Murat Gülderen Cep'inize kimse uzanamayacak
HABERİ PAYLAŞ

Cep'inize kimse uzanamayacak

Banka bilgilerinden şirket verilerine kadar pek çok önemli dosyanın saklandığı telefonlar, siber dolandırıcıların en çok saldırdığı cihazların başında geliyor. Ancak iyi bir koruma kalkanı sayesinde bu atakları kolayca bertaraf etmek mümkün. Öyle ki bazı antivirüs uygulamaları cihazınız kaybolsa da verilerinizi uzaktan silebiliyor.

Siber dolandırıcılar geliştirdikleri zararlı mobil yazılımlarla geçen yıl dünya genelinde tam 116 milyon 500 bin kez cep telefonlarına saldırı düzenledi.

Bu yıl rakamın 200 milyonu geçmesi öngörülüyor. Saldırıların hızla artmasının nedeni artık herkesin cep telefonlarını bilgisayar ya da kişisel asistan gibi kullanmaya başlaması.

Haberin Devamı

Yani banka bilgilerinden şirket verilerine, mail hesaplarından tuttuğunuz takıma, hatta çocuğunuzun hangi okula gittiğine kadar tüm verilerinizin cep telefonunda toplanması, sizleri açık hedef haline getiriyor.

Cepinize kimse uzanamayacak

Mali kayıp büyük

Cep telefonlarına yapılan saldırılar nedeniyle verilen zararın dünya genelinde yıllık 20 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Kesin rakam, şikayetçi olmayan ya da dolandırıldığını anlamayan binlerce kişi de olduğu için bilinemiyor.

Ancak sahtekarların geliştirdiği tüm dolandırıcılık stratejilerine rağmen doğru koruma ve kalkan yöntemleriyle telefonunuzu çok güvenli hale getirebilirsiniz.

Ücretsiz yazılım...

Bu hafta sizin için telefonunuza hiçbir ekstra ücret ödemeden yükleyebileceğiniz güçlü antivirüs uygulamalarını derledik.

Premium uygulamalarına tabi ki bir miktar ücret ödemek gerekse de onların da 1-2 ay ücretsiz deneme süreleri var. Yandaki virüs programlarından birini seçerek gönül rahatlığıyla cihazınızı kullanabilirsiniz.

Kaspersky Mobile Antivirüs: Telefonunuzdaki kötü amaçlı yazılımları otomatik olarak engellediği gibi, olası virüsleri, casus yazılımları, fidye yazılımlarını ve trojenleri isteğe bağlı tarar.

Kaybolması ya da çalınması durumunda telefonunuzu kilitleyen bu yazılım ayrıca kişisel verilerinize ulaşılamasın diye özel bir kod eklemenizi da sağlar. Çevrimiçi alışveriş ya da bankacılık işlemleri yaparken de sürekli tetikte olan yazılım, tehlikeli siteleri filtreler.

Haberin Devamı

Comodo: Bilinmeyen saldırıları teşhis etmesiyle öne çıkan Comodo, SD kart koruması da yapabiliyor. Uygulamanın en hayati özelliklerinden biri ise darknet’i yani her türlü kişisel bilgilerin çalındıktan sonra satıldığı yeri sürekli kontrol etmesi.

Comodo, burada eğer sizinle ilgili kişisel verilere rastlarsa size anında bilgi veriyor. Tarayıcı üzerinde açılan zararlı siteleri de tespit eden uygulama, izinsiz olarak uygulamalarınıza erişmek isteyenleri de engelliyor.

Comodo’nun güvenli wi-fi özelliği ile şifresiz ve genel kablosuz ağlara bağlandığınızda da saldırılara karşı korunmuş oluyorsunuz.

Eset Mobile Security: Bu uygulama, e-postalarınızı kontrol ederken, dosyaları karşıdan yüklerken veya internette gezinirken fidye yazılımları, reklam yazılımları, kimlik avı gibi tüm kötü amaçlı atakları anında önlüyor.

Telefonunuzun kaybolması ya da çalınması durumunda bile aygıtınızı uzaktan temizleme imkanı da sunan Eset’i de en iyi tercihler arasında görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Avast 2019: İstenmeyen telefon çağrıları, kötü amaçlı yazılım bulaşmış internet siteleri, SMS mesajlarından gelebilecek kimlik avı saldırılarına karşı cihazınızı emniyete alan bu uygulama da gereksiz dosyaları otomatik temizler.

Halka açık wi-fi ağlarının ve e-posta mesajlarının güvenliğini de kontrol eden uygulama, görme engelli kişileri korumak için de cihaza erişilebilirlik izni istiyor.

Avast’ın en iyi özelliklerinden biri ise telefonunuz çalındığında hırsızın fotoğrafını çekip sesini kaydederek kullanıcıya mail atması. Uygulamanın Premium hizmetleri ücretli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder