Murat Gülderen Akıllı motiflerden 50 bin girişimci
HABERİ PAYLAŞ

Akıllı motiflerden 50 bin girişimci

İnternete bağlanan, resmini çektiği desenin dikişini ve nakışını yapabilen akıllı dikiş makineleri genç kızların en büyük eğlencesi ve girişimcilik kapısı oldu. Türkiye’de 50 bin genç kız bu işten para kazanmaya başladı. Bunlar arasında kendi atölyesini kurup başarı hikayeleri yazanlar bile var.

İnternete bağlanabildiği için seçilen fotoğraflardan otomatik olarak desenleri çıkarabilen ve kolayca dikiş nakış yapabilen dikiş makineleri genç kızların akıllı telefondan sonraki en vazgeçilmez cihazı oldu.

Haberin Devamı

Özellikle 2000- 2017 yılları arasında evlerde kullanımı neredeyse sona eren bu makinelerdeki dijital dönüşüm, genç kızlar için büyük bir girişimcilik kapısını da araladı. Halihazırda Türkiye genelinde en az 50 bin genç kız bu işten para kazanmaya başladı. 200 bin gencin ise bu işi evinde hobi olarak yaptığı tahmin ediliyor.

Akıllı motiflerden 50 bin girişimci

KAZANMAYI ÖĞRETİYOR

Pazarın en büyük oyuncularından Singer’in Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, akıllı dikiş makinelerinden sonra bu alanda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kapsamlı eğitim programları başlattıklarını belirterek, “Sadece eğitim ile kalmıyoruz.

Bu cihazların ev ekonomisine katkısını anlatarak bu konuda neler yapabileceklerini gösterecek içerikler sunuyoruz. Youtube’da Singer TV isimli bir kanalımız var. Makinası olup da ‘Acaba ne diksem?’ diye düşünenler bu videolardan ilham alıyor” dedi.

KOSGEB’DEN DESTEK

Bu videolar sayesinde iş fikri geliştirip, makina alıp, dışarıya iş yapmaya başlayan pek çok kişinin olduğunu anlatan Parlak, şu bilgileri verdi: “KOSGEB’den kredi alıp akıllı dikiş makinesi satın alan ve atölye açan da çok kişi var. Biz de mümkün oldukça uygun fiyatlarla gerekli desteği veriyoruz.

Tek bir ürün alıp evinde iş yaparak çocuklarını okutmuş, ardından atölye açıp işi büyüten çok örnekle karşılaşıyoruz. Bu başarı hikayelerinin bir parçası olmak büyük bir mutluluk.”

TEŞVİK NASIL ALINIR?

Dikiş nakış işlerini öğrendikten sonra atölye açmaya karar verenlere KOSGEB makine teçhizat desteği veriyor. Yüzde 75-90 oranında geri ödemesiz olan bu desteğin miktarı da 300 bin liraya kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Hibe desteğinden faydalanabilmek için iş planının hazırlanması gerekiyor. TC vatandaşı ve 18 yaşından büyük olan herkes bu desteklerden faydalanabiliyor. Makineler yerli olduğu takdirde hibe oranı yüzde 90’a çıkıyor.

AYDA 3 BİN TL KAZANÇ

Evden dikiş nakış yapanlar eğer müşterileri düzenliyse ayda ortalama 3 bin TL kazanabiliyor. Evde dikiş işini, kendi diktiğiniz ürünleri satarak da yapabilirsiniz. Örneğin Instagram, Pinterest gibi hesaplar ve blog sayfalar açarak kendi tasarladığınız ürünlerinizi tanıtabilirsiniz.

Yapmış olduğunuz ürünleri videoya alarak ücretsiz bir şekilde YouTube kanalınızda yayımlayabilirsiniz. Ayrıca ‘gittigidiyor.com’, ‘hepsiburada.com’, ‘n11. com’, ‘amazon.com’ gibi yerlerde sanal işyeri açarak ürünlerinizi burada da satabilirsiniz.

1.308 TL’DEN BAŞLIYOR

KOSGEB Müdürlüğü’ne yapılan başvuruların değerlendirilmesinin ardından başvuru sahibi projesini sunabileceği kurula davet ediliyor. Ardından e-posta ve SMS aracılığı ile sonuç bildirimi yapılıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca Singer de atölye açacak olan girişimcilere toplu makine alımlarında ücretsiz eğitim danışmanlığı ve bayileri aracılığıyla da ekstra indirim sağlıyor. Akıllı dikiş makinelerinin fiyatları 1.308 TL ile 6.424 TL arasında değişiyor.

SOSYAL MEDYA KULLANIM SÜRESİ 3 SAATE YAKLAŞTI

TAM 2 SAAT 48 DAKİKA

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Mobil İletişim Sektör Raporu açıklandı. Buna göre; Türkiye’de sosyal medya kullanım süresi, ilk kez TV izleme süresini geçti.

İnternete bağlantı süresi 7 saat 9 dakika, sosyal medya kullanım süresi 2 saat 48 dakika, TV izleme süresi 2 saat 44 dakika olarak kaydedildi. Türkiye kapsamında hazırlanan raporda öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

51 MİLYON KİŞİ SOSYAL MEDYADA

  • Nüfusun yüzde 98’inin cep telefonu var. Bunların yüzde 77’si akıllı.
  • Toplam internet kullanıcı sayısı 54.3 milyon, sosyal medya kullanıcısı ise 51 milyon kişi.
  • 2018’de toplamda 9 milyon 820 bin 192 cep telefonu Türkiye’ye getirildi. 2017’ye göre yüzde 30 düşüş var.
  • İkinci el telefon pazarı 20 milyon adet.
  • Klonlanan cihazda şu an Türkiye’nin yıllık kaybı 3 milyar TL.
  • 3 bin 500 TL üzerindeki telefonların 3 taksite düşürülmesindeki bant 5 bin 500 TL’ye çıkarılmalı.
  • 2024’e kadar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 71’inin mobil iletişim hizmetlerinden yararlanacağı tahmin ediliyor.

ESKİ İPHONE’LARA 25 DOLAR ÖDENECEK

Apple, iPhone 6, 6S, 7 ve SE model telefonlarını ‘beklenmedik kapanmaların önüne geçmek’ için kasıtlı olarak yavaşlattığı iddiasıyla dava edilmişti. Şirket, açılan davada 500 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Bu modeldeki cihaz sahiplerine, talepte bulunmaları halinde 25 dolar (yaklaşık 150 lira) ödeme yapacak olan Apple’ın kararı Türkiye’yi de kapsıyor. Ancak ne zaman ve nasıl başvuru yapılacağı konusunda net bir açıklama henüz yapılmadı. Sözkonusu ödeme şu an için ABD’de geçerli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder