Murat Gülderen Evinizi ucuza akıllandırın
HABERİ PAYLAŞ

Evinizi ucuza akıllandırın

Yılbaşına sayılı günler kala evlerinizi en ucuz yoldan nasıl akıllandırabileceğinizi anlattık. Nesnelerin interneti sayesinde artık sadece yeni yapılan konutlar değil, eski evleriniz de ortalama 1.500 TL’ye akıllanabiliyor. Perdeden lambaya, ısıtıcıdan beyaz eşyaya kadar elektronik olan her şey uzakta olsanız da mobil olarak kontrol edilebiliyor. Cihazlar ayrıca tek bir merkezi sanal asistan üzerinden de birbirine bağlanabiliyor.

Evinizi ucuza akıllandırın

KOMUT VERİN YETER

‘Perdeler açıldıktan sonra çayım demlensin, sonra çamaşır makinesi çalışsın’ gibi komutlar verebiliyorsunuz. Akıllı ev sistemi, her elektrikli cihaz için gerekli enerji miktarını takip ettiği için, enerji tüketimi hakkında kullanıcıyı bilgilendiriyor ve nasıl tasarruf edilebileceği konusunda yol gösteriyor. Encazip.com verileriyle en uygun fiyata evlerin nasıl teknolojik hale gelebildiğini inceledik.

Haberin Devamı

PRİZLER

Bu ürünlerin satış fiyatı 140 TL’den başlıyor, kurulumu ise oldukça basit. Yapmanız gereken tek şey normal prize bu cihazı takıp mobil uygulamasına tanımlamak. Cihaz otomatik olarak kablosuz internete (Wi-Fi) bağlanıyor. Peki bu bizim ne işimize yarıyor? Örneğin; bu prize ütünün fişini taktınız ve daha sonra unutup evden ayrıldınız.

Bir süre sonra aklınıza geldiğinde eve dönmeye gerek kalmadan hemen telefondan prizi devre dışı bırakabiliyorsunuz. Bu durum su ısıtıcı, lamba, TV, beyaz eşya ve diğer küçük ev aletleri için de geçerli. Bu prizlere zamanlama planlaması yaparak cihazlarınızın planınıza göre açılıp kapanmasını sağlayabiliyorsunuz.

HOPARLÖR

Bunlar, entegre sanal asistan ve sesli kullanıcı arayüzü olan bir tür hoparlör ve sesli komut cihazıdır. Bluetooth ve Wi-Fi özellikleri vardır. Evde internete bağlı tüm cihazları buna bağlayabilir, makinelerin kendi aralarında iletişimini sağlayabilirsiniz. Örneğin ‘perde açıldığında ısıtıcı devreye girsin, sonrasında da çamaşır makinesi çalışsın’ şeklinde ayarlama yapabilirsiniz. Bu cihazı da 180 TL’den başlayan fiyatlarla satın alabilirsiniz.

AMPULLER

Bluetooth ve Wi-Fi ile çalışan akıllı ampullere 90 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Bu ürünlerin rengini özel mobil uygulamaları üzerinden değiştirebilirsiniz. Çoğu ampul, çaldığınız müzikle senkronize olabiliyor. Yani müziğe göre renkler arası geçiş yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

Bu ürünlerin kullanım kılavuzu üzerinde QR kodu da oluyor. Yani bunu telefonunuza okuttuğunuzda mobil uygulama direkt indiriliyor ve ampul eşleşmesi tamamlanıyor. Bu ampulleri evden çok uzaklarda olsanız da açıp kapatabiliyorsunuz.

KABLOSUZ ALARM

Telefondan kontrol edilebilen akıllı alarmlar da 400 TL’den başlıyor. Bu cihazlar, merkezi sistemleriyle (hub) birlikte geliyor. Bunun içerisinde SIM kart bulunuyor. Ortalama 2 kilometreye kadar algılama yapabiliyorlar. Elektrik kesintilerinde de 15 saat çalışabilen cihazlarda genelde, pencere, kapı, hareket ve su kaçağı sensörleri var.

Kumandası da olan cihazların çoğunda kamera ve sirenler de yer alıyor. Mobil uygulaması evdeki tüm bireylerin telefonlarına tanımlanabiliyor. Kurulum için önce ana sisteme ethernet kablosunu takmak ve telefondan uygulamayı indirmek gerekiyor.

Haberin Devamı

PERDE KONTROL MOTORU

Artık herhangi bir elektrik tesisatına ihtiyaç olmaksızın pil ile çalışan ve montajını kolaylıkla yapabileceğiniz perde kontrol sistemleri mevcut. Perdenin zincirine takıldıktan sonra duvara monte edilen bu motorlar, yine telefon ya da tablet aracılığıyla her yerden kontrol edilebiliyor.

Uygulama üzerinden hava karardığında perdeler otomatik kapansın, aydınlandığında ise açılsın şeklinde otomasyon da kurabilirsiniz. Perdeye ayrıca sabah 8, akşam 19 gibi açılıp kapanma zamanlama ayarları yapılabiliyor. Bu cihazların fiyatları da 300 TL’den başlıyor.

TEKNO TURU

  • Adımları bağışa dönüştüren ilk sağlık uygulaması HELP STEPS aracılığıyla 2 yılda sokak hayvanlarına tam 6.5 ton mama ve bakım desteği sağlandı. Kullanıcılar bu süreçte 175 milyar adım attı.
  • ABD eski Başkanı Donald Trump’ın eşi MELANIA TRUMP, kendi NFT platformunu kurduğunu açıkladı. Platformda birçok dijital sanat eseri satılacak.
  • Dünya tarihinin ilk SMS’ini 1992’de gönderen VODAFONE, bu mesajı açık artırmayla NFT olarak satışa sunuyor. Mesajda ‘Merry Christmas’ yani ‘Mutlu Noeller’ yazıyor. Elde edilecek gelir BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne bağışlanacak.
  • DELOITTE’un raporuna göre oyun konsolu pazarı 2022’de dünya genelinde 81 milyar dolarlık hacme ulaşacak. Yine gelecek yıl oyuncu başına elde edilecek gelir de ortalama 92 dolar seviyesine çıkacak.

HAFTANIN OLAYI

YERLİ ROBOT SÜPÜRGE

İstanbul Esenyurt’taki fabrikasında üretim yapan Sunny Elektronik, Çinli teknoloji devi Viomi ile işbirliğine gitti. Buna göre Viomi marka robot süpürgeleri de burada üretilerek Avrupa’ya ihraç edilecek. Sunny Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca “Modellerimiz Alpha 2 Pro, V5, V5 Pro adı altında 2022’nin başında piyasaya sürülecek. Cihazlar Google ve Alexa sayesinde sesli komutla çalışacak, siz evde yokken bile eviniz tertemiz kalacak” dedi.

Evinizi ucuza akıllandırın

Sıradaki haber yükleniyor...
holder