Murat Gülderen 'Akıllı Tarım' bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi
HABERİ PAYLAŞ

'Akıllı Tarım' bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi

Akıllı tarım bahçeleri geliştirilmeye başlandı. Aynı anda domatesten bibere, maruldan naneye kadar onlarca ürünün birkaç hafta içinde yetiştirilebildiği bu dijital bahçeler, ortalama 10 kişinin günlük sebze ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Özel mobil uygulama destekleriyle uzaktan kontrol edilebilen, otomatik sulama yapabilen ve bulunduğu ortamın havasını temizleyen bu cihazlar özellikle evlere kapandığımız pandemi sürecinde çok iyi bir motivasyon kaynağı...

VAHAA

Tarımı metropol hayatına taşıma vizyonuyla ortaya çıkan yerli girişim Vahaa, ev ve işyerlerinde dikey tarım uygulaması başlattı. Geliştirdikleri özel ünitelerle mevsim döngülerine bağlı kalmadan yılın her ayı marul, roka, çilek, fesleğen ve domates yetiştirebilen sistemde toprak kullanılmıyor. Mineraller, su içinde geliyor. Aynı zamanda akıllı asistan olan ‘Vahaa App’ ile ekinlerinizi her an telefonunuzdan kontrol edebiliyor, su ve ışık döngüsünü ayarlayabiliyorsunuz. Ürün çeşitlerine www.vahaa.co/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Akıllı Tarım bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi

OGARDEN SMART

Çamaşır makinesini andıran bu cihazda tek seferde 90 çeşit meyve ya da sebze yetiştirilebiliyor. Üretim, tohumları alt kısımda yer alan dolaba yerleştirerek başlıyor. 3 hafta sonra bitkiler, makinenin otomatik olarak yaptığı sulama ve LED ışıklarının yardımıyla yetişiyor. Su bittiği zaman uyarı veren makine, 360 derece döndüğü için bitkiler eşit şekilde büyüyor. Makinenin satışına bu yıl içinde başlanması bekleniyor.

Akıllı Tarım bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi

HEXTECH

Yerli mühendislerin geliştirdiği ev tipi bu cihaz da fotosentez süresini 22 saate, bitkinin büyüme süresini de 15 güne düşürebiliyor. Nem, ısı ve aydınlatma gibi tüm ayarları da yetiştireceği bitkiye göre ayarlayabilen cihazın yapay zeka destekli HTG adlı mobil uygulaması da var. Kimyasal gübreyi ve ilacı kabul etmeyen cihazın toprağı da özel. Bu makinenin çiftçiler için de tasarlanan modelleri var.

Akıllı Tarım bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi

MICRO GARDEN

Arçelik tarafından geliştirilen bu dikey tarım cihazı, internete bağlanabiliyor ve tamamen mobil uygulaması üzerinden kontrol ediliyor. İçinde 25 farklı sebze tohumu kodu var. Bu tohumlar, mobil uygulamaya da kayıtlı. Yani örneğin turp ekecekseniz, bunun için turp tuşuna basmanız yeterli. Aynı şey roka, brokoli ve diğer kayıtlı sebzeler için de geçerli. Makine otomatik olarak tohumu seçiyor ve ekime başlıyor. İçinde bitki yetiştirmek için geliştirilen özel ışıklara sahip olan cihazın su tankı da var. Makine, ekilecek ürüne göre suyu da ayarlıyor.

Haberin Devamı

Akıllı Tarım bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi

ROTOFARM

Topraksız çalışan ve gücünü sudan alan Rotofarm, 360 derece dönebilen bir sistemde tasarlandı. Sebzeler, her saat başı tam bir daire şeklinde dönüyor ve zamanın yarısını negatif yer çekimi adı verilen kısımda geçiriyor. Bu sistem, sebzelerin büyümesini hızlandırıyor. Cihazda bitkinin üst kısmını kaplayan ve fotosentez hızını artıran özel LED ışık tüpü de yer alıyor. Bu tüp, farklı bitkiler için en uygun ışık seviyesini otomatik olarak ayarlayabiliyor.

Akıllı Tarım bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi

TEKNO TURU

  • Yerli teknoloji üreticisi Thread In Motion, malların giriş çıkışını, izlemesini, sayımını, barkod okumasını, toplamasını ve ayrıştırmasını yapabilen akıllı eldiveni GLOGI’yi tanıttı.
  • Fazla Gıda, gıda israfının önüne geçmek için FAZLA uygulamasını geliştirdi. Bu uygulama ile üretim fazlası olan ve çabuk tüketilmesi gereken içecek ve yiyecekler yüzde 50 indirimle tüketiciye sunulacak.
  • İstanbul Pendik’te fabrika kuran Çin merkezli akıllı telefon üreticisi TECNO MOBILE, personel alımına başladı. İlk etapta 200’den fazla üretim elemanının istihdam edilmesi hedeflenirken personel seçimi ve işe alım süreçlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bölgesel İstihdam Ofisi ile birlikte çalışılıyor. Adaylar ayrıca İŞKUR’dan başvuru yapabiliyor.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi, aradığınız fotoğrafı tek tıkla bulma uygulaması ‘MEMORIES: FOTOĞRAF ETIKETLEYEN GALERI’yi kullanıma sundu. Özel algoritmaya sahip uygulamadan istenilen fotoğrafın bulunması için anahtar bir kelime girilmesi yeterli.

HAFTANIN OLAYI

TÜRKÇE BİLEN ROBOT SÜPÜRGE

Homend, robot süpürge pazarına Türkçe konuşan Alex Pro modelleriyle giriş yaptı. 20 metrekarelik bir alanı 10 dakikada temizleyen cihazların rampa çıkma kabiliyeti de var. Mobil uygulaması ile uzaktan da kontrol edilebilen cihazlar, paspas da yapabiliyor. Alex’in en iyi özelliklerinden biri de köşeli tasarımı sayesinde kör noktalarda bile temizlenmemiş yer bırakmaması.

Haberin Devamı

Akıllı Tarım bahçeleriyle evde ve ofiste siber sebze dönemi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder