Murat Gülderen Turizm bereketi
HABERİ PAYLAŞ

Turizm bereketi

İstanbul turizminin merkezi Sultanahmet, görkemli dönemlerine yeniden kavuşuyor. Yoğunluk geçen yıla göre yüzde 15-20 civarında arttı.

En çok ziyaretçi Almanya, Pakistan, İran, Çin ve Rusya’dan. Öncelikli hedef Avrupalı ve ABD’li turisti çekmek. İstanbul’da turizmin kalbinin attığı Sultanahmet’te işler yoluna girmeye başladı.

Esnafın nabzını tuttuğumuz bölgede yoğunluk geçen sezona göre yüzde 20 artsa da cirosal bazda henüz beklenen noktaya gelinememiş. Ancak gelecek ilkbahar-yaz sezonu için hedefler çok daha büyük. Şu an Pakistan, İran, Suudi Arabistan, Hindistan, Endonezya, Çin ve Rus turistleri ağırlıkta. Avrupa’dan gelenlerde de gözle görülür artış var.

Haberin Devamı

Turizm bereketi

KÖFTEYE AŞIKLAR

Tarihi 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin sorumlusu Timur Tezçakın, Sultanahmet’in 2016 ve 2017’de ağırlıklı olarak Arap turistlere evsahipliği yaptığına dikkat çekerek, ancak şu an turist profilinin yeniden çeşitlenmeye başladığını söyledi.

Tezçakın, “Rus ve Avrupalıların yanı sıra Çin’de 2018’in 'Türkiye Yılı' ilan edilmesinin etkisiyle Uzakdoğulular da geçen yıldan beri Sultanahmet’e yoğun bir şekilde geliyor. 2015’te turistler 63 ton köfte tüketmişti. 2016’da bu 24 tona düşmüştü. 2017 itibarıyla toparlanma başladı. 2018’de 65 tona çıktı. Bu yıl 70 tonu geçmesi bekleniyor” diye konuştu.

Turizm bereketi

HAT SANATI MERAKI

Bölgenin önemli esnafları arasında yer alan dünyaca ünlü hat sanatçısı Ömer Başdağ da “Hat sanatı ister batı ister doğu olsun dünyanın en çok ilgi gösterdiği alanlardan biri. Şu anki mevcut turist 50-100 TL arasında alışveriş yapabiliyor. Ancak cirolar 2-3 yıl önceye nazaran daha iyi. ABD’li ve Avrupalı turist sayısı da artıyor. NBA takımı Chicago Bulls’tan bile sipariş aldık” diye konuştu.

Turizm bereketi

DİZİLER ÇOK ETKİLİ

Bölgeye turist getiren acentelerden Road Runer Turizm yetkilisi Muammer Çakır da halihazırda İran ve Suudi Arabistan’lı turistlerde akın olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi: “Genel olarak tüm operasyonlarda canlanma var.

Turizm bereketi

Burada Türk dizilerinin etkisini çok yoğun hissediyoruz. Gelecek yıldan beklentiler çok büyük. Ertelenen seyahatler yeniden devreye girdi. Balkanlardan talepler arttı. Ancak ABD ve Avrupa’dan henüz istenilen oranı yakalayamadık. Çünkü 1 ABD’li 10 İranlı’ya bedel.”

Haberin Devamı

Turizm bereketi

TOPARLANIYORUZ

El yapımı halı ve kilim satan Salih Bey ise “Birkaç yıldır çok sabrettik, iş yapamadığımız günler yaşadık. Borçlarımızı çeviremedik, kepenk kapatan esnaflar da oldu. Ancak bu yıl nihayet toparlanmaya başladık. Gelecek yıldan umutluyuz. Daha çok harcayan turisti ülkeye çekmek için yollar aramalıyız” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder