Murat Gülderen En 'havalı' yastıklar
HABERİ PAYLAŞ

En 'havalı' yastıklar

Yapay zeka, hava yastığı teknolojisini de kapsama alanına aldı. Kamera ve özel sensörlerle donatılan yastıklar, kaçınılmaz kazalar daha meydana gelmeden durumu algılayıp anında açılıyor.

Otomobil üreticileri bir yandan elektrikli ve sürücüsüz araçlar üzerine yoğunlaşırken bir yandan da kazada hem can hem de araç güvenliğini maksimum güvence altına almak için airbag (hava yastığı) sistemlerinde büyük bir dönüşüm başlattı. Kaza anında kaportanın da zarar görmemesi için geliştirilen araç dışı ve cam tavana entegre airbagler ilk dikkat çekenler arasında. Motosiklet dünyasında da devrim niteliğinde bir hava yastığı geliştirildi. ‘Motorda airbag ne kadar başarılı olur ki’ diyenler olabilir ancak bu yastık kaza esnasında tüm vücudu sararak koruma altına alıyor. Bu yeni nesil teknolojide ‘yapay zeka’ya da gereken rol anında biçildi. İlk denemeler yüzde 95’in üzerinde başarı elde ederken bu tür sistemlerin en geç 2025’e kadar tüm markalar tarafından kullanılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

KAMERALI TESPİT

Alman airbag üreticisi ZF’nin tasarımı olan bu yastıklar, içindeki özel radar sensörleri ve kameralar sayesinde karşıdan gelecek başka bir aracın yüzde 100 çarpacağını anladığı an sadece 100 milisaniye içerisinde açılıyor. Gerçekleşmek üzere olan bir çarpışmayı doğru bir şekilde saptamak için donanım ve yazılım öğeleri birlikte çalışıyor.

TAVANDAN KONTROL

Tavan airbag sistemi araç yana veya ön/arkaya belli bir açıdan fazla eğildiğinde otomatik şekilde devreye giriyor. Yani araçtaki açı saptama sensörleri bunu algıladığı anda aracın bir kaza geçirdiğine karar veriliyor ve tavan airbag’i devreye giriyor. Hızla şişen airbag daha araç yana yatmadan komple şişmiş konumda oluyor.

MOTOSİKLET AIRBAG

Devrim niteliğindeki bu buluşun tasarımları yeni tamamlandı. Özel motosiklet kıyafetinin içine entegre edilmiş bu airbag, motor kontrolden çıkar çıkmaz tüm vücudu sarıyor ve yolda gelebilecek kazalara karşı sürücüye büyük koruma sağlıyor. Yüzeyindeki özel koruyucu tabakası, düşme sonrası beklenmedik araç çarpmalarına karşı da ezilmelerin önüne geçiyor.

Haberin Devamı

SÜRÜCÜYÜ İZLİYOR

Araba kazalarında yaşanan çarpışmaların sayısı kimi zaman birden fazla olabiliyor. Özellikle zincirleme kazalarda karşımıza çıkan bu sorunu çözmek isteyen Hyundai, birden fazla çarpışmalara karşı ekstra hava yastıkları üretti. İlk çarpışma sırasında yolcuların hareketlerini tespit etmeye çalışan sistem, daha sonraki çarpışmalarda oluşabilecek olası yaralanmaların önüne geçebilmek için kişinin konumuna göre farklı hava yastıklarını açmayı hedefliyor.

YELEK DEĞİL YASTIK

Fransız airbag üreticisi Helite tarafından bisiklet ve motosiklet kullananlar için geliştirilen B’Safe akıllı hava yastığı bir can yeleği gibi giyiliyor ve çarpışma esnasında anında şişerek sürücünün göğsünü, sırtını ve boynunu darbelerden koruyor. Çok hafif tasarlanan yastık darbenin yüzde 90’ını bertaraf ediyor. Helit, günlük yaşamda da düşmelere karşı kalçaları saran kemer şeklinde hava yastığı da tasarladı. Yastık özel sensörleri sayesinde düşmeyi algıladığı an hemen kalçayı sarıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder