Murat Gülderen Türkiye 'oyun' kurucu
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye 'oyun' kurucu

Türkiye yaklaşık 2 yıl içinde yaptığı 2 milyar dolara yakın oyun şirketi satışıyla dünyada taşları yerinden oynattı. League of Legends oyunuyla dünyayı kasıp kavuran Riot Games’in Ülke Müdürü Erdinç İyikul ve teknoloji yatırım fonu Earlybird Venture Capital kurucusu Cem Sertoğlu, Türklerin başarı sırlarını anlattı. 2022’de de bu yılki gibi ciddi satın almalar bekleniyor.

ABD’li dev oyun şirketi Zynga’nın yaklaşık iki yıl içinde Türk oyun şirketlerine yaptığı 2 milyar dolara yakın yatırım, Türkiye’yi bu alanda üs haline getirdi. Önce Peak Games’i 1.8 milyar dolara, hemen ardından ise Rollic Games’in yüzde 80'ini 168 milyon dolara satın alan Zynga, geçen hafta ise Rollic bünyesine 3 yerli oyun stüdyosu daha kattı. Bu durum, ABD dışında Çin, Japonya, Güney Kore, Almanya gibi yazılım dahisi ülkeleri bile ‘Türkiye şimdi ne yapıyor?’ diye incelemeye ve yetenek avcılığına teşvik etti.

Haberin Devamı

EN İYİLER ARASINDA

Yerli oyunları bu kadar cazip kılan en büyük etken, kuşkusuz dünyanın dört bir yanında yüz milyonlarca kişinin ilgisini çekmeyi başarmış olması. Öyle ki artık Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok yabancı şirket bile buradaki üst düzey yöneticilerini Türkler’den seçiyor. Bunlardan biri de League of Legends oyunuyla dünyayı kasıp kavuran Riot Games. Çinli dev şirketin Ülke Müdürü Erdinç İyikul, oyun dünyasının en iyi yöneticilerinden biri olarak gösteriliyor. İyikul, Türkiye’nin başarı sırrını POSTA’ya yorumladı.

Türkiye oyun kurucu

FIRSAT KOLLANIYOR

Yemeksepeti, Gittigidiyor, Peak Games ve Grupanya dahil pek çok yerli teknoloji girişiminin gelişmesi için yaptığı kritik yatırımlarla bilinen Cem Sertoğlu da Peak Games ve Rollic satın alımları sonrası dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirdiğini söyledi. Aynı zamanda uluslararası risk sermaye fonu Earlybird Venture Capital’in de kurucusu olan Sertoğlu, “Bu başarı hikayelerine yenilerinin ekleneceğine, yine çok ciddi yatırımlar olacağına inanıyoruz. Biz de fırsatlara bakıyoruz” dedi.

TÜRKLER DE ALABİLİR

Gelecek 5 yıl zarfında Türkiye’nin özellikle teknoloji alanında ciddi katmadeğer yaratmaya devam edeceğinin altını çizen Cem Sertoğlu, Türk şirketlerinin de yabancı oyun firmaları satın alabileceğini ifade etti. Sertoğlu, “Türkiye’de satın alma yapacak boyut ve stratejik öngörüye sahip ciddi şirketler var. Yatırım ekosistemi sürekli gelişiyor. Yeni bir yatırımda benim ilgimi çeken en önemli unsur girişimcinin kendisi” diye konuştu.

Haberin Devamı

GENÇ YAŞTA KODLAMA

Türkiye’nin genç nüfusunun son zamanlarda yazılım ve kodlama konusunda önemli bir potansiyele ulaştığına dikkat çeken İyikul, “Bu potansiyel daha somut hale geldikçe, Türkiye’deki oyun şirketlerinin de daha rekabetçi ve önemli ürünler ortaya koyduğunu görüyoruz. Türkiye aynı zamanda başarılı oyuncularıyla da günden güne daha fazla adından söz ettiriyor. Oyunlar ve oyuncular paralel olarak kaliteli hale gelince, sektör de buna ilgisiz kalmıyor” dedi.

BİZ DE TAKİPTEYİZ

Türkiye yatırımlarıyla her geçen gün oyun sektörünün gelişmesine destek olduklarına vurgu yapan İyikul, şöyle devam etti: “Biz de Türk oyun şirketlerinin başarılarını yakından takip ediyoruz. Gelecekte daha fazla Türk oyun şirketinin ticari başarısına ve ürettiği iyi içeriklere şahit olacağız. Biz, dünyanın en büyük eğlence şirketiyiz. Türkiye oyun pazarının dünya oyun pazarındaki yeri ve önemine uygun yatırımlar yapıyoruz. PC ve mobil oyunlarımız, müzik projelerimiz, çizgi romanlarımız, moda devleriyle işbirliklerimiz, espor etkinliklerimiz ve son olarak tüm dünyada büyük ilgi gören Netflix projemiz Arcane ile oyuncuların hayatına farklı alanda dokunuşlar yapabiliyoruz.”

Haberin Devamı

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Erdinç İyikul, Türkiye’ye yönelik 2022 yılı ve sonrasında daha büyük satın almalar görülebileceğini ifade ederek, “Profesyonel oyuncular yetiştirmek, onlara ve ekosisteme fayda sağlayacak daha fazla sponsor bulmak, Türkiye’deki oyun ekosistemini daha da ileri götürecektir. Artık bazı satın almalar ya da küresel iş ortaklıkları, gelecekte üreteceğimiz daha büyük bir değerin habercisi gibi algılanıyor” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder