Murat Gülderen 'Cep'te tam koruma
HABERİ PAYLAŞ

'Cep'te tam koruma

Yeni nesil telefon fiyatları 3 bin TL’den başlayıp 16 bin TL’ye kadar çıkınca ‘cep kasko’ya talep büyük ölçüde arttı. Her türlü kullanıcı hatasına karşı kalkan görevi gören bu sigorta paketleri cihazın fiyatının yaklaşık yüzde 10’luk bedeline denk geliyor. Sigorta paketleri ortalama 400 TL ile 1600 TL arasında değişiyor.

Döviz kurlarının yükselmesi ve yüzde 30’luk ilave gümrük vergileri nedeniyle cep telefonu fiyatlarının 16 bin TL’lere kadar çıkması, sigorta taleplerinde patlama yaptı. Satılan her telefon ve tabletten 3’ü garantilerine ek olarak sigorta yani kasko yaptırılıyor. Bunun en büyük nedeni garantinin A’dan Z’ye her şeyi kapsamaması. Örneğin kullanıcı hatasından kaynaklanan arızalar genellikle garanti kapsamına girmiyor.

Haberin Devamı

Cepte tam koruma

400 TL’DEN BAŞLIYOR

Sigorta şirketleri, çalınmadan kaybolmaya, su dökülmesinden ekran kırılmasına, doğal afetlerden yüksek voltaj arızalarına kadar her şeyi kapsayan kasko paketleri sunuyorlar. Yani eğer garanti dışında sigortanız yoksa yüksek fiyatlı onarım bedelleri ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Üstelik bir de değişen parçalarınızın orijinal olmama ihtimali de bulunuyor. Üst düzey bir telefonun ekranı ortalama 4 bin TL’ye değişiyor. 400 TL’den başlayan sigortalar, 1.600 TL’ye kadar çıkabiliyor. Genellikle telefon fiyatının yüzde 10’u kasko bedeli olarak isteniyor.

İKİNCİ EL DE VAR

Cep telefonu ve tablet sigortasını sıfırla birlikte ikinci el cihazlara yapan sigorta şirketleri de var. Hatta bazıları alma ve tamir sonrası geri getirme için ücretsiz lojistik hizmet de sağlıyor. Bu arada cihazınız tamir edilene kadar mağdur olmamanız için ikame cihaz da veriliyor.

Telefonunuzun marka ve modellerine göre sigorta bedelleri için şirketleri arayarak ya da internet siteleri üzerinden teklif alabiliyorsunuz. Aynı cihaz için her şirket farklı teklifler sunduğu için en azından bir kaç görüşme yapmanızda her zaman fayda var.

SINIRSIZ KALKAN

Ayrıca telefonu aldığınız teknoloji market ya da e-ticaret siteleri de işbirliği yaptıkları sigorta şirketleri üzerinden size o an kasko seçenekleri de sunuyor. Hatta bazı teknoloji marketleri kasko haricinde sözkonusu cihazı kullandığınız sürece size 60-179 TL aralığında sınırsız kırılmaz cam da hediye ediyor. Yine cep kaskosu satanlardan aldığımız bilgiye göre sigortası olan her 10 telefondan sadece 2’si tamir için kaskoya veriliyor. Yani genel kanı üst düzey cihazlara çok iyi bakılıyor.

Haberin Devamı

NAKİT ÖDEME KURALI

Telefon kaskoları genellikle 1 yıl süreyle yapılıyor ancak 2 yıl yapan şirketler de var. Kaskonun yılda kaç defa kullanılacağı da sigorta şirketine göre değişiyor. Bazı şirketler sınırsız ekran değişimi yaparken bazıları bunu 2 değişimle sınırlı tutabiliyor. Kazanın tutarı ne kadarsa kaskoyu o kadar sürdüren sigortacılar da var.

Örneğin cihazın bozulması durumunda yılda verilen onarım hizmetinin kaç adet olduğu ya da nakit ödeme yapılıp yapmayacağı sigorta şirketinin poliçe kapsamına göre değişebiliyor. Yani cihazınıza sigorta yaparken hangi risklerin teminat altına alındığına, nakit ödeme yapılıp yapılmadığına ve tamir sırasında eşdeğer cihaz verip vermediklerine dikkat etmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

HIRSIZLIK BİTİYOR

Yine piyasa verilerine göre cep telefonu hırsızlıkları ciddi ölçüde azaldı. Bunun en büyük nedeni IMEI numarası polis merkezlerine bildirildiği takdirde cihazın kullanılamaz hale getirilmesinden kaynaklanıyor. Yani bloke olan cihazı kimse satın almayacağı için cihaz sadece bir yedek parça işlevi görebiliyor. Kısaca kimsenin işine yaramıyor. Halihazırda HDI, AXA, BNP ve Gulf cep kaskosu yapan şirketlerden bazıları.

İŞTE BAZI ŞİRKETLERİN SUNDUĞU HİZMETLER

HDI: ‘Mini Cep Sigortası’ ve ‘Geniş Cep Sigortası’ olarak iki teminat seçeneği hazırladı. Mini pakette yılda 2 kez ekran kırılması ve yedek telefon temini sağlanıyor. Geniş pakette ise kaza sonucu hasar görme, sıvı teması, yüksek voltaj sonucu bozulma ve yine ekran kırılma ile tamir bitene kadar yedek telefon var. Şirket kasko ücretini de vade farksız 9 taksitte alıyor.

AXA: Hasar anında, ‘özel çözüm hattı’ ile hizmet veren şirket, poliçe dönemi boyunca 2 ücretsiz tamir hakkı veriyor. Eğer cep telefonunuzun garanti kapsamı devam ediyorsa onarım yetkili serviste yapılıyor. Çalınan ya da çalışmayacak kadar bozuk cep telefonunuza ilişkin mağduriyetiniz eşdeğer bir cihaz ile gideriliyor.

BNP: Cihaz Koruma ve Uzatılmış Garanti Sigortası ile üreticiden kaynaklı oluşan kaza sonucu hasarlar, yüksek voltajlı elektrik sorunları, sıvı teması sonucu oluşan hasarlar ve polis tutanağı varsa hırsızlık gibi risklere karşı cihazlarınızı A’dan Z’ye güvence altına alıyor. Ekran kırılmasında sınırsız alternatif sunuyor. Şirket ayrıca 2 yıla kadar kasko imkanı veriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder