Murat Gülderen Cep'teki gizli güçler
HABERİ PAYLAŞ

Cep'teki gizli güçler

Aniden hasta oldunuz ve telefonunuzu kullanacak durumda değilsiniz ya da bilgisayar ile işiniz var ancak bağlanacak bir internetiniz yok... Veya başkaları tarafından izlendiğinizi düşünüyorsunuz... Bu ve buna benzer acil durumlarda telefonunuzun iyi bir kurtarıcı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

YAŞAMI KOLAYLAŞTIRIN

Günlük ve iş yaşamının en büyük yardımcısı haline gelen telefonların öyle ekstra özellikleri var ki, kullanıcıların çoğu bunların farkında bile değil. Cihazın derinliklerinde yatan gizli yetenekleri keşfetmek, sadece kullanım deneyiminizi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda verimliliğinizi artırır ve günlük yaşamınızı daha kolay hale getirir. Eğer siz de telefonunuzun sunduğu potansiyeli tam olarak kullanamadığınızı düşünüyorsanız, bu rehber tam size göre.

Haberin Devamı

Cepteki gizli güçler

ACİL DURUM KİŞİSİ OLUŞTURMA

Hastalık gibi acil bir durumda yakınlarınızla hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurulmasını sağlayan bu işlemi muhakkak bilmeniz gerekiyor. Bu özellik sayesinde telefonunuz kilitli olsa dahi başkaları sizin oluşturduğunuz acil kişiler listesinden yakınlarınıza anında ulaşabiliyor. Bunun için ‘ayarlar’a giriyorsunuz, orada ‘güvenlik ve acil durum’ sekmesini buluyorsunuz. Orada ‘acil durum kişileri’ seçeneği var. Oradan istediğiniz kişileri acil durum için ekleyebiliyorsunuz.

KİŞİSEL ERİŞİM NOKTASI

Bu da en çok lazım olan özelliklerden biri. Örneğin bilgisayarınızı internete bağlamak zorundasınız ancak bulunduğunuz yerde internet yok. İşte bu özellik burada devreye giriyor. Telefonunuzun ‘Bağlantı’ ayarlarına giriyorsunuz, burada ‘mobil erişim noktası ve internet paylaşımı’na tıklıyorsunuz ve erişim noktasını açıyorsunuz. Orada çıkan şifreyi bilgisayarınıza senkronize ettiğinizde işlem tamamlanmış oluyor.

Cepteki gizli güçler

DOSYA GİZLEME

Telefonlarımızda fotoğraflar, videolar ve birçok hassas bilgi barındırıyoruz. Bu bilgilerin kaybolması, çalınması veya başkaları tarafından görülmesi ciddi sonuçlara yol açabilir. Birçok telefon, belirli dosya türlerini gizlemenize olanak tanıyan yerleşik güvenlik özelliklerine sahiptir. Bu özellikler genellikle ‘Dosyaları Gizle’ veya ‘Güvenli Klasör’ gibi adlandırılır. Bu tür işlemleri de ‘daha fazla güvenlik ayarı’ seçeneklerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Cepteki gizli güçler

İZİN YÖNETİMİ

İndirdiğimiz çoğu uygulama telefonun kamerasına, mikrofonuna, konumuna ve rehberdeki kişiler listesine girmek için izinler istiyor. Bu da dinlenme ve izleme konusunda tehdit unsuru oluşturabiliyor. O nedenle hangi uygulamaya ne izinleri verdiğinize dikkat etmek gerekiyor. Bu riski bertaraf etmek adına ‘ayarlar’ menüsünden ‘gizlilik ve güvenliğe’ giriyorsunuz. Oradan ‘izin yöneticisi’ni tıkladığınızda hangi uygulamaya hangi izinleri verdiğinizi görebilir, istediğinizi kapatabilirsiniz. Ayrıca ek gizlilik kontrolleri ayarlarından da kamera ve mikrofon erişimini tek hamlede de etkisiz hale getirebilirsiniz.

Cepteki gizli güçler

SOS GÖNDERME

Artık neredeyse tüm telefonlarda SOS özelliği yüklü olarak geliyor. Bu uygulamalar, konumunuzu paylaşmanıza, acil durum kişilerinizle iletişim kurmanıza ve hatta sesli veya görüntülü aramalar yapmanıza olanak tanıyor. Örneğin Android bir telefonda yan tuşa 5 kez basılması gerekiyor. iPhone’larda da yan düğmeye ve ses açma veya ses kısma düğmesine aynı anda basılı tutulduğunda işlem gerçekleşiyor. Ayrıca Siri ve Google’ın sesli komut sistemiyle de SOS çağrısı yapılabiliyor. Örneğin ‘hey Siri SOS çağrısı yap’ demeniz yeterli.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder