Murat Gülderen Teknoloji aşkı öldürür mü?
HABERİ PAYLAŞ

Teknoloji aşkı öldürür mü?

Teknoloji hayatı kolaylaştırmak adına iş ve özel yaşantımızın her anında büyük rol oynarken, ilişkilerimizi derinden etkileyebilecek birçok dinamiği de içeriyor. Öyle ki iş olsun ya da olmasın sürekli çevrimiçi kalmak sevgililik döneminin önünü tıkadığı gibi evli çiftler arasında boşanmalara yol açabiliyor. Sevgililer Günü’ne sayılı günler kala biz de bu konudan yola çıkarak teknoloji dünyasının önemli isimlerine evliliklerini nasıl sağlıklı bir şekilde yürütebildiklerini sorduk.

Teknoloji aşkı öldürür mü

HAKKI ALKAN (ShiftDelete. Net Kurucusu): İşim gereği bazen günde 10 saate yakın ekran sürem oluyor. Bu, hem kendi sağlığım hem de insani ilişkiler için çok tehlikeli bir seviye. Bu nedenle genelde cumartesi günleri teknoloji detoksu yapıyorum. Telefonu ve akıllı saati çekmeceye kaldırıyorum. Öte yandan teknolojiyi elbette ilişkilerimizi güçlendirmesi için de kullanıyorum. Örneğin, eski fotoğraflardan yapılan bir kolajı mesaj olarak gönderiyorum, dijital ajandama özel günleri kaydediyorum, üretken yapay zeka uygulamalarından özel günler için metin hazırlama konusunda yardım alabiliyorum. Teknolojinin bir araç olduğunu asla unutmamak gerek.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYAYA SAKIN KANMAYIN

PROF. DR. ALI MURAT KIRIK (Dijital İletişim Uzmanı): “Eşler, sosyal medyada gördükleri mükemmel hayatların yanıltıcı etkisine kapılarak, kendi ilişkilerini yetersiz görmeye başlayabilirler. Bu durum, kıskançlık, güvensizlik ve çatışmalara yol açabilir. O nedenle sosyal medyada gördüğünüz hayatların gerçek olmadığını unutmayın. Eşinize karşı gerçekçi beklentiler oluşturun. Teknolojiyi, evliliğinizi güçlendirmek için bir araç olarak kullanın. Hatta teknolojiden sık sık uzaklaşarak, birbirinize zaman ayırın. Bu özel günde, birbirinize olan sevginizi ve bağlılığınızı gösterin.

MESAFELERİ KALDIRIYOR

İSMAİL CAN DÖRTKARDEŞ (Profesyonel e-sporcu): Geçen yıl FACEIT, CS: GO FPL’de Avrupa’da tüm zamanların en iyi sporcusu seçilen Dörtkardeş, şunlara vurgu yapıyor: İşin sırrı evdeyken acil durum dışında telefon ve bilgisayar kullanmamak. Zaten ben maça hazırlanırken eşim her zaman yanımda ve beni destekliyor. Önemli olan teknolojiye kendimizi kaptırmamak ve birbirimize zaman ayırmak. Bence teknoloji aşkı öldürmez. Çünkü eşiniz yanınızda olmasa da teknoloji onu her an yanınıza getiriyor, mesafeleri ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı

ÖZEL BİR DÜZEN KURDUK

ALİM KÜÇÜKPEHLİVAN (Başarsoft Başkanı): Evde belli zaman dilimlerini net bir şekilde kendime ayırmak durumundayım. Mesela yarım kalabilen işler dışında Duolingo molalarım vardır. Diğer aile bireylerinin de bu tür vakitlerini bildiğim için sistem çok verimli işliyor. Yani teknoloji aile düzenimizi asla sekteye uğratmıyor. Birlikte yemek yapıyor, film izliyoruz. Yani dijital dünya aşkımızı öldürmüyor. Telefonlar evde sessizde duruyor, acil ve ailevi çağrılar dışında görüşmelerimizi olabildiğince gündüze aktarıyoruz.

ÖNEMLİ OLAN DENGE

Adem Atmaca (Sunny Elektronik Başkanı): Mutlu evliliğin sürekliliği, karşılıklı sevgi ve fedakarlıkla mümkündür. Teknolojinin huzurlu devam eden bir ilişki üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu kanaatinde değilim. Biz evdeyken özellikle telefonla geçirdiğimiz zamana çok dikkat ediyoruz. Elektronik cihaz kullanımı, sizden şikayetçi olunacak düzeye gelmişse bu büyük ihtimalle teknoloji bağımlısı olduğunuz anlamına gelir. Bu nedenle hayatın her anında gereken dengeyi yakalamak gerekiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder