Murat Gülderen 3 boyutlu dersler
HABERİ PAYLAŞ

3 boyutlu dersler

Pandemiyle birlikte uzaktan eğitim sisteminin yaygınlaşması, artırılmış gerçeklik teknolojilerinde çığır açtırdı. Daha bir yıl öncesine kadar sadece bazı profesyonel programlar için kullanılan bu sistem, artık ilkokuldan üniversiteye kadar her müfredatta kullanılabilir hale geldi. Biyoloji dersinde organları, matematikte formülleri, fizikte yer çekimi deneylerini kitaplardan ışınlanır gibi 3 boyutlu olarak önünüze getiren artırılmış gerçeklik teknolojisi, öğrenme kabiliyetini maksimum düzeyde hızlandırıyor.

Haberin Devamı

3 boyutlu dersler

DOKUNMA HİSSİ

Bu teknolojileri geliştiren ve dünyaya yayan şirketlerin başında ise zSpace geliyor. Merkezi ABD’deki Silikon Vadisi olan bu şirket, dokunmatik kalemi ve yüksek çözünürlüklü 3D gözlükleri ile dünyanın ilk artırılmış ve sanal gerçeklik öğelerini birleştiren bilgisayarlar geliştirdi. Derinlik algısına sahip bu cihazlarda dokunsal öğretme kabiliyeti var. Yani incelemek istediğiniz bir nesneye dokunduğunuzda, o şey önünüzde dönmeye başlıyor ve gözlüklerle enine boyuna inceleme yapabiliyorsunuz.

KAYIT DA YAPIYOR

Bu şirketin odağındaki ülkelerden biri ise Türkiye. zSpace Müfredat ve Eğitim Tasarım Uzmanı Elif Çilek Ataman, “zSpace, hem geliştirilmiş donanımları hem de özel yazılımlı 3 boyutlu eğitim içerikleriyle öğrencilerin deneyimleyerek öğrenmesini sağlıyor. Yani geleneksel sınıflarda erişilemeyecek nesnelerle etkileşime giriliyor. Sistem aynı zamanda öğrencilerin çalışmalarını da kaydederek öğretmene gönderilmesine olanak veriyor. Hedef kitlemiz okullar ve beceri atölyeleri” dedi.

KALPTE GEZİNTİ

Ataman, zSpace içeriklerindeki uygulamaların neler yaptıkları ile ilgili şu örnekleri verdi: “Öğrenciler, kasları öğrenirken bir video izlemek ya da kitap okumak yerine bu yazılımlar sayesinde bir pazı kasının kasılmasını en gerçekçi şekilde görebilirler. Öte yandan bir devre kartı inşa edebilirler. Plastik, metal, cam gibi çeşitli malzemelerin iletkenliğini test edebilirler. Kalbin kapakçıkları arasında gezinebilirler. Yani derin öğrenmeyi geliştiriyoruz.”

IŞTE ZSPACE’İN BAZI ILGINÇ UYGULAMALARI

Haberin Devamı

CURIE’S ELEMENTS: Uygulama öğrencilere, kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilmiş olan periyodik tabloyu en canlı şekilde keşfetme imkanı sunuyor. Burada her bir elementin atom modeli önünüze geliyor ve konular tek tek anlatılıyor. Öğrenciler bu uygulamada kendi elementlerini de oluşturarak çeşitli deneysel çalışmalar da yapabiliyor.

3 boyutlu dersler

LEOPOLY: Mimariden otomotive, gıdadan turizme kadar her alanda 3D modelleme yapılıyor. Sistemin en temelini öğretmek adına bu uygulama kritik önem taşıyor. Uygulama, öğrencilere 3 boyutlu nesneler tasarlama ve bunları baskıya hazırlama gibi konularda yardımcı oluyor.

3 boyutlu dersler

FRANKLIN’S LAB: Öğrencilere elektriksel kavramlar ve arızalı devrelerdeki sorunları tespit etme konularında rehberlik ediyor. Bir diğer ilginç uygulama da GEOGEBRA. Öğrenciler bununla matematikte fonsiyonları, geometriyi, cebiri yine 3D sistemiyle çok daha kolay kavrayabiliyor.

3 boyutlu dersler

ZSPACE STUDIO: Bu uygulamadaki galeriden binlerce 3D modelini kıyaslayabilir, parçalarına ayırıp inceleyebilir, ölçme yapabilir ve bunlara açıklayıcı notlar ekleyebilirsiniz. Kalp modeli ile zSpace kalemini kullanarak kalbin kapakçıkları arasında gezinebilir, hatta nasıl çalıştığını anlamak için kalbi parçalara ayrılabilirsiniz.

Haberin Devamı

3 boyutlu dersler

NEWTON’S PARK: Daha çok fizik ve bilim teknik dersleri düşünülerek hazırlanan Newton’s Park’ta ise kuvvet ve harekete dair bilgileri derinleştirmek adına deneyler yapabilirsiniz. Hatta projeleri daha da geliştirerek kendi deneylerinizi yine sanal ortamda oluşturabilirsiniz. Ayrıca fizik kanunlarını Jüpiter yer çekiminde anlık olarak inceleyebilirsiniz.

TEKNO TURU

  • Afet, deprem, siber güvenlik gibi acil durumlarda kullanıcılara uyarı bildirimleri gönderecek Ulusal Mobil Uyarı Sistemi’ne (UYARSİS) ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Sistem kapsamında operatörlerin SMS gönderim kapasiteleri artırılarak tüm mobil kullanıcılara anında ulaşılacak.
  • Xiaomi bünyesindeki Redmi’nin amiral gemi cihazı K40 Pro tanıtıldı. 5G özelliğiyle gelen 6.67 inç’lik cihazda 64 MP’lik arka, 20 MP de ön kamera yer alıyor. Arka kameraya, 8 MP geniş açı lens, 5 MP makro eşlik ediyor. Cihazda 6-8 GB RAM seçenekleri bulunuyor.
  • Emlak Katılım, telefonları POS cihazına dönüştürerek ödeme yapmayı sağlayan mobil uygulaması CepPOS’u hizmete sundu. Banka kartlarıyla buradan işlem yapabilen müşteriler, uygulamayı kullanırken ciro taahhüt bedeli, depozito gibi maliyetlerden de kurtulmuş olacak.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder