Murat Gülderen İkinci el cihaz alma taktikleri
HABERİ PAYLAŞ

İkinci el cihaz alma taktikleri

Ağırlıklı olarak evden çalıştığımız ve uzaktan eğitimin alındığı pandemide fiyatlar sadece 3 ayda bilgisayarda yüzde 30, tablette yüzde 20, telefonda ise yüzde 15 arttı. Bunda en büyük neden üretimde yaşanan aksaklıklar, ticaret savaşları nedeniyle parça fiyatlarındaki artışlar ve yükselen döviz kuru. Fiyat artışı sorunu tüm dünyada paralellik gösteriyor. Bu durum Türkiye’de de milyonlarca vatandaşı kara kara düşündürüyor. Çünkü neredeyse her evde bilgisayarla işi olan en az 1 kişi var.

Yarı fiyatına bulabilirsiniz

Piyasa analistlerine göre fiyatların pek düşüşe geçme ihtimali yok. Ancak sıfır cihaz almak bütçenizi ciddi ölçüde sarsıyorsa ikinci el cihazları gözardı etmemenizde fayda var. Çünkü aynı modelin sıfırı ve ikinci eli arasında neredeyse yarı yarıya fiyat farkı olabiliyor. “Peki bilgisayar, tablet ve telefonların ikinci ellerine güvenilir mi, bunları nerelerden satın almak gerek, alırken nelere dikkat edilmeli?” diye soruyorsanız işte size rehber.

Haberin Devamı

Tablet

Ne kadar alana ihtiyaç duyduğunuz, tableti kullanım amacınıza göre değişkenlik göstermektedir. Ancak uzaktan eğitim için en az 32GB dahili belleği tercih etmenizde fayda var. Ayrıca daha geniş görüntü sağlanması açısından en azından 10 inç boyutlu modellere göz atmak daha doğru olacak. Tabletin kalbinde yer alan işlemcinin en az 4 çekirdekli yapıda olmasına ve RAM kapasitesinin de en az 4GB olmasına dikkat edin. Bir diğer önemli konu ise şarj. Dersin ya da işin yarıda kalmaması için en az 7000 mAh kapasitesinde bir batarya ideal. Böylesi bir tablette 20 saate kadar pil süresi elde edebilirsiniz. Bu alanda pazarın dinamosu iPad’dir ancak Android alacaksanız da sadece güvenilir markaları tercih edin.

10 altın kural

1-Önce ihtiyaç belirlenecek. Bu, tüm cihazlar için geçerli. Eğer grafik tasarım, mimari çizim gibi profesyonel işler yapacaksanız ona göre güçlü ekran kartlarını ve yüksek işlemciler tercih etmelisiniz. Ama sadece ‘internet ve ofis programları benim işimi görür’ diyorsanız orta segment bir bilgisayar ya da tablet ihtiyacınızı çok rahat karşılar. Aynı şey telefon için de geçerli.

Haberin Devamı

2-İkinci el hiç bir cihazı görmeden yani kontrol etmeden satın almayın.

3-Faturası yoksa ve eğer satıcıyı tanımıyorsanız almaktan vazgeçin. Çünkü cihaz çalıntı, içinde bilgilerinizi ele geçirebilecek virüs yüklü ya da illegal işler için kullanılmış olabilir. Bu da başınızı derde sokar.

4-Fatura olsa da satıcı ile faturadaki ismin yine aynı kişiler olup olmadığına dikkat edin.

5-Cihazın sağlamlığından emin değilseniz garanti belgesini sorgulayın.

6-Tamir görmüş, düşmüş ve pek çok parçası değişmiş cihazlardan kaçının. Bunu anlamak için de cihazı uzmanına gösterin.

7-Cihaz fiyatı, şüphe uyandıracak şekilde ucuzsa satın alma riskine hiç girmeyin.

8-Cihazı kafanızın rahat edeceği güvenilir teknoloji perakendecilerinden ya da tanıdığınız teknik servislerden almaya çalışın.

9-Bilgisayar, telefon ya da tablet... Hangi cihaz olursa olsun satıcı ile aranızda ikinci el cihaz satış sözleşmesi yapmayı da unutmayın. Çünkü bu, olası sorunlar için sizi kurtaracaktır.

10-Alacağınız cihazın fiyatını en az 3 yerden sorgulayın.

Haberin Devamı

Dizüstü

Önce hard diske bakın, sonra işletim sisteminin orijinal olup olmadığını kontrol ettirin. Klavyede bulunan tüm tuşların hassasiyetini, bağlantı noktalarını, kulaklık girişini ve varsa optik sürücüyü test edin. Ön kamerasını kontrol edin. Hoparlörleri test edin, sesi açın ve kısın.

Ekrana dikkatli bakın, renk kayması ya da piksel kaybı olmadığından emin olun. Wi-Fi ve Ethernet’in çalışıp çalışmadığını gözlemleyin. Vidalarını kontrol edin, eğer boyası çıkmışsa cihaz sökülmüş demektir. SSD olan bilgisayarları tercih etmeye özen gösterin. Bilgisayarın RAM’ine ve hızına kendiniz bakın, test edin. Ortalama kaç saatte şarj aldığı ve aldığı şarjın kaç saat yettiğini de inceleyin.

Masaüstü

Bilgisayarın beyni hard disk’tir. Bu yüzden hard disk’te herhangi bir zarar olup olmadığını denetleyin. Ofis bilgisayarı olarak kullanacağınız bir bilgisayarın, orta seviyede bir ekran kartı olması yeterlidir. Ancak kurgu, montaj gibi profesyonel işler yapmayı ya da güçlü oyunlar oynamayı düşünüyorsanız yüksek bir ekran kartını temin etmelisiniz. Satıcının söylediği parçaların bilgisayarda yer aldığından emin olun.

Eğer satıcı size cihazın toplama olup olmadığını söylememişse bunu seri numarasından kontrol edebilirsiniz. Bunun için bilgisayarın markasının resmi sitesine girip ürün sorgulama ekranına bakmanız yeterli. Ayrıca eğer bilgisayar toplama ise her bir parçanın faturasını da isteyin. Ana kart ile işlemcinin birbirinine uyumunu da muhakkak kontrol ettirin.

Telefon

Öncelikle cihazın kayıtlı olup olmadığına IMEI numarasından bakmalısınız. Bunun için telefondaki arama ekranını açarak *#06# tuşlarına basmanız yeterli. Bunu faturadaki IMEI ile karşılaştırın. Edinmiş olduğunuz IMEI kodunu e-Devlet üzerinden sorgulayarak, ‘Bu telefon kime ait, çalıntı mı, herhangi bir terör suçuna karışmış mı ya da teknik takipte mi?’ tarzındaki tüm detayları öğrenebiliyorsunuz.

Performansını ölçmek için internetine girin, oyun oynayın, dokunmatiğini inceleyin, donma yapıyor mu bakın, flaşlı ve flaşsız çekimler yapın, cihaza daha önce hangi uygulamaların indirildiğini kontrol edin. Bunu yapan programlar var. Cihazda işlem yaparken pilini kontrol edin ne sıklıkla bittiğine bakın.

Haftanın olayı

Vestel’den Android TV

Vestel, Android P işletim sistemli yeni ürünü ‘Android TV’yi tanıttı. Sesle kontrol edilebilen Bluetooth kumandası, Google Assistant desteği, dahili chromecast gibi birçok yenilikle gelen TV, Google ve Netflix sertifikalarına da sahip. 4GB dahili ve 4GB da işletim sistem hafızasıyla donatılan cihaz, DTS HD, Dolby Audio Processing ve Dolby Atmos teknolojileri ile yüksek kaliteli ses ve güçlü video deneyimi sunuyor. Cihaz, ekstra ekipmana ihtiyaç duymadan mobil cihazlardan medya ve ekran görüntüsü aktarabiliyor.

Yıldırımsavar priz çıktı

Pandemide evlerde pekçok elektronik cihaz aynı anda çalışıyor ve aynı prizden güç alıyor. Bu da yüksek gerilimden kaynaklı arızalara yol açabiliyor. Panasonic Viko, hiçbir sistemin kesintiye uğramadan çalışabildiği ve darbelere karşı korumalı yeni prizi Parafudrlar’ı pazara sundu. Olası yıldırım etkilerine karşı da koruma sağlayan cihaz, yüksek gerilim kaynaklı oluşabilecek enerji kesintilerini de önlüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder