Murat Gülderen Bozuk bilgisayara sihirli dokunuş
HABERİ PAYLAŞ

Bozuk bilgisayara sihirli dokunuş

Bilgisayar fiyatları yüzde 100 artınca mali gücü yetmeyenler ya alımlarını erteledi ya da eski cihazlarını sandıktan çıkarıp çare aramaya başladı. Türkiye genelinde evlerde kullanılmayan yani atıl vaziyette duran 50 milyon adedin üzerinde bilgisayar var ve araştırmalara göre bunların en az 5 milyonu tamirciye bile gitmeye gerek kalmadan ufak dokunuşlarla onarılabilecek durumda. Bu hafta sizin için en sık karşılaşılan sorunları ve pratik çözüm yollarını araştırdık.

Bozuk bilgisayara sihirli dokunuş

İYİCE YAVAŞLADI MI?

Güncel bir virüs programı yükleyin ve hemen tarama yapın. Depolama alanını boşaltın. İnternet tarayıcınızı ve donanımlarınızı kontrol edin. Windows işletim sisteminiz için yeni bir güncelleme olup olmadığına bakın. Yine de sorun çözülmediyse her şeyi silin ve yeniden başlayın. Isınma ile ilgili bir yavaşlama da olabilir. Bunun için Görev Yöneticisi’nde çalışır durumda gördüğünüz programları kapatabilirsiniz.

Haberin Devamı

SÜREKLİ KAPANIYORSA

Eğer güç kaynağı ile ilgili bir temassızlık yoksa bunun en büyük nedeni aşırı ısınmadır. Bu da fanın doğru çalışmadığını gösterir. Fan içten ya da dıştan kapanmış olabilir. Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, alt kapağı çıkarmadan fanı kontrol edin.

Donanıma zarar vermeden fanın içine girmiş olan toz, kıl gibi yabancı maddeleri temizleyin. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız kasa kapağını çıkarın. Aynı şekilde fanı temizleyin. Kapağı kapatmadan bilgisayarınızı çalıştırın ve sonradan eklenen donanımları kontrol edin. Bunlarda sorun yoksa virüs taraması yapın.

SİSTEM ÇÖKTÜYSE

Verileriniz yedekliyse bilgisayarın çökmesi çok endişelenecek bir durum değil. İşletim sistemini yeniden yükleyin. Eski donanımlı bilgisayar yeni çıkan yazılımları çalıştırırken performansı düşer. Bu nedenle ya fazla yükleme yapmayın ya da RAM’i yükseltin. Çökme, aşırı ısınma kaynaklı da olabilir. Bilgisayar masaüstüyse kasayı açın ve fanları basınçlı hava ile temizleyin. Dizüstü ise fanı temizlemeyi deneyin veya bir soğutma pedi satın alın.

KLAVYE ÇALIŞMIYORSA

Kablosuz bir klavye kullanıyorsanız ilk iş olarak pil kontrolü yapın. Kabloluysa kabloda hasar olup olmadığına ve bağlantı noktalarına bakın. Bilgisayarınız dizüstü ise ya klavye sürücünüzde sorun vardır ya da virüs kapmıştır. Klavyeniz için sürücüyü yeniden yüklemeniz, konektörleri kontrol edip temizlemeniz ya da kabloları yeniden bağlamanız gerekebilir. Ayrıca klavyenizi ayda en az bir defa mikrofiber bezle temizleyin.

Haberin Devamı

GÖRÜNTÜ YOKSA

Bilgisayar açılıyor ama görüntü gelmiyorsa ekran kartı, ana kart, görüntü kablosu ya da RAM’de sorun olabilir. Sıvı teması da önemli etkenlerden biridir. Önce ekran kartı ile monitör arasından görüntünün iletilmesinde rol alan kablonun sağlam olup olmadığını kontrol edin. Cihazınız dizüstü ise ve garanti kapsamında değilse bataryayı ve RAM’i çıkarın. Sonra birkaç kez üstüste adaptörü takın ve açma tuşuna basın. Sonra RAM’i geri takıp yeniden açın. Masaüstü ise ekran kartı ve ana kart arası soketlerinde temassızlık var mı diye gözatın.

TEKNO TURU

  • Bağlantılı araç teknolojileri alanında faliyet gösteren Comodif, yerel veri merkezlerine sahip Bulutistan ile stratejik bir işbirliğine imza attı. Bağlantılı araç servisleri, bulut üzerinden sunulduğunda yakıt tüketimi, bakım maliyetleri, daha üst düzey araç ve sürücü güvenliği gibi konularda verimlilik sağlıyor.
  • Otellerde temassız işlem yapmayı sağlayan yerli uygulama WeBee kullanıma açıldı. Resepsiyona uğramadan sağlık karnesi dolduran, check-in yapan, anahtarsız oda kapısının açılmasını sağlayan, otelin istediğiniz noktasına sipariş verebilen ve tüm ödemeleri gerçekleştiren uygulama sayesinde sosyal mesafe sorunu tamamen ortadan kalkıyor.
  • Türk Telekom, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile ‘LIGHT’ mobil uygulamasını hayata geçirdi. Uygulama, kalp ve damar hastalığı riski taşıyan kişileri izleyerek, tansiyon ve kötü kolestrol düşürme konularında uyarıyor.
  • Çinli teknoloji üreticisi Realme’nin hem Android hem de iOS uyumlu yeni saati Watch S, 899 TL’den satışa çıktı. Gerçek zamanlı kalp atış hızını ve kan oksijen doygunluk seviyesini izleyebilen saatte 16 spor modu bulunuyor. Fotoğraf da çekebilen saatin şarjı normal kullanımda 15 gün gidebiliyor.

Bozuk bilgisayara sihirli dokunuş

HAFTANIN OLAYI

Samsung ve Oppo’dan sonra Çinli üretici Xiaomi’nin de Türkiye’de üretim yapacağı açıklandı. İstanbul Avcılar ’da Salcomp’un fabrikasında telefon üretecek olan şirketin bu yılın ilk çeğreğinde faaliyete başlaması bekleniyor. Fabrika’da en az 2 bin kişi çalışacak. Bu arada Kocaeli’nde tesis kuracak olan Oppo’nun yaklaşık 50 milyon dolar yatırım ile üretim yapmaya başlayacağı gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

Bozuk bilgisayara sihirli dokunuş

Sıradaki haber yükleniyor...
holder