Murat Gülderen Depremde sosyal medya rehberi
HABERİ PAYLAŞ

Depremde sosyal medya rehberi

Türkiye sosyal medyadaki en büyük sınavını deprem ve pandemi gibi zamanlarda veriyor. Binlerce kişi o panikle duyduğu her şeyi doğru olup olmadığından emin olmadan paylaşıyor. Azımsanmayacak sayıdaki birileri de sırf takipçi sayısını artırmak, etkileşim almak ya da kaos ortamı yaratmak için yalan haber paylaşıyor. Bu tür sansasyonel iletiler ilgi gördüğü için kısa sürede yayılıyor ve Türkiye gündemine oturuyor. Tek yapılması gereken sağduyulu ve vicdanlı olmak.

Depremde sosyal medya rehberi

HASHTAG (#) YAPARKEN DİKKAT EDİN

Sosyal medyada ‘#’ işareti ‘hashtag’ yani ‘etiket’ anlamına geliyor. Bu işaret Twitter, Instagram, Facebook gibi mecralarda konuyu belirlemek ve ayrıştırmak için kullanılıyor. Örneğin Twitter’da durumunuzla ilgili paylaştığınız bir bilginin altına #deprem, #afad #enkaz #yardım gibi bir etiket yaptığınızda konuyla ilgili yapılan aramalarda görünüyorsunuz. Bu nedenle çok önemli bir bilgi paylaşılmayacaksa ya da olay yerinden çok uzaksanız böyle bir etiketle paylaşım yapılmaması önemli. Çünkü milyonlarca kişi arasından bu kez gerçek ihtiyaç sahibini görmek zorlaşıyor.

Haberin Devamı

RETWEET SUÇUNA ORTAK OLMAYIN

Böylesine kenetlenmemiz gereken bir dönemde akıl tutulması yaşayan bazı vicdansız kişiler de sahte hesaplar üzerinden ‘enkaz altındayım, kurtarın beni’ gibi sahte tweet’ler atıyorlar. Bunu gören binlerce vatandaş da daha çabuk yardım gitsin diye paylaşımı retweet ediyor. Bu nedenle doğruluğundan emin olmadığınız iletileri paylaşmayın. Ayrıca provokasyon içeren paylaşımları da kesinlikle retweet etmeyin. Bilmeden yaptığınız retweet’ler de suça ortak olmanıza yol açabilir. Rahatsız edici içerikler paylaşan hesapları şikayet edin.

RESMİ HESAPLARI TAKİP EDİN

Ortalığı bulandırmamak için her bilgiyi retweet etmemek, resmi ve güvenilir kurumları takip etmek, teyit edilmemiş açıklamalara şüpheyle bakmak, alkol alıp tweet atmamak ve elbette hassas içerikler barındıran görüntüleri paylaşmamak önemli. Bilgi akışı sağlıklı olduğunda başarı oranı da çok daha artacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder