Murat Gülderen Gençlerden dijital ağıtlar
HABERİ PAYLAŞ

Gençlerden dijital ağıtlar

  • Cep telefonu, tablet, akıllı saat ve kablosuz kulaklıklar... Her biri olmazsa olmaz günlük yaşamın temel parçaları. Çoğu model, henüz bir yıl bile dolmadan daha da güçlenerek karşımıza çıkıyor.
  • Ancak reklamlar bazen o kadar abartılı oluyor ki aradığımız her donanımın o cihazlarda yer aldığını sanıyoruz.
  • Cazibeye kapılarak cihazı alıp kullanmaya başlayınca hayal kırıklıkları başlıyor. Nasıl mı? Işte gençlerden gelen dijital ağıt mesajları…

Gençlerden dijital ağıtlar

ABDULLAH HAKAN ŞİŞİK: İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisiyim. Son yıllarda desktop bilgisayar toplamak önemli bir yatırım haline geldi. Artık başta ekran kartı ve işlemci olmak üzere her bir parçanın uzun ömürlü olmasına dikkat ediyoruz. Ama çip üreticileri aniden soket tipini değiştirebiliyor. Bu nedenle yeni nesil RAM, depolama ve işlemci kitleri, daha önce aldığımız anakarta uyumsuz hale geliyor. Bu da verdiğimiz paranın hakkını alamadığımızı gösteriyor. Üreticiler, soketleri ne zaman değiştireceklerini önceden belirtmeli.

Haberin Devamı

ADİLE İPEK YILMAZ: Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi’ndeyim. Şikayetimin başında telefonda kapasite yetersizliği geliyor. Cihazım 64 GB, fiyatlar aşırı yükseldiği için değiştiremiyorum. Ayrıca iCloud’a ekstra kapasite için aylık abonelik yerine yıllık tek seferlik bir ücret ödense daha verimli ve ekonomik olabilir. Bir de Apple Watch’lar için de acilen koruma ekranı geliştirilmeli.

LARA ÇETİNKAYA: Koç Üniversitesi’nde Medya ve Görsel Sanatlar okuyorum. Kablosuz kulaklık benim için olmazsa olmaz. En iyisini keşfedebilmek adına çok fazla kulaklık denedim ancak çok üst düzey cihazlar dışında gürültü engelleme özellikleri pek başarılı değil. Yani dışarıdan gelen istenmeyen sesler denildiği kadar iyi önlenemiyor. Talepleri karşılayan cihazlar da bir öğrencinin kolaylıkla alabileceği fiyatlarda satılmıyor.

FATİH MUSTAFA EROĞLU: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okuyorum. Masaüstü bilgisayar edindiğimizde belli bir süre RAM, anakart, GPU ve CPU gibi önemli parçaları değiştirebiliyoruz. Ancak laptoplarda RAM ve depolama birimi harici yükseltme yapılamıyor. Kendimiz yapmak istesek de yüksek voltaj sorunu ile karşılaşabiliyoruz. Bu sorunun çözümüne yönelik kolay değişim için uygun anakartlı laptoplar üretilmeli.

HAKAN AĞAOĞLU: İTÜ’de Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği okuyorum. Birkaç yıl öncesine kadar telefonlarda kızılötesi sensör bulunurdu ve kızılötesi tarayıcı destekli uygulamalar sayesinde klima ve televizyonları kontrol edebilirdik. Lakin günümüzde çoğu telefon modelinde artık bu özelliğin bulunmadığını fark ettik. Halbuki bu sistem, kumandanın kaybolduğu veya pili bittiği zaman hayat kurtarıyordu.

Haberin Devamı

ZEYNEP TUĞÇE KORKUT: Beykent Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret okuyorum. Kahve makineleri premium kahve deneyimini evlere taşıyor ama sadece makine üreticisinin anlaştığı kahve çeşitlerini kullanabiliyorsunuz. Yani istediğiniz çekirdekten oluşan kahveyi kapsül halinde bulamıyorsunuz. Öte yandan neredeyse tüm telefon üreticileri yaptıkları reklamlarda ve tanıtımlarda gece çekimlerinde çok iddialı olduklarını söylüyorlar ancak sonuç dedikleri gibi çıkmıyor. Değil orta segment, üst düzey cihazlarda bile beklenti tam anlamıyla karşılanmıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder