Murat Gülderen Öğrenci gözüyle dijital eksikler
HABERİ PAYLAŞ

Öğrenci gözüyle dijital eksikler

Günlük yaşamda kullandığımız sosyal medya platformları ve telefon, oyun konsolu, laptop gibi cihazlar, sürekli güncellenip yenilenseler de gençler bu teknolojilerde her zaman bir eksik buluyor. Özellikle mühendislik okuyan öğrencilerle dijital dönüşümü konuştuğumuzda yaptıkları ilk açıklama, ‘şunda bu özellik de olsa çok daha rahat edeceğiz’ şeklinde... Bu haftaki köşemizde teknoloji meraklısı bazı öğrencilere eksikliği en çok hissedilen alanları sorduk.

Öğrenci gözüyle dijital eksikler

ABDULLAH HAKAN ŞİŞİK (İTÜ Elektronik ve Haberleşme Müh. 2. Sınıf): WhatsApp’tan yüksek boyutlu veri ve fotoğraf gönderilememesi bizi çok zorluyor. Örneğin karşı tarafa gönderdiğimiz fotoğrafların çözünürlüğü çok düşüyor ve kalite kaybı yaşanıyor. Bir diğeri de Android bir cihazdan iOS tabanlı bir cihaza geçerken oluşan veri kaybı.

Haberin Devamı

Burada da WhatsApp mesajlarını belge ve dosyaları olduğu gibi aktaramıyorsunuz. Sadece fotoğraflar ve kısa mesajlar gidiyor. Diğer bir eksiklik ise laptop ekranlarının monitör ya da TV ekranı gibi kullanılamaması. Yani bunlara Playstation ve Xbox gibi oyun konsolları da bağlanabilse müthiş olacak.

CEYDA ARDAL (Kültür Üniv. Endüstri Müh. 1. Sınıf): Instagram’da çoklu fotoğraf paylaşırken tüm karelerin aynı tipte yani ya yatay ya da dikey çekilmiş olması gerekiyor. Bu da istediğimiz paylaşımları yapmamızı engelliyor. Öte yandan mobil uygulamaları kullanmak için hesap oluşturma kuralı kalkmalı.

Neredeyse tüm uygulamalar, birçok kişisel bilgiyi girmedikten sonra çalışmıyor. Ayrıca ücretsiz deneme sunan birçok uygulama, süre bittiğinde size haber vermiyor ve otomatik abone yapıyor. Twitter’da da kimin hangi tarihte ne paylaştığı da tek tıkla bulunabilmeli.

SİNAN ERDEM (İTÜ Elektronik Haberleşme Müh. 2. Sınıf): YouTube, ders çalışırken bizim için olmazsa olmaz. Ama uzun videolar, ikinci ya da daha fazla kez izlemek zorunda kalınca bazen kabusa dönüşüyor. Çünkü aradığımız konuyu yeniden bulmak uzun zaman alıyor.

Bu sorunun çözümü için videoların altına arama butonu ve not sekmesi konabilir. Örneğin 38’inci dakikada yenilenebilir enerjide yeni trendlerden bahsediliyor, bunu bulmak için bir anahtar kelime yazmamız yeterli olmalı. Ayrıca Instagram’da paylaştığımız hikayelere kimin kaç kez baktığı da görülebilmeli.

Haberin Devamı

ORTAK EKOSİSTEM

MUSTAFA PEKER (Erciyes Üniv. Biyomedikal Müh. 4. Sınıf): Telefonların Wi-Fi çekim mesafeleri oldukça kısa. Duvar ve kapı gibi engellerle karşılaşıldığında sinyaller fazlasıyla zayıflıyor. Bunun uygun maliyetlerle güçlendirilmesi gerek. Ayrıca kullandığımız akıllı cihazlar eğer aynı markaya ait değilse birbirleri arasında bağlantı kurmak zorlaşabiliyor. Bir ortak ekosistem yazılımı olsa ve marka fark etmeksizin cihazlar arasında bağlantı kurabilsek çok güzel olabilir.

S.KEREM BULAMACI (Hacettepe Üniv. Nükleer Enerji Müh. 1. Sınıf): Hem erişilebilir fiyatları hem de çoğu eğitim aracıyla uyumlu yapısı sebebiyle genelde öğrencinin tercihi Windows çalıştıran sistemler oluyor. Ancak Windows sistemli cihazlar, sıradan web gezinmeleri için bile önemli veri tüketimi yapıyor. Microsoft yetkilileri, gereksiz veri tüketimine yol açan eksikleri gidermeli. Biz öğrenciyiz, bu nedenle bizim için gerekli güçteki bilgisayarların ucuzunu çok zor buluyoruz.

Haberin Devamı

TEKNO TURU

  • Smartpro Teknoloji, iş garantili ve yüzde 100 burslu ‘METAVERSE YAZILIM UZMANLIĞI PROGRAMI’ başlattı. Bilgisayar mühendisliği gibi sayısal tabanlı bölümlerden mezun olacak ya da yeni mezunların faydalanabileceği programa başvurular, metaversefabrikasi.com’dan yapılıyor.
  • Yaratıcı fikirlerin yarışacağı ‘GİRİŞİMCİLİK DÜNYA KUPASI’nın başvuruları başladı. 1 milyon dolar nakit ve 10 milyon dolar değerinde ayni hizmet ödüllerinin verileceği yarışma başvurusu entrepreneurshipworldcup.com’dan yapılacak.
  • ITserv, milli yazılım sertifikalı izleme ürünü ITOC ile kurumlara 7/24 tüm teknoloji altyapılarını kontrol imkanı sunuyor. Kurumlar, ITOC ile akıllı telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden donanımlarını izleyerek hızla müdahale yeteneği kazanıyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder