Murat Gülderen Sihirli ayakkabılar
HABERİ PAYLAŞ

Sihirli ayakkabılar

Makineler arası iletişim ayakkabıları da konuşturmaya başladı. Düştüğünüzde, kaybolduğunuzda, kalp sorunu yaşadığınızda yakınlarınıza haber veren, rehberlik yapan, bukalemun gibi desen değiştiren ayakkabılar icat edildi

Dijital dönüşümle birlikte spor ayakkabılar da teknolojik ürün haline geldi. Olayın ilk mimarları Nike, Adidas ve Puma oldu.

Bundan yıllar önce adımsayarla başlayan teknoloji, sonrasında yakılan kalorileri hesaplamaya ve kendi kendine bağlanan ayakkabılara kadar vardı.

Şimdi gelinen noktada ise giyilebilir teknolojide adeta yeni bir devrin kapıları açıldı. Yüksek hızlı mobil internetin (4-4.5G) verdiği güçle geliştirilen özel sensörler ayakkabıyı bir makineye dönüştürdü.

Haberin Devamı

İçine navigasyon yazılımları bile yerleştirilen ayakkabılar, kullanıcısı zor durumda kaldığında bile hayat kurtarmaya başladı. İşte ayakkabıda gelinen son nokta…

DESEN DEĞİŞİYOR

ABD merkezli teknoloji firması ShiftWear, üzerindeki ekranı sayesinde sahibinin istediği her desene bürünebilen ayakkabı geliştirdi. Ayakkabıyı farklı bir tasarıma dönüştürmek için özel mobil uygulaması üzerinden onlarca desenden birini seçmeniz yeterli.

Bu sayede her kıyafet için farklı bir ayakkabı alma zorunluluğu da ortadan kalkmış oldu. dijital ekran 5 metreye kadar da suya dayanıklı. Fiyatı 2000 TL civarında.

KILAVUZLUK YAPIYOR

EasyJet havayolu şirketi, içindeki titreşim sensörü ve navigasyon özelliği sayesinde bilmediği bir yere seyahat eden herkesin yaşadığı kaybolma korkusunu ortadan kaldıran akıllı spor ayakkabı geliştirdi. sneakairs adlı ayakkabı, kullanıcısnı google maps sayesinde istediği yere hatasız götürüyor. sağa dönülmesi gerektiğinde ayakkabının sağ teki, sola dönülmesi gerektiğinde ise sol teki titreşimle kullanıcıyı uyarıyor. Şayet yanlış bir yere dönülürse, ayakkabılar 2 kez titriyor. Varılmak istenen yere ulaşıldığında ise her iki ayakkabı da titreyerek "geldik" sinyali veriyor.

Hayat kurtarıyor

Fransız e-Vone tarafından tasarlanan bu ayakkabı, tabanındaki özel işletim sistemi sayesinde, kullanıcısının nereye gittiğini ve sağlık durumunu tespit ediyor. Düşme, nefes alamama, yerden kalkamama gibi acil durumlarda daha önceden ayakkabı hafızasına kaydedilmiş kişilere ve acil servise çağrı ve yer bildirimi de yapan ayakkabının fiyatı 700-1000 TL arasında.

Haberin Devamı

Rapor veriyor

Puma RS-Computer adlı ayakkabı, 30 günlük koşu mesafelerini, kalp ritimlerini, harcanan kalorileri depolayarak bluetooth özelliğiyle akıllı cihaza aktarabiliyor.

Led göstergeleriyle gece karanlıklarında etkili bir görünüme bürünen ayakkabı şarj edilebilir bataryaya sahip.

Tüm dünyada sadece 86 çift piyasaya sürülen ayakkabının fiyatı 1000 TL’den başlıyor.

Dans çılgınlarına

Japon No New Folk studio tarafından tasarlanan Orphe adlı ayakkabı, bünyesinde barındırdığı 100 çeşit Led ışık sayesinde etrafı rengarenk aydınlatıyor. Dansçılar için geliştirilen ayakkabıdaki özel sensörler ise çalan müziği algılayarak, her harekete ve hıza göre etrafa farklı renkler saçıyor.

Bluetooth özelliğine de sahip ayakkabı sağlıkla ilgili anormal durumlar tespit ettiğinde de kullanıcısını telefondan uyarıyor… Fiyatı 1500-2000 TL arasında.

Haberin Devamı

Kumandalı ayakkabı

Çinli teknoloji devi Lenovo, oyun kumandası görevi de görebilen akıllı ayakkabı geliştirdi. 3d baskı yöntemiyle üretilen ayakkabı dijital koşu oyunlarına bağlanarak oyun keyfinin yanında kullanıcının spor yapmasını da sağlıyor.

Adım sayma, kalori hesaplama, nefes takibi gibi standart spor fonksiyonlarını da depolayabilen ayakkabı henüz seri üretime geçmedi. Fiyatı 1000 TL civarında olacak.

HAFTANIN OLAYI

Audi, Las Vegas’ta düzenlenecek teknoloji fuarı CES’te Premium sedan modelinin içine entegre ettiği araç içi sinema konseptini tanıtacak.

Bu sistem, Audi’nin otonom (sürücüsüz) araçları hayata geçtiğinde araç içinde yolcuların nasıl vakit geçireceğine yönelik öngörüsünü de gözler önüne serecek.

Araç içi dijital eğlence formatı ile Audi modellerinin bir sinema veya konser salonuna dönmesi hedefleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder