Murat Gülderen Savunma sektörünün kumaşları Bursa'dan
HABERİ PAYLAŞ

Savunma sektörünün kumaşları Bursa'dan

Türkiye, katma değerli tekstil üretiminde başta ABD ve AB olmak üzere dünyanın dört bir yanında aranan ülke haline geldi. Hızı, kalitesi, güçlü mühendislik ordusu, üst düzey Ar-Ge laboratuvarları ve uygun fiyatıyla rakiplerini geride bırakan Türkiye’nin en büyük sırrı ise girişimcilerin özellikle yurtdışı atılımlarında önünü ardına kadar açmak. Buradaki ana strateji de uluslararası alanda markalaşma programı Turquality üzerine kurulu. Bu rüzgarı arkasına alan firmalardan biri ise Bursalı Berteks. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan ile İstanbul Hometex fuarında inovasyon yolculuğunu konuştuk.

Haberin Devamı

Savunma sektörünün kumaşları Bursadan

 

50 KİŞİLİK AR-GE

1922’den beri aile şirketi olarak faaliyet gösterdiklerini söyleyen Noyan, “Biz dördüncü kuşağız. Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde 80 bin metrekarelik bir alanda başta teknik tekstil olmak üzere kumaşın tüm üretim aşamalarını gerçekleştiriyoruz. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren 19’uncu Ar-Ge merkezi olmaya hak kazandık. Ar-Ge kadromuz 50 kişi. Savunma ve havacılık sanayi için paraşüt kumaşları, elektromanyetik kalkanlama kumaşları, 1500 dereceye kadar yanmaz kumaşlar ve ses ve ısı yalıtımı sunan perdeler gibi birçok inovatif ürün üretiyoruz” dedi.

AKUSTİK TÜL

Üretimin yüzde 95’ini ihraç ettiklerine dikkat çeken Noyan, şu bilgileri verdi: “Ana pazarlarımız Amerika, Avrupa ve Avusturalya. Savunma sanayinin onaylı tedarikçisiyiz. İç piyasada savunma sanayiine hizmet veriyoruz. Tül yapıyorum ama antibakteriyelini, yanmazını, akustiğini yapıyorum. Ürün gamımızda döşeme, fül, ton, mekanizmalı stor ve screen’ler, blackout’lar, taşıtlar, uçak koltuk ve perdeleri var. Bunların bütün standartlarını sağlayacak uygulamalarımız var. Bunların hepsini ölçebilecek laboratuvarlarımız var.”

APPLE DA KULLANIYOR

Ürettikleri kumaşların ayrıca Las Vegas’taki Bellagio Hotel ve Wynn Hotel’de, New York’taki Empire State binası ofislerinde ve Los Angeles’taki Apple ofislerinde de kullanıldığına vurgu yapan Noyan, buradaki başarıda Turquality’nin etkisine dikkat çekti. Noyan, “Turquality kurumsallığını ve çalışma şeklini sorguluyor. Bugün varsın, yarın da var mısın? Yeni pazarlardaki hareketini irdeliyor ve destekliyor. Tüm bunları yaparken eksik noktalarında seni geliştiriyor. Ev ödevleri veriyor ve diri tutuyor” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRECİ İPLER

Berk Noyan, teknik tekstildeki üretim gücünü estetik tasarımlarla buluşturarak evlere sanatsal bir dokunuş da kattıklarını anlatarak, şunları söyledi: “Geri dönüştürülmüş ipliklerden ürettiğimiz yeni nesil duvar kağıtları, leke tutmama ve kolay temizlenebilirlik gibi özelliklere sahip. Doku, tasarım ve kullanım kolaylığını bir araya getiren tekstil tabanlı duvar kağıtları, ses ve ısı yalıtımı sağlamasıyla da öne çıkıyor. Akustik perdeler ile iç ortamlardaki ses kalabalığını azaltarak ve dışarıdaki gürültüyü uzaklaşarak ses yalıtımı alanında çığır açmayı başardık.”

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder