Murat Gülderen Tüketiciden faiz çağrısı
HABERİ PAYLAŞ

Tüketiciden faiz çağrısı

Bankalar virüsle mücadele kapsamında, kredi ve kart borcunu ödemede sıkıntı çeken müşterilerin talebi halinde taksitleri 3 aya kadar erteleme kararı almıştı. Pek çok kişi bu ertelemenin ücretsiz olacağını düşünüyordu.

Ancak başvuruların ardından ortaya çıkan faiz maliyeti tüketicilerin tepkisine neden oldu. Bankalar ise masrafın kendilerinin aldığı ekstra bir kredi öteleme masrafı olmadığını, kredinin ertelenmesi nedeniyle ortaya çıkan faiz, vergi ve fon tutarı olduğunu belirtiyor.

Mevcut durumda bankalarda 3 aylık kredi öteleme masrafı; 12 ay vadeli, yüzde 1 faizli 10 bin liralık tüketici kredisinde yaklaşık 260-270 lira. Bu masraflar kalan taksitlere ekleniyor. Her şey kuralına uygun gibi görünse de tüketiciler, esnaf ve sanatkarlarda olduğu gibi taksit ertelemesinin faizsiz olması gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz de “Hangi nitelikte olursa olsun kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin” çağrısı yaptı.

‘FAYDASI OLMAZ’

Ülkede milyonlarca tüketicinin bankalara, kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi olduğunu hatırlatan Mehmet Bülent Deniz, “Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının, tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder