Murat Gülderen İhracatçı KOBİ'ye tekno rehber
HABERİ PAYLAŞ

İhracatçı KOBİ'ye tekno rehber

Tüm dünyanın hemen her kalemde ürün bulmakta zorlandığı bu süreçte dijital dünyanın nimetleri ihracat için hayati fırsatlar sunuyor. Başta yapay zeka, hologram ve artırılmış gerçeklik uygulamaları olmak üzere pek çok yazılım, özellikle dışa açılmakta büyük sıkıntı yaşayan KOBİ’lerin önünü ardına kadar açıyor. Nasıl mı? İşte size en kolayından rehber...

İhracatçı KOBİye tekno rehber

HEDEF MÜŞTERİYE ODAKLANIN

Türkiye’nin en güçlü büyüme kalemlerinden biri olan ihracatta bir yandan dijital dönüşüm çabaları tüm hızıyla sürerken diğer yandan da hedef müşteriye daha hızlı ulaşmayı sağlayacak yeni nesil teknolojiler geliştirilmeye devam ediyor. Sürdürülebilir ekonomi için her gün yeni bir inovasyon ortaya çıkıyor. Tüm dünyadaki asıl amaç içeride ekonomiyi domine eden KOBİ’lerin dünyaya açılmalarını sağlamak.

Haberin Devamı

VAKİT KAYBINA TAHAMMÜL YOK

Halihazırda Türkiye’nin gerçekleştirdiği toplam ihracatın sadece yüzde 1’ini e-ihracat oluşturuyor. Dünya otalaması ise yüzde 4 civarında. Yani vakit kaybetmeden dijitalleşmenin nimetlerinden sonuna kadar yararlanmamız gerekiyor. Peki ihracat yaparken an itibarıyla son teknoloji KOBİ’lere neler sunuyor: Gelin hep birlikte inceleyelim:

İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE ŞU AYRINTILARA DA DİKKAT ETMENİZDE FAYDA VAR: ÜLKE ÜLKE ANALİZ

  • Sisteminizi kurarken hangi ülkelerin sizin için daha çok fayda sağlayacağını analiz edin.
  • Yurtdışı rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarın.
  • Hedef ülkenizdeki vatandaşların daha çok hangi sosyal medya mecralarını kullandığını inceleyin.
  • Ülkelerdeki vergi oranlarını ortaya koyun.
  • Türkiye’nin ihracatçıya sunduğu muafiyetlerin neler olduğunu öğrenin.
  • Devletin KOBİ özelinde verdiği teşvikleri kosgeb.gov.tr’den devamlı takip edin.

STRATEJİNİZİ BELİRLEYİN

  • Yapay zekalı asistanlar: Dev şirketlerle birlikte bazı KOBI’ler de bu robot asistanları kullanmaya başladı. Tedarik zincirleri, ürün tavsiyeleri, ulaşım süreci, alternatif ürünler, değişim dönemi ve hatalı ürünler gibi pek çok soruna anlık çözümler geliştirebilen bu robotlar, müşteri davranışlarını da analiz ediyor.
  • Hologram: 3 boyutlu yansıtma teknoloji olan hologram da geleceğin en önemli ihracat trendlerinden biri olacak. Bu teknoloji sayesinde kişi hologramını ışınlatıp insanlarla gerçek zamanlı fiziksel görüşmeler yapabiliyor. Bu da karşınızdaki müşteriye markanızı daha iyi tanıtmanızı ve ürünlerinizi saha kolay satmanızı sağlıyor.
  • Artırılmış gerçeklik: Gerçek ile sanal dünyanın bir araya geldiği artırılmış gerçeklik uygulamaları da ihracat için müşteri bulmada kritik önem taşıyor. Çünkü bu sayede ürünleri yanınızdaymış gibi 3 boyutlu olarak inceleyebiliyorsunuz.
  • Dijital ihracat paketleri: Ihracatçılara özel çözümler ve tasarım hizmetleri veren pek çok bilişim şirketi var. Bunlar, yurtdışı pazaryeri entegrasyonundan, ülke özelinde anasayfa yayınlamaya ve ülkeye göre farklı ödeme sistemi yapılandırmasına kadar onlarca kalemde çözüm sunuyor. Makul ücretlerle markanızı dünya pazarlarında rahatlıkla tanıtabilirsiniz.
  • Sosyal medya: Ihracatın da olmazsa olmazları arasında elbette sosyal medya da yer alıyor. Buradaki kritik nokta hedef kitlenizin hangi ülkeler olduğunu saptamak ve o bölgenin konuştuğu dil ile yayınlar yapmak. Şu an en çok ilgi videolar üzerine konumlanmış durumda. Kendiniz yapamıyorsanız iyi bir sosyal medya ajansıyla çalışmanız gerekiyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

KÜÇÜK İŞLETMEYE ÜCRETSİZ EĞİTİM

Siber güvenlik kuruluşu ESET, küçük ve orta ölçekli işletmelerin siber tehditlerle başa çıkmak için yeterli hazırlığa ve bilgi birikimine sahip olmadığını bildirdi. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, işletmelere destek olabilmek için ücretsiz bir siber güvenlik eğitimi hazırladıklarını söyleyerek, “Türkçe olarak hazırlanan eğitime eset.com/tr/business/ cybersecurity-training/ adresinden formu dolduran herkes kolaylıkla erişebilir” dedi.

KISA... KISA...

GERÇEK ZAMANLI SU TAKİBİ

Yerli teknoloji girişimi Blueit, binalarda harcanan su miktarını gerçek zamanlı olarak takip edip tasarruf önerileri sunan yapay zeka destekli yazılım geliştirdi. Binalarda oluşan su sızıntısı durumunda telefonunuza anlık uyarı gönderen hatta uzaktan sistemin kapatılmasını da sağlayan sistem ile gelecek nesillere sürdürülebilir ve kullanılabilir temiz su kaynakları bırakılması hedefleniyor

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder