLİ KÜTÜPHANE

El yazması eserler başlığı altında yaklaşık 28 bin eserin dijital ortama aktarıldığı kütüphanede, süreli yayınlar ve kitap dışı materyaller gibi başlıklar altında binlerce farklı kaynağa ulaşmak mümkün. Arşive millikutuphane.gov.tr/ page/Digital-Kutuphane adresinden ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

SİNEMATEK

Sinema meraklılarının faydalanabileceği kaynaklar bu kütüphane ile kullanıcılara ulaşıyor. Burada dergiler, kitaplar, filmler, makaleler ve tezler gibi sinemaya dair her türden çalışma yer alıyor. A’dan Z’ye dijital sinema arşivine ‘sinematek.tv’ adresinden ücretsiz ulaşılabiliyor.

GÜNCEL ROMANLAR DİJİTAL ORTAMDA

‘Dijital Kütüphane’ adlı bu mobil ve web tabanlı uygulamada Atatürk köşesi, dünya klasikleri, edebiyat, felsefe, kişisel gelişim, polisiye ve roman ağırlıklı 1000 adet kitap yer alıyor. İlgi alanınıza göre 4 adet kategori seçip kitapları kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Kitapta kaldığınız yerler ise otomatik işaretleniyor.

HARVARD LIBRARY

6 milyondan fazla materyalin online olarak erişime açıldığı ücretsiz dijital kütüphanede ilk basılı kitaplardan sanat eserlerine, papirüsten resimli el yazmalarına kadar İngilizce’den Türkçe’ye birçok farklı dilde yüzlerce esere ulaşabilirsiniz. Adres; library.harvard.edu/ digital-collections.

Haberin Devamı

BRITISH LIBRARY

Yazılı uygarlığın her çağından 170 milyon adet kaynağa sahip koleksiyonun en dikkat çeken dijital parçalarının başında Leonardo da Vinci’nin el yazması defteri geliyor. Ayrıca burada Alice Harikalar Diyarı’nı yazan ve çizimleyen Lewis Carroll’ın el yazması kitabını da inceleyebilirsiniz; bl.uk/catalogues-andcollections/ digitalcollections.

NATIONAL LIBRARY OF FRANCE

Ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz platformda, 4 milyondan fazla döküman ve 500 binden fazla kitap arşivi bulunuyor. Özellikle el yazması eserleriyle dikkat çeken dijital arşivde 700 ile 1200’lü yıllardan gelen, İngiliz ve Fransızlara ait 800 eser yer alıyor. Adres; bnf.fr/fr.

TEKNO TURU

  • SONY yeni kablosuz hoparlörü SRS-XB13’ü tanıttı. Suya ve toza karşı dayanıklı cihaz, dolu pille 16 saat kullanım imkanı sunuyor. Cihazın her yere asılabilen çok fonksiyonlu kayışı da var.
  • İstanbul Avcılar’da fabrika kuran Çinli Xiaomi’nin ilk katlanabilen telefonu MI MIX FOLD tanıtıldı. Ana kamerası 108 MP, ön kamerası 20 MP ve RAM’i 12 GB. olan cihazın Türkiye’ye de gelmesi bekleniyor.
  • KALE ALARM, fabrikalar, bankalar, havalimanları, otobüs terminalleri, oteller ve alışveriş merkezleri için koronavirüse karşı ısı hassasiyetli termal kameralar geliştirdi.

24 saat açık kütüphaneler24 saat açık kütüphaneler

HAFTANIN OLAYI

E-GARAJ HİZMETE GİRDİ

Türkiye’de elektrikli otomobillere servis, bakım ve teknik destek sağlayan ilk şirket olan E-Garaj, İstanbul Maslak’ta hizmete girdi. Otomobil yazılımı ve donanımı alanlarında da çalışmalar yapan şirket, teknik servis ve bakımın yanı sıra showroom, eğitim, şarj istasyonu kurulumu ve danışmanlık gibi farklı alanlarda da çözümler sunuyor.

24 saat açık kütüphaneler

Sıradaki haber yükleniyor...
holder