Murat Gülderen Siber mühendis altın değerinde
HABERİ PAYLAŞ

Siber mühendis altın değerinde

Türkiye coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında yer alsa da güvenlik duvarları aşılamıyor. Özellikle e-Devlet, sosyal güvenlik, silahlı kuvvetler gibi kurumlar dünyanın en güvenli siteleri arasında gösteriliyor. Bunda en büyük etken yerli siber mühendislerin yeteneği. Öyle ki İngiltere, Fransa, Almanya, Norveç, İtalya, İsrail gibi ülkeler bile en zor projelerini Türk siber mühendislik şirketlerine yaptırıyorlar. Ancak en büyük sorun siber mühendis açığı. Mühendisler kapanın elinde kalıyor.

Haberin Devamı

En az 10 bin TL maaş

Dünyanın en iyi 50 siber güvenlik firması arasına giren Infraris Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, “Bizler Türkiye’yi dünyanın her yerinde temsil ediyoruz. Biz onları değil, onlar bizi buluyor. Özellikle veri merkezi taşıma projelerinde en çok aranan şirket olduk. Ancak şu an ihtiyacımız olan en önemli şey siber mühendis... Bu alanda yetişmiş insan gücü çok az. 5 yıllık tecrübesi olan bir siber mühendisin maaşı en az 10 bin TL. Gençler yazılım, veri analitiği, bilgisayar, yazılım gibi alanlara yönelmeli” dedi.

Güvenli dünya

Pandemi döneminde dünya genelinde 60’a yakın kurumun verilerini güvenli bir şekilde taşıdıklarına da dikkat çeken Can Sobutay, “Uluslararası Atom Enerji Kurumu'na kesintisiz veri akışı sağlayarak dünyanın daha güvenli bir yer olmasına da katkı sağlıyoruz. BM’ye yönelik de projeler gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de e-Devlet başta olmak üzere birçok kamu kurumuna hizmet veriyoruz. Bir Türk siber mühendislik firması olarak, dünyada Guardian Profesyonel Hizmet Programı’na katılan 49 firmadan biri olduk” diye konuştu.

Felaket kurtarma

Terzi usulü güvenlik çözümü geliştirdiklerini anlatan Can Sobutay, “Ağ ve bilgi güvenliği, iş sürekliliği, sanallaştırma, ağ altyapısı ve bütünleşik veri sistemleri ile felaket kurtarma merkezleri uygulamaları alanlarında hızlı çözüm geliştiriyoruz. Salgından hemen önce Norveç Sağlık Bakanlığı’nın dijital verilerinin sağlıklı şekilde taşınması, yedeklenmesi ve korunması üzerine bir proje yaptık. Ekibimiz 25 kişi. Müşterilerimiz arasında bankalar, telefon operatörleri, sanayi kuruluşları ve KOBİ’ler de var. A’dan Z’ye çözümler sunuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder