Murat Gülderen Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar
HABERİ PAYLAŞ

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

Hızla artan dünya nüfusu sonucu azalan kaynaklar ve iklim değişikliği nedeniyle yaklaşık 1 milyar kişi içme suyuna, 2.5 milyar kişi de temiz suya hasret. Bu nedenle suyun çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Sadece Türkiye’de yılda 20 milyar metreküp su israf ediliyor. Her 4 kişiden biri suyun boşa akması konusunda duyarsız. Dünya Kaynakları Enstitüsü böyle giderse Türkiye’nin de 2040 yılında su kıtlığı çekecek ülkeler arasında yer alacağına vurgu yapıyor.

DAKİKADA 6 LİTRE

Aslında ufacık tedbirlerle sürdürülebilir yaşama akıl almaz katkılar sağlanabiliyor. Örneğin dış fırçalarken ya da tıraş olurken kapalı tutulan bir musluk sayesinde dakikada 6 litreye varan su tasarrufu elde edilebiliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan iyi bir su arıtma cihazı sayesinde ortalama 1 TL’ye litrelerce içilebilir su üretilebiliyor. Temiz ve güvenli suya erişememe konusuna dikkat çekmek için ilan edilen 22 Mart Dünya Su Günü yaklaşırken sizlere küçük yatırımlarla büyük tasarruf elde etmenin bazı pratik yollarını sunduk.

AKILLI BATARYA

Xiaomi’nin akıllı musluk bataryası Axiyi, A’dan Z’ye insan algılama sensörleriyle donatıldı. Manuel kullanıldığında dahi suyun açık unutulması halinde birkaç saniye içerisinde otomatik kapanan bayaryanın dahili köpük mekanizması da var. Bu sistem, su akarken köpüğü kullandığınızda su akışını durduruyor.

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

SMART ASMA KLOZET

Serel’in yeni akıllı klozeti 4 kişilik bir aileye yılda 10 bin litrenin üzerinde su tasarrufu vaat ediyor. Ürün katı veya sıvı atık farkı olmaksızın sadece 4 litre suyla tam temizlik fonksiyonunu yerine getirebiliyor.

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

FİLTRELİ MUSLUK

Trdeikons adlı filtreli bu cihaz, suya tazyik kazandırdığı için hem sebze ve meyveleri daha iyi yıkıyor hem de suda yüzde 40’a varan tasarruf sağlıyor. Döner başlığı ile tüm lavaboya erişim kolaylığı sunan cihaz, sessiz çalışıyor.

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

DUŞ BAŞLIKLARI

Suda en büyük israflardan birini duş alırken yapıyoruz. Ancak yeni nesil duş başlıkları sayesinde suyun akış hızını azaltıp basıncı hızlandırabilirsiniz. Bu tür cihazlar duş esnasında kullanılan su miktarını yüzde 60’a kadar azaltabiliyor. Relax Shower, Genx, Relax Bagno ve Buffer’ı tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

HYUNDAI SU ARITMA

HW-100 UP model 4 filtreli bu cihaz ile 2 lira maliyetle 170 litre içilebilir su üretebiliyorsunuz. Cihaz suda bulunan toz, kum, kir, pas vb. materyallerin arındırılmasını sağladığı gibi 1-10 micron büyüklüğündeki partikülleri de arındırıyor.

BASINÇLI MAKİNELER

Karcher’in geliştirdiği basınçlı yıkama ve zemin temizleme makinelerinin suda yüzde 85 tasarruf sağladığı onaylandı. Bu makineler aynı zamanda yüksek basınç teknolojisi sayesinde daha etkin temizlik sağladığı için kimyasal madde kullanımına olan ihtiyacı da azaltıyor.

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

TERMOSTATİK BATARYA

Banyoda ya da mutfakta suyun ısınmasını beklerken farkında olmadan çok fazla su akıtabiliyoruz. Bu durumdan kaçınmak için termostatik musluk bataryaları kullanabilirsiniz. Gpd, Vitra, Artema, Grohe gibi markalar tercih edilebilir. Sıcaklığı otomatik olarak ayarlayan ve sabit tutan cihazlar ile her bir yıkamada büyük su tasarrufu sağlarsınız.

Haberin Devamı

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

TEKNO TURU

  • Araç sahiplerine bakım, muayene, araç yıkama, mini hasar onarımı, ekspertiz, akaryakıt ve lastik değişimi gibi hizmetler sunan Rabam uygulaması hizmete açıldı.
  • Özgün projelerine sponsor arayanları doğru hedefe yönelik markalarla buluşturmak için we-link-you adlı dijital bir platform kuruldu. Amaç, faydalı projelerin bir an önce hayata geçmesi.
  • Kitle fonlama platformu Fongogo, sigorta şirketleri ile dijital işletmeleri uçtan uca entegre eden Tamamliyo’nun 660 bin TL fon toplanmasına aracılık etti.
  • Online terapi platformu Evimdeki Psikolog, Angel Effect, Lima Ventures ve Startup Borsa’dan çok sayıda yatırımcının katılımıyla 5 milyon 425 bin TL yatırım aldı.

HAFTANIN OLAYI
GALAXY A SERİSİ GÜÇLENEREK GELDİ

Samsung, 5G bağlantılı yeni Galaxy A serisi telefonlarını tanıttı. A33, A53 ve A73 adlı modeller normal kullanımda iki gün giden bataryalarıyla ve 5nm işlemcileriyle öne çıkıyor. Cihazların gelişmiş ‘Gece Modu’, otomatik olarak 12 ayrı görüntüyü sentezliyor, böylece gece fotoğraflarının canlı görünmesini sağlıyor.

‘Obje silme’ özelliği ise arka plandaki istenmeyen görüntüleri ortadan kaldırıyor. 3 cihaz da arkada 4 kamera ile donatıldı. A73’ün ana kamerası 108, A53’ün 64, A33’ün ise 48 MP. Cihazlar nisan ayında satışa sunulacak.

Suda büyük tasarruf sağlayan cihazlar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder