Murat Gülderen 'CEP'le uyuyan çocuk gece altını ıslatıyor
HABERİ PAYLAŞ

'CEP'le uyuyan çocuk gece altını ıslatıyor

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Serra Sürmeli Döven, yatmadan önce cep telefonu ve tabletle en az 3 saat geçiren 5-18 yaş arasındaki çocukların yüzde 70’inin, yani 10 çocuktan 7’sinin altını ıslattığını ispatladı. Döven’in, tam 242 çocukla 6 ay boyunca yaptığı araştırması dünyaca ünlü ‘Pediatrik International’ dergisinde de yayımlandı.

LİTERATÜRDE İLK

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli olan Serra Sürmeli Döven, bu tezini ayrıca Ekim 2019’da Venedik’te yapılan Uluslararası Çocuk Nefrolojisi Kongresi’nde de sundu.

Haberin Devamı

Literatürde ilk olan bu tespit, tıpta yeni bir vaka olarak kabul gördü ve doktor tavsiyeleri arasına girdi. Yapılan araştırmanın en kritik bölümünü annelerle yapılan anketler oluşturdu.

CEPle uyuyan çocuk gece altını ıslatıyor

İDRARI TUTUYORLAR

Posta’ya konuşan Serra Sürmeli Döven, “Yatmadan önce bu cihazları kullanmayla, gece idrar kaçırma arasında ilişki saptadım. Geniş kapsamlı bir araştırmayla bunu kanıtladım.

Bu cihazlarla vakit geçiren çocuklar, bol sıvı tüketmelerine rağmen oyunun heyecanına kapılarak idrarlarını tutuyor ve tuvalete gitmeden uyuyorlar. Hatta büyük kısmı, tuvalete gitmeyi unutuyor” dedi.

AİLELER BİLMİYOR

Altını ıslatma durumunun aileler için büyük sorun olduğunu kaydeden Serap Sürmeli Döven, “Ancak kimse sorunun telefondan ya da tabletten kaynaklandığını bilmiyordu ve farklı çözümler arıyorlardı.

Durum çocukların da psikolojilerini altüst ediyordu. Aileler artık bu bilinçle çocuklarını uyutsunlar” açıklamasında bulundu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder