Murat Gülderen Cep'ten erken teşhis
HABERİ PAYLAŞ

Cep'ten erken teşhis

Koronavirüs salgını nedeniyle enfeksiyon kapma riskine karşı ‘çok acil’ olmadıktan sonra hastaneye gidilmesi asla uygun görülmüyor. Ancak bunun için telaş etmeye gerek yok. Öyle ki son dönemlerde geliştirilen bazı akıllı uygulamalar evinizde akciğerlerinizin kapasitesini ölçmekle kalmayıp astım, koah, kalp gibi pek çok hastalığın erken teşhis ve tedavi yöntemlerini birkaç dakika içerisinde size söylüyor. Çoğu alanında uzman doktorların geliştirdiği bu mucize uygulamaların en azından birinin telefonunuzda olmasında büyük fayda var.

Haberin Devamı

SPIROHOME

Yüzde 100 yerli bir girişim olan Spirohome, astım, koah, kistik fibrozis hastalıklarıyla birlikte akciğer durumunu yüksek hassasiyetle izleyen ufacık bir solunum testi cihazı. Aynı isimli mobil uygulaması var. Cihaz uygulamaya bluetooth ile bağlanıyor. Yaptığınız tüm test değerlerini uygulama otomatik olarak kaydediyor ve sonuçları doktorunuzla paylaşıyor. Hastanın yapması gereken tek şey parmak büyüklüğündeki cihaza üflemek. Sağlık durumunun takibi solunum hastaları için nefes krizi yaşamadan önce değerlerdeki değişimi görmek ve önlem almak adına oldukça önemli.

Cepten erken teşhis

BELİRTİ TARA

Türk doktorlar tarafından geliştirilen bu uygulama, şikayetlerinizden yola çıkarak size olabileceğiniz hastalıkları en yüksek ihtimalden başlayarak sıralıyor. Uygulamanın en çarpıcı özelliklerinden biri ise ücretsiz ‘doktora sor’ bölümü. Şikayetinizi mesaj olarak yazıyorsunuz kısa süre içerisinde doktorlar size yazılı olarak yanıt veriyor. Uygulama içerisinde çok sayıda şikayetle ilgili soruların yanıtları da yer alıyor.

ERKEN TANI

Alanlarında profesör ve doçent düzeyindeki doktorların hazırladığı bu uygulama, kanser, kalp, iç, çocuk, kadın, göğüs, ruh, göz ve nörolojik hastalıkların erken tanısı ve hastanın muhtemel risk düzeyini ölçebilmek için geliştirildi. Uygulama, yaptığı otomatik değerlendirmeye göre hastalığa ait risk durumunu yüksek, orta ve düşük olarak belirliyor ve gerektiğininde hastayı hemen aile hekimine gitmesi konusunda uyarıyor.

ADA-HEALTH COMPANION

Haberin Devamı

100’den fazla doktor ve bilim insanı tarafından geliştirilmis bu uygulama, soğuk algınlığından nadir hastalıklara kadar binlerce semptomu tanıyor. Sorunlarınızı girerek ve kişiselleştirilmiş basit soruları cevaplayarak olası rahatsızlğınızı bulabilirsiniz. Sağlığınız hakkındaki bilgileri ve aktivitenizi uygulama üzerinden doktorunuz ile de paylaşabilirsiniz.

TANI VE TEDAVİ

Yine bir grup doktorun geliştirdiği bu yerli uygulama da hastaların acil servise getirilmeden önce yapılması gereken müdahaleleri anlatıyor. Halihazırda 37 hastalıkla ilgili tanı ve tedaviye ışık tutabilen bu uygulamada ağırlıklı olarak çocuk hastalıkları ile ilgili veriler yer alıyor. Doktora gitme kararı almanıza yardımcı olacak belirtileri ve koşulları anlayıp harekete geçmenizi sağlayan uygulama, aynı zamanda ebeveynler için kullanışlı bir kılavuz.

KORONA GÖZLÜĞÜ

Çin merkezli Rokid şirketi, 9 metreye ve 200 kişiye kadar sıcaklığı ve koronavirüsü tespit edebilen kızılötesi sensörlü gözlük geliştirdi. Qualcomm işlemcisinden güç alan cihaz, 12 Megapiksel çözünürlüğünde canlı fotoğraflar çekebiliyor ve videolar kaydedebiliyor. T1 Termal Akıllı Gözlük USB ile bağlantı kuruyor ve diğer platformlarla senkronize edilebiliyor. Gözlüğün kısa sürede içerisinde hizmete sunulması bekleniyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN OLAYI

IPHONE SE 2 GELDİ

Apple’ın orta segment diyebileceğimiz yeni telefonu iPhone SE 2 tanıtıldı. 4.7 inç ekranla gelen cihaz, suda 1 metre derinliğe kadar 30 dakika dayanabiliyor. A13 Bionic işlemciden güç alan cihazda 3 GB RAM var. 64, 128 ve 256 GB depolama seçeneklerine sahip olan telefon, 13 saate kadar video oynatma, 40 saate kadar ses çalma ve 8 saate kadar da video oynatma süreleri vadeden bir batarya kullanıyor. Çift tonlu LED flaş ile desteklenen arka kameraya ek olarak, ön tarafta da f/2.2 diyaframlı 7 MP çözünürlüğünde selfie kamerası yer alıyor. Touch ID parmak izi sensörünü olan cihazın fiyatı depolama kapasitesine göre 5.299 TL ile 6.599 TL arasında değişiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder